Egy nappal korábban 10, aztán 14 év börtönt kapott Imrán Hán

2024. január 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem ért véget, sőt, súlyosbodott az 1992-es világbajnokság győztes kapitányának, Pakisztán egykori miniszterelnökének, Imrán Hánnak a kálváriája. Állami ajándékok eladása miatt most már 14 év börtönre ítélték a tavaly óta amúgy is fogságban levő politikust, sőt, még korábbi feleségét is ugyanígy büntették.

Imrán Hán (illusztráció)Imrán Hán (illusztráció)

A kép szerzője: Chatham House (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A politikus, akkori miniszterelnök 2022 áprilisában vesztett el egy bizalmatlansági indítványt, ami miatt távoznia kellett az ország éléről. Azóta számos (százas nagyságrendű) vádpontban gyanúsították meg mindenfélével, majd tavaly nyáron három év börtönre ítélték azért, mert állami ajándékokat adott el, ráadásul elkerülve az adózást. Most ugyanilyen okokból előbb tíz, majd egy nappal később 14 év börtönt is kiszabtak rá. Bár az esetek háttere azonos, de független ügyekről van szó – ennek ellenére, a helyi gyakorlat szerint mégsem adódnak össze a büntetések, hanem párhuzamosan fogja letölteni a külön-külön rá megítélt időszakokat, vagyis összességében is csak 14 év lesz a büntetése.

A legutóbbi ügyben korábbi feleségét, Busrá Bibit is bűnösnek találták, és szintén 14 évi elzárásra ítélték, a politikus pedig 787 millió pakisztáni rúpia (mai árfolyamon kb. 1 milliárd forint) pénzbüntetést is kapott. Sőt, őt magát és PTI nevű pártját a politikai részvételtől is eltiltották, így nem indulhatnak a jövő csütörtökön esedékes választásokon sem. A párt gyűléseit betiltották (Karacsiban könnygázzal oszlatták fel az egyiket), és állítólag Imrán Hán nevét még a tévében is tilos volt kimondani az utóbbi időkben. Bár hivatalos közvéleménykutatások nem láttak napvilágot, de a közhangulat alapján úgy tűnik, a krikettező népszerűsége ma is igen magas az országban.

Az ítéletek kihirdetése után még sem Imrán Hán, sem ügyvédei nem reagáltak azonnal, de a várakozás szerint fellebbeznek majd.


Alapból nem látható kép
×