Elkezdődött a 7. Kelet-Ázsia-kupa

2023. május 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Ma magyar idő szerint még hajnal előtt elkezdődött a hetedik Kelet-Ázsia-kupa a kínai Huangcsouban. A tornán ezúttal 3 női válogatott vesz részt.

A házigazda Kína mellett Japán és Hongkong szerepel a kupán, ahol mindhárom csapat a csoportkörben kétszer játszik a másik kettővel. A végén az első két helyezett még egy utolsó mérkőzést játszik egymással, ez lesz a torna döntője.

A Kelet-Ázsia-kupa története 2015-ig nyúlik vissza. Eredetileg úgy tervezték, hogy minden alkalommal négy csapat vesz majd részt rajta (a mostani hármon kívül Dél-Korea is), és felváltva lesz egyik évben női, másik évben férfitorna, és ez így is volt egészen 2019-ig. Utána a koronavírusjárvány miatt kétszer is elmaradt, csak 2022-től rendezik meg ismét, és már minden évben csak női változatban. Tavaly csak Japán és Hongkong vett rajta részt, és Dél-Korea idén is visszalépett.

Az első négy tornán még nem hivatalos NH20 formátumban zajlottak a mérkőzések, mert a Nemzetközi Krikett-tanács ekkor még nem ismerte el a társult országok mérkőzéseit NH20-nak.

A helyszín ezúttal Kína, méghozzá a frissen felépült Pingfeng krikettpálya Hangcsouban: ez a város lesz ugyanis a számos sportágat felvonultató 2023-as Ázsia-játékok házigazdája, és amolyan próbaképpen ezzel a tornával avatják fel az új krikettstadiont.

Ez egyébként az első alkalom, hogy a Kelet-Ázsia-kupának Kína Hongkongon kívüli része ad otthont.

A kupa egyébként nagy krikettínséget csillapít a térségben: bár Hongkong még viszonylag gyakrabban szokott nemzetközi mérkőzéseket játszani, addig például a japán női válogatott tavaly mindössze 4 meccset játszott, előtte pedig utoljára 2019-ben léptek pályára, sőt, Kína utolsó hivatalos NH20-as meccse is közel négy éve volt már – még a 2019-es Kelet-Ázsia-kupa döntőjében.


Alapból nem látható kép
×