KrikettgalaxisKrikettgalaxisKrikettgalaxis
Krikettgalaxis KRIKETTLEXIKON
Főoldal
Alapfogalmak
Játékosok
Pálya, stadion
Dobósáv, vonalak, téglány, védett terület
A játékvezetők és jelzéseik
Mérkőzés, turné, sorozat
Játékrész, továbbjátszás, lezártnak nyilvánítás
Játszma
Futás
Holt labda
Rossz dobás, széles dobás, szabadütés
Mellé, testet érintve mellé
Határ, határesemény
Büntetőpontok
Eredmény
Mezőnypozíciók
Erőfölény
Dobás
Ütés
Kiesés, apellálás, visszavonulás
Kiesési módok
Kidobás
Elkapás
Láb a kapu előtt (LKE)
Kifutás
Leverés
Sajátkapu-döntés
Labda kétszeri megütése
Mezőnyjáték akadályozása és kezezés
Időtúllépés
Eszközök és felszerelések
Labda
Ütő
Kapu, karók, pálcák
Védőfelszerelések
Háttérvászon
Szürcshenger
Statisztika, matematika, fizika
Dobási statisztikák
Ütési statisztikák
Egyéb egyéni statisztikák
Csapatokat rangsoroló mutatók
Duckworth-Lewis-eljárás

Láb a kapu előtt (LKE)

Röviden

Az ütőjátékos akkor esik ki láb a kapu előtt (LKE) által, ha nem történt rossz dobás, az eldobott labda elakad a testében (az esetek közel 100%-ában a lábában) anélkül, hogy az ütőjével beleért volna a labdába, és úgy ítélik meg, hogy ha nem akadt volna el, akkor eltalálta volna a kaput. Még néhány apró részletnek is teljesülnie kell, ezek a lejjebbi részletező fejezetben olvashatók.

Néhány megjegyzés

A viszonylag gyakori kiesési módok közül az LKE a legkevésbé látványos, de ahogy a fociban is egy szöglet előtti kavarodás után a kapuba véletlenül bepattanó labda ugyanolyan gólt ér, mint a félpályáról belőtt, így az LKE is ugyanolyan fontos, mint mondjuk egy gyönyörű kidobás.

Viszont sokszor nem túl könnyű eldönteni, hogy fennáll-e az LKE. Valószínűleg emiatt a bizonytalanság miatt van az, hogy ha gyanús, hogy megtörtént, akkor a közelben álló mezőnyjátékosok mindegyike heves kiabálásba, apellálásba kezd. A bizonytalan esetekre, ha a versenyszabályzat lehetővé teszi, egy csapat kérhet videós visszanézést, de általában az ilyen visszanézéskérési lehetőségek száma egy mérkőzésen korlátozott.

Mint említettük, az LKE-esetek közel 100%-ában a játékos lábát (lábszárvédőjét) találja el a labda, de valójában más testrész érintése esetén is láb a kapu előttről beszélhetünk. Egy emlékezetes eset történt 1999-ben: a leguggoló Szacsin Tendulkar vállát találta el a labda, és mégis láb a kapu előttel esett ki.

Részletes szabályok

Egészen pontosan 5 feltételnek kell teljesülnie, hogy az ütőjátékos láb a kapu előtt miatt essen ki:

1. A dobás nem rossz dobás.

2. A labda vagy nem pattanik le a földre, mire eléri az ütőjátékost, vagy ha lepattanik, akkor ez a lepattanás a két kapu közötti vonalban vagy az ettől a vonaltól a kéz oldal felé eső területen történik.

3. A labda elakad az ütőjátékos valamely részében, úgy, hogy előtte nem érintkezett az ütővel. Ha pont egyszerre találja el az ütőt és a játékos testét, akkor a láb a kapu előtt NEM teljesül!

4. A labda és a személy érintkezési pontja vagy a két kapu közötti vonalban van, vagy ha az ütős nem tett valódi kísérletet arra, hogy megjátssza a labdát, akkor az is megengedett, hogy az érintkezési pont a kapukat összekötő vonaltól a kéz oldal felé eső területen legyen.

