Az eső kicsit belecsúfított Anglia és Pakisztán felkészülésébe

2024. május 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Míg sok válogatott már a szombaton kezdődő világbajnokság helyszínén gyakorol, addig Anglia és Pakisztán előbbiek otthonában készült fel egymás ellen. De ahogy Amerikában is többször, úgy itt is közbeszólt az eső, és a 4-ből csak 2 összecsapást lehetett megrendezni. Ezeket mind az angolok nyerték.

A híres angol eső... (illusztráció)A híres angol eső... (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mint ismert, számos angol játékos idő előtt el kellett, hogy hagyja a még zajló, és éppen a véghajrájában tartó IPL-t, hogy itt lehessen időben ezen a sorozaton – erre az első mérkőzést meg sem lehetett rendezni, mert akkora eső volt Leedsben. Ki tudja, hogyan alakult volna az IPL, ha még néhány napot ott maradtak volna?

A második meccs viszont már rendben lezajlott, és többnyire valóban az Indiából (nem hiába) hazatért játékosok alkották az angol csapatot – az egyik kivétel, akiről a legtöbbet beszéltek, Jofra Archer, a dobó volt, aki könyöksérülése miatt több mint egy éve nem játszott profi szinten. Az ütésre kényszerülő angoloknál Jos Buttler volt a hős, és nem csak azért, mert rekordbeállítást jelentő 115. alkalommal lépett pályára NH20-ban angol színekben, hanem főként azért, mert 51 labdából 84 pontot gyűjtött. Ezt, de még csak ennek felét sem tudta megközelíteni senki csapattársai közül: ehhez legközelebb Will Jacks járt a maga 37-jével. A pakisztáni dobók közül a visszavonulását nemrég visszavonó Imád Vaszím volt a legjobb: bár ő csak két kaput szerzett, miközben Sahín Afrídí hármat, de veszélyesebb ütősöket kiejtve és közben sokkal takarékosabban gazdálkodva. Anglia végül 183 futással zárt. A kergetés igen gyatrán kezdődött a vendégek részéről: Mohammad Rizván kacsázott és Szaím Ajúb is kiesett 3 ponttal. Hamarosan jött viszont Fáhar Zamán, aki 21 labdából elért 45 futásával visszahozta nekik a reményeket: de ő sem volt elég, mert a többiek 10–20–30 pontjaival együtt is csak 160-ig tudtak felkapaszkodni.

A harmadik mérkőzés, amelyet ezúttal Caerdyddben rendeztek volna, szintén elmaradt az eső miatt. De Buttler így is izgatottan tölthette ezt a napot (is): ő ugyanis hazautazott, mert felesége ezekben a napokban hozta világra harmadik gyermeküket!

Bármilyen furcsa, de az angol válogatott tíz éve nem játszott NH20-at Londonban. A sorozat negyedik meccsére végre megszakadt ez a sorozat, ugyanis ezt a híres Ovalban rendezték. Egy kicsit itt is ijesztegetett az eső, és a játékban is volt miatta egy kis szünet, de végül játszmavesztés nélkül le lehetett hozni a mérkőzést. A pakisztáni nyitó ütősök, Bábar Ázam és Mohammad Rizván tőlük ritkán látott agresszivitással vágtak bele az első játékrészbe, bár az erőfölényt így is csak 59 ponttal tudták zárni, ráadásul Ázam ki is esett a végén. Közben viszont ő lett a világon a második játékos, aki ebben a formátumban elérte a 4000 futást, és már majdnem beérte a listavezető Virát Kohlít is! Kiesése után aztán Uszmán Hán a nyitóknál is gyorsabban gyűjtött be újabb 38 futást: a félidő első fele így nem nézett ki rosszul a vendégek számára. De aztán a második felére nagyon leromlott a játékuk, három kacsa mellett sokan mások is kiestek alacsony pontszámmal, így egy hajszállal idő előtt elfogyott a csapat, és csak 157 pontjuk gyűlt össze. A kergetést pedig lényegