Hollandia–Olaszország: 2–0, vagy mégsem?

2024. május 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Semmi sem ment simán a olasz női válogatott hollandiai vendégszereplésén. Az még hagyján, hogy 4 meccsből kettőt teljesen elmosott az eső, de az egyiken a hollandoknál jogosulatlanul szerepeltettek egy játékost, így akár még az is lehet, hogy utólag el fogják venni tőlük a győzelmet.

Holland táj szélmalommal (illusztráció)Holland táj szélmalommal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A játékról, ami ebben a sorozatban volt, kevesebbet lehet írni, mint a játékon kívüli dolgokról. A lényeg, hogy Olaszország négy NH20-ra Hollandiába utazott, de pont tegnap, amikor két meccs is lett volna, olyan esős idő volt, hogy mindkettő elmaradt. A másik kettőt a hollandok nyerték nagy különbséggel – az eredménylapok megtekinthetők itt:

A legnagyobb botrány azonban nem az eső volt, hanem egy adminisztratív tévedés: a keddi, első meccsen a holland válogatottban ugyanis pályára lépett a dél-afrikai származású mindenes, Madison Landsman. Bár ő rendelkezik holland útlevéllel, ám 2023 januárjában még a dél-afrikai válogatottban játszott a 19A-s világbajnokságon, márpedig a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) szabályai szerint így legalább 2026-ig kellett volna várnia, hogy egy másik ország válogatottjában is játszhasson. A hibát egyébként maga a holland szövetség vette észre a mérkőzés után, és ők maguk jelezték az ICC-nek, ami talán enyhítő körülmény lehet majd, amikor a büntetésről döntenek. De hogy mi lesz ez a büntetés, azt még nem tudni: eltilthatják akár a játékost is egy időre, vagy utólag módosíthatják a meccs pályán született eredményét.

Bár a győzelem nem Landsmanon múlt: ugyan szép teljsítményt nyújtott (36 futás és 2 kapu), de mivel a hollandok 94 futással nyertek, így valószínűleg akkor is győzni tudtak volna, ha nem ő játszott volna. A 20 éves mindenesről egyébként még azt érdemes megemlíteni, hogy a fent említett 19A-s vébén ő szerezte a torna történetének első mesterhármasát.

Ha nem ítélik oda az első mérkőzést az olaszoknak, és marad a holland győzelem, akkor a két válogatott örökmérlege ezek után 4–0 lesz Hollandia javára ebben a formátumban.


Alapból nem látható kép
×