Hamvak 2. meccs, 1. nap: Ausztrália dominál

2023. június 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagyon úgy tűnt, a talaj és a fényviszonyok nem kedveznek az ütősöknek, ennek ellenére az ütésre kényszerült Ausztrália 339/5-tel zárta a napot, ami kimondottan jó eredmény.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Igazi angol időjárás várta a csapatokat (és a sok nézőt) az angol fővárosban a Hamvak 2. meccsének nyitónapján: a kezdés előtt nem sokkal még szemerkélő eső és sötét felhők (ami miatt már az elején be kellett kapcsolni a fényszórókat). Szerencsére azért a játékot el lehetett kezdeni, és bár a nap folyamán volt több rövidke esőszünet is, azért végül 83 játszmát mégis le lehetett játszani a tervezett 90-ből.

De pont a rossz fényviszonyok és a füves talajú sáv miatt kézenfekvőnek tűnt, hogy aki megnyeri a pénzfeldobást, az a dobást válassza. Anglia így is tett, de az ausztrál kapitány is bevallotta, ők is ezt szerették volna.

Az angoloknál Moeen Ali ujja sérült volt, ezért úgy döntöttek: helyette inkább egy újabb gyors dobót neveznek be. Mark Wood is szóba került, de kétséges volt, hogy ő teljesen végig bírná-e játszani az 5 napot, így inkább az a Josh Tongue jött be helyette, aki életében eddig még csak egyetlen tesztet játszott (e hónap elején az írek ellen). Az ausztráloknál az élete legpazarlóbb első osztályú meccsét éppen az előző Hamvak-összecsapáson lehozó dobó, Scott Boland helyett Mitchell Starc lépett pályára. Érdekesség, hogy a csapat veterán pörgető dobója, Nathan Lyon sorozatban most játszott a 100. tesztjén, ezzel a világon az első dobóvá vált, aki ezt elmondhatta magáról!

A Lord’s stadionban elhelyezett híres, a néhány perc múlva történő kezdést jelző harangot ezúttal Kevin Pietersen kongatta meg. És végre kezdődhetett a játék!

De amint elkezdődött, egy játszma után már meg is szakadt. Két férfi rohant ugyanis be a pályára narancs színű festékporral, mert valamilyen környezetvédelmi problémára szerették volna felhívni a figyelmet (amihez egyébként a krikettnek semmi köze). Nem biztos, hogy jó módszert választottak, mert egyrészt úgyis büntetést kapnak érte, másrészt meg az ilyen akciók sokakat csak bosszantanak, így sokak szemében csak lejáratják az amúgy fontos környezetvédelem ügyét... Egyiküket egyébként a biztonsági emberek teperték le, a másikat pedig maga Jonny Bairstow kapta el, és szó szerint megfogta, felemelte és levitte a pályáról. Ami miatt persze festékes lett a szép fehér ruhája, amit így le is kellett cserélnie. És a pálya egy része is összefestődött – ezt a pályamunkások gyorsan helyrehozták.

A talaj valóban kínált varratos elmozdulást, és jól görbültek is a gyors labdák, de az ausztrál ütősökön nem tudtak olyan gyorsan kifogni, ahogy sokan számítottak rá. A különböző fórumokon már sokan írkálták, hogy hát ha Ausztrália eléri a 200 futást, az már nagy siker lesz – ehhez képest a nap végére 339-ig jutottak, és még van hátra 5 kapujuk, és még például Steven Smith sem esett ki.

Az elején David Warner cáfolt rá azokra, akik szerint őt már régen ki kellett volna hagyni a csapatból, mert régóta formán kívül van – viszont Usman Khawaja nem tudta hozni azt az eredményt, amit múltkor: 17 futással esett most ki. Travis Head 77-ig jutott, mire kiesett, míg Smith jelenleg 85-ön áll.

Érdekesség, hogy az elején említett Hamvak-debütáns Tongue eleinte elég pazarlóan dobott, de a kapitány bízott benne és nem vonta hátra, aminek meg is lett az eredménye, ugyanis az első két kaput pont ő szerezte meg ezek után.

Egy másik érdekesség, hogy a 26. játszmában Marnus Labuschagne ütője eltörött – de sebaj, állítólag 16 ütője van neki a táskájában, sőt, nemrég még 20 is volt, de négyet odaadott Glamorgan-beli klubcsapattársainak.

Az angolok reményeit némileg az hozta vissza, hogy a végén bejött még dobni Joe Root is, és egy játszmán belül kipörgette Headet és kacsával Cameron Greent is. Mindezek ellenére holnap akár nehéz nap is várhat rájuk – hacsak nem sikerült valahogyan gyorsan kiejteniük Smitht.


Alapból nem látható kép
×