Könnyed angol győzelmek a női ICC-bajnokságban

2024. május 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Egy percig sem forgott túl nagy veszélyben Anglia győzelme a Pakisztán ellen lejátszott ENN-mérkőzéseken, legalábbis azon a kettőn, amit az időjárás engedett végigjátszani a háromból. Anglia így lényegében kijutott a jövő évi vébére, Pakisztán viszont még nem.

A középkori eredetű manchesteri székesegyház (illusztráció)A középkori eredetű manchesteri székesegyház (illusztráció)

A kép szerzője: Rept0n1x (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Az első találkozóra az angoloknak nem igazán sikerült átmenteniük a jó formájukat az NH20-as sorozatról, de azért így is nagyobb megerőltetés nélkül nyertek. Bár első hét ütősük mind két számjegyű futást szedett össze, többségük igen lassan, és aki nem annyira, az is 100 alatti aránnyal. Alice Capsey a maga 44-ével a csapat legeredményesebbje lett – nem mellesleg ez a szám neki egyéni ENN-csúcsot is jelentett. A pakisztáni dobók közül leginkább a pörgetők jeleskedtek: a 9 kapuból 7-et is ők szereztek, és a gazdálkodásuk is nekik volt takarékosabb. Anglia összesen 243 pontot gyűjtött, ami nem túl sok, de tekintve, hogy Pakisztán története során ellenük még csak 209-nél többet sem ért el soha, már most egy kicsit biztonságban érezhették magukat. Bár amikor a második félidőben 15 játszma után 66/1 volt az állás, már egy kicsit mégis elkezdhettek aggódni az angolok – de nem sokáig, mert Sophie Ecclestone vezérletével végül dobóik felülkerekedtek, és a 42. játszmára már a 9. ütőst is kiejtették. Az utolsó társulás még hősiesen állta a sarat, és bent tudtak maradni a legvégéig is, de pontot már nem szereztek eleget, így Pakisztán csak 206-ig ért föl és 37 futással kikapott.

A második mérkőzésből még csak 7 játszmát sem lehetett lejátszani, mert özönvízszerű eső zúdult a meccsnek helyt adó Tauntonra. Pakisztán az ütést választotta, és két nyitójuk, Szadáf Samász és Szidrá Amín elég lassan haladva, de kapuvesztés nélkül 29/0-ig vitte 6.5 játszma alatt – és ennyi. A vége pontosztozkodás lett.

A harmadik összecsapáson szinte minden úgy alakult, ahogy Anglia szerette volna. De csak szinte, mert azért a magas rendjükben ketten is voltak, akik csak 11–12 futást tudtak összeszedni, viszont a 4. rendű Nat Sciveren már nem tudtak kifogni a pakisztáni dobók. Bár nem Húsz20-as sebességgel, de ENN-ben pont megfelelő gyorsasággal játszva Sciver ugyanis nagyjából 40 játszmán át bent volt a pályán, ezek alatt pedig 124-neskiig jutott el. Umm e-Háni takarékos dobójátéka és két kapuja is csak ahhoz volt elég, hogy 302-nél többet ne tudjanak elérni az angolok. Tovább súlyosbította a vendégek helyzetét, hogy a 48. játszmában mezőnyjáték közben combsérülést szenvedett Nidá Dár, a kapitány, aki aztán a második félidőnek még csak a végére sem tudott bejönni ütni. Bár az igaz, nem az ő ütőjátéka hiányzott ma (hiszen ő inkább dobó), hanem azoké, akiktől elvárható lett volna a pontszerzés... Csakhogy a 47 pontos Muníba Alín és a 36 pontos Álija Ríázon kívül senki nem jutott el még csak 15-ig sem, így igen súlyos, 178 futásos vereségbe szaladtak bele az ázsiaiak. Közben egyébként Sophie Ecclestone megszerezte pályafutása 100. ENN-kapuját, sőt, a 101-ediket is, de amit fontos kiemelni, hogy a századikig a nők közül a világon a leggyorsabban jutott el!

A 2022–2025-ös ICC-bajnokságban ez a sorozat volt az utolsó, amikor Pakisztán játszott: ők ezennel (elsőként a 10 válogatott közül) be is fejezték a rájuk eső 24 meccset. Összesen 17 pontjuk van, amivel jelenleg ugyan a vébét érő 5. helyen állnak, de mögöttük elég szoros a tabella, és a többieknek még legalább 6 mérkőzése hátravan, így valószínű, hogy Pakisztán egyenes ágon nem fog kijutni, hanem később még más selejtezőkben is részt kell vennie. Anglia ellenben följött a második helyre, és már hatalmas csoda kellene ahhoz, hogy ezek után ne jussanak ki innen a jövő évi világbajnokságra.

Ami pedig Anglia és Pakisztán női ENN-örökmérlegét illeti: ezek után az úgy néz ki, hogy 15 mérkőzésből 13-szor győztek az angolok, kettő pedig eredmény nélkül végződött, vagyis továbbra sincs még egyetlen pakisztáni siker sem.


Alapból nem látható kép
×