5. A labda eltalálta volna a kaput, ha nem akadt volna el.

Ha a labda többször is érinti a játékost, akkor az utolsó 3 pont értelmezésénél csak a legelső elakadást kell tekinteni.

Ha megtörtént az LKE, akkor a ki nem esett ütőjátékosnak az eredeti helyén kell maradnia, az újonnan bejövő ütős (ha van) a kiesett ember helyét foglalja el.

Mivel az LKE legnagyobbrészt a dobójátékos érdeme, ezért az így szerzett kaput beleszámítják az egyéni statisztikáiba is. Az angol eredménylapon lbw, a magyaron lke jelölést alkalmaznak.

A bíró szava elv

A bíró szava elv az LKE videóbírós (DFR) elemzésével kapcsolatos, annak is azzal a részével, amikor a labda útvonalát követik, és megpróbálják megállapítani, hogy hol ütközött a játékossal és hogy eltalálta-e volna a kaput.

Az elv lényege, hogy ha a videós elemzéskor kiderül, hogy az eredeti játékvezetői döntés az előbb említett két szempont valamelyikét tekintve hibás volt, de csak kicsit volt hibás, akkor azt a döntést nem kell visszavonni: a bíró szava ilyenkor erősebb, mint a videóból kiderülő valóság.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy ha a játékvezető kiesést ítélt, de a videózáskor az látszik, hogy a labda valójában egy kicsit a kapuk közötti vonalon kívül érintkezett a játékossal, vagy hogy a labda egy kicsit elkerülte volna a kaput, ha továbbhaladt volna érintés nélkül, akkor a kiesést jelentő ítéletet fenn kell tartani. Ha viszont a játékvezető eredetileg úgy ítélte meg, hogy az ütős nem esett ki, mert szerinte a játékossal való ütközés és a kapu eltalálása közül valamelyik feltétel nem teljesült, de a videózáskor látszik, hogy kis híján ugyan, de teljesült a feltétel, akkor is érvényben marad az ítélet, miszerint az ütős nem esett ki.

Videós elemzésnél vizsgálják azt is, hogy a labda hol pattant meg a talajon, de az annyira konkrétan meghatározható, hogy ott nem érvényesíthető a bíró szava elv.

Elemzéskor a három feltételt külön-külön fel szokták sorolni, és mindig megemlítik, hogy a videó szerint hol történt a pattanás, hol az érintkezés, és hogy a labda eltalálta-e volna a kaput. Ha a 2. vagy 3. feltétel megítélésekor az előbb említett esetek valamelyike áll fenn, akkor nem azt mondják meg, hogy hol érintkezett vagy leverte-e volna a pálcákat, hanem annyit mondanak: bíró szava, és ebből tudni lehet, hogy a bíró ebben a kérdésben tévedett, de mégis érvényes marad az ítélete.

És hogy mit jelent az előbb többször is említett kicsit szó? A szabály szerint a labda sugarányi (kb. 3,6 centi) tévedés megengedett, tehát ha például a bíró azt mondja, hogy az ütős nem esett ki, mert szerinte a labda elkerülte volna a szélső karót, de a videózás során kiderül, hogy a labda a karó szélétől beljebb, de 3,6 centinél kisebb távolságra eltalálta volna a kaput, akkor bíró szava van, és nincs kiesés.

Példák videón


Ez a Krikettgalaxis – a legnagyobb magyar krikettoldal. Alapítva: 2019. május 18.

Az oldalon található összes szöveget az oldal szerkesztői írták, az összes színes ábrát ők készítették, nem másolták egyiket sem sehonnan.

Hasznos linkek:

Magyar Krikettszövetség

ESPN Cricinfo, a világ legnagyobb krikettoldala (egyelőre magyarul sajnos nem érhető el)

Üzenet a Krikettgalaxis főszerkesztőjének