A Karib-térség simán ledarálta Dél-Afrikát

2024. május 27. – Szerző: Krikettgalaxis

A tavalyi ENN-vébére ki sem jutott karibiak a mindjárt kezdődő Húsz20-as vébére készülve hazai pályán simán, 3–0-ra verték az ENN-ben emlékezeteset alkotó Dél-Afrikát, így a két válogatott igen ellentétes hangulatban várhatja a nagy tornát – igaz, a vendégeknél nem pontosan a világbajnoki keret játszott most.

Jamaicai tengerpart (illusztráció)Jamaicai tengerpart (illusztráció)

A kép szerzője: Belarmino Ribeiro (Panoramio), licenc: CC BY 3.0

Az első mérkőzésen elég szélsőségesen teljesítettek a karibi ütősök: vagy nagyon rosszul, vagy elég jól. A nyitó Brandon King a második kategóriába tartozott, sőt, az elégnél még jobban is ütött: 45 dobásból 79 pontig vitte, míg Kyle Mayers és Roston Chase 30 és 40 között teljesített. De a többiek közül senki nem tudta átlépni az 5 futást: nem kis részben az SA20-ban már megismert, de a válogatottban csak ma bemutatkozó sebes dobónak, Ottniel Baartmannak köszönhetően, aki hármukat is kiejtette (pedig egy alkalommal megcsúszott és lábsérülést szenvedett – és mégis folytatta a játékot). Az elért 175-ös eredmény kergethetőnek tűnt, de mégsem sikerült, ugyanis a dél-afrikai ütősök talán még szélsőségesebbek voltak, és rosszabb megoszlásban: náluk csak Reeza Hendricks volt az egyetlen kiemelkedő, és ő hiába emelkedett ki nagyon (51-ből 87), a többiek mind-mind gyenge napot fogtak ki – 20 pontja sem lett senkinek, de 10 is csak kettejüknek, miközben négyen kacsáztak... Így nem meglepő, hogy a meccs 28 futásos hazai győzelemmel végződött.

A második találkozó néhány dologban hasonlított az elsőre: megint a karibiak ütöttek először (bár ezúttal most ők választották maguknak), Dél-Afrika megint avatott egy újonc dobót (most Nqabayomzi Peter volt az), és végül ismét a hazaiak nyertek. És eleinte úgy tűnt, az is hasonlóság lesz, hogy Brandon King megint nagyon elhúz – ám ma csak 36-ig húzott el, amikor az újonc Peter kiejtette. Kyle Mayers, ahogy a múltkor, most is a 30-as tartományban búcsúzott (de most gyorsabban jutott oda), viszont Roston Chase ezúttal nem állt meg ugyanitt, hanem végigvitte a félidőt 67-neskiig. Ma viszont az utána következőknek is volt még hozzáadott értéke: Romario Shepherd például három egymás utáni hatossal lendített nagyot a karibi pontszámon, a dél-afrikai dobók pedig utána már csak az utolsó 9 dobást tudták lehozni takarékosan: így legalább 207-re le tudták korlátozni a vendéglátókat, pedig előtte ennél több is kinézett nekik. A kergetésben viszont volt egy nagy különbség: Quinton de Kock végre megmutatta, mit tud, és 17 dobás után 41-gyel esett ki: 5 játszma után így 81/1 volt az állás, és úgy tűnt: simán meglehet a meccs Dél-Afrikának. De még az erőfölényben kiesett nyitó párja, Reeza Hendricks is, utána pedig a többiek jó része már csak 1–2 fokozattal lassabban haladt előre. A Karib-térség 8 dobóval is próbálkozott: a legjobban Gudakesh Motie-nak sikerült a meccs, aki pályafutása legjobb eredményét elérve 3/22-vel zárt. Így hiába a jó dél-afrikai kezdés, végül 16 futással alulmaradtak.

A harmadik meccsen ismét nem hiányozhatott a dél-afrikai újonc (most Patrick Kruger), de nem hiányzott a dél-afrikai vereség sem. Sőt, most még nagyobb kudarc lett a vége, mint korábban. Az első félidőben a magas rendjük megint gyengélkedett, de annyira, hogy most egy ütősük sem emelkedett ki közülük. Az első, aki valami vállalható eredményt mutatott (sőt, többet is, mint simán vállalhatót), az Rassie van der Dussen volt, aki 31 dobásból 51 futásig jutott el, és Wiaan Mulderrel egy egész használható, 77 futásos társulást is alkotott. De az ő kiesésük után a többiek megint alacsony pontszámokat értek csak el, így egy kicsit átlag alattinak tűnő 163 lett a vége. Ennek több mint felét pedig már a nyitó pár lekergette: Johnson Charles egymaga 69 futást szerzett, méghozzá úgy, hogy 20 labda után már 50 fölött járt, ezzel pedig a válogatott történetének harmadik leggyorsabb 50-esét tudhatta magáénak! De Brandon King sem volt semmi, aki 28-ból gyűjtött 44-et, így miután ők ketten búcsúztak, Kyle Mayersre és Alick Athanaze-ra már csak egy könnyed levezetés várt: nem kevesebb mint 37 megmaradó labdával meglett így a kergetés!

A sorozat 3–0-s eredménye egyúttal azt is jelentette, hogy a két csapat történelmi mérlegében a karibiak egyenlítettek: most már 22 férfi NH20-ból 11-et nyert egyik is, másik is.


Alapból nem látható kép
×