Elkezdhet rettegni az amerikaiaktól India és Pakisztán is?

2024. május 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Rettegni azért nyilván nem, de egy fokkal bizonyosan komolyabban fogják venni a nagy csapatok is az amerikai válogatottat a világbajnokságon, azok után, hogy az elmúlt napokban az USA sorozatgyőzelmet aratott a jóval erősebbnek vélt Banglades ellen: a vendég bengáliak csak a harmadik meccsen tudtak 2–1-re szépíteni.

Amerikai zászló (illusztráció)Amerikai zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az egy hét múlva kezdődő vébé előtti utolsó felkészülési sorozatát játszotta egymással a két válogatott a Houston melletti Prairie View-i krikettközpontban. Sokan sima bangladesi győzelmet vártak, mások viszont meglepetést szimatoltak.

Az első meccsen pedig máris itt volt az a bizonyos meglepetés. Már önmagában azt sem várta mindenki, hogy az amerikai dobók ilyen jól teljesítsenek: az erőfölényben például Jessy Singh lehozott egy szűz játszmát kapuval, és amúgy sem hemzsegtek a határesemények. De a hazaiak később is elég jól visszafogták a bangladesi ütősöket, és bár 5 alkalommal is rossz dobást eresztettek meg, utána az 5 szabadütésből csak egyszer sikerült határt ütniük a vendégeknek. Ezt az egyet pedig Táohíd Hridaj ütötte: az a Hridaj, aki egyedül volt ma dicsérhető a bengáli ütősök közül, hiszen 58 pontot tudott összegyűjteni, miközben például a második Máhmudulláh csak 31-et, a többiek meg még kevesebbet – így Banglades 153 futással fejezte be a félidőt. A második játékrészben az amerikai ütősök sem voltak mindig a helyzet magaslatán, volt, amikor Musztáfidzsur Rahmán kettőt is kiejtett közülük egy játszmában, de a végére Corey Anderson (akiről, még amikor új-zélandi válogatott volt, nem feltétlenül vannak szép emlékeik a bangladesieknek...) és Harmeet Singh már jobb játékot hozott, sőt, a végére annyira begyorsítottak, hogy 3 megmaradó labdával még a győzelmet is megszerezték az USA-nak!

A második találkozón tovább folytatódott a meglepetés: az amerikaiak újabb győzelmükkel a sorozatot is megnyerték! Bár az ütéssel kezdő hazaiaknál ketten is kacsával estek ki, de hárman átlépték a 30 pontot, sőt, Monank Patel még a 40-et is. A csapat által elért 144 ugyan kevesebb volt, mint múltkor, így felcsillant a remény a bengáliak számára, de ők elég rosszul kezdték a második félidőt. Szaumja Szarkár náluk is kacsázott, és a másik nyitó ütős, a múltkori meccshez képest új ember, Tándzsid Hászán sem vitte tovább 19-nél. A 3., 4. és 5. rendű ütősök aztán végre belehúztak: ha nem is nagy sebességgel, de Nádzsmul Hoszen Sánta, Táohíd Hridaj és Sákib ál-Hászán is begyűjtött legalább 25 futást fejenként, így a félidő felére már a vendégek álltak biztatóbban. Ám az alsóbb rend katasztrofálisan teljesített: a végén olyan sűrűn estek el a kapuk, hogy a csapat a 20 játszmát sem bírta végig, és 6 futással alulmaradt.

Végül a mai, harmadik mérkőzés volt az, ahol helyreállt a világ rendje, és a vendégek (nem is kicsi) győzelmet arattak – igaz, ezúttal a már sorozatgyőztes amerikaiak nem a legerősebb csapatukat küldték pályára: négy emberüket is lecserélték az előző összecsapáshoz képest. Bár a nyitó párjuk az egyik új játékossal, Shayan Jahangirral jól kezdett, és az 5. játszma végére, amikor felbomlott a pár, már 46 pontot hozott össze, de innentől kezdve szétesett az USA játéka. Bengáli részről elsősorban Musztáfidzsur Rahmán parádézott, aki pályafutása legjobb NH20-as dobóteljesítményét felmutatva 6 kaput szerzett, és volt egy szűz játszmája is. Sőt, ezúttal Tándzsim Hászán Szákib és Risád Hoszen is lehozott egy-egy szüzet, így sikerült 104 pontra szorítaniuk az amerikaiakat. Közben ráadásul Sákib ál-Hászán is átlépett egy határt: ő lett a világ első krikettezője, aki a három nemzetközi formátumban összesen 14 000 futást teljesített és 700 kaput szerzett – elképesztő számok! Aztán a második félidő nem sok izgalmat hozott: Tándzsid Hászán 58, Szaumja Szarkár pedig 43 futást gyűjtött be kapuvesztés nélkül, 11.4 játszma alatt, és már meg is volt a szépítés.


Alapból nem látható kép
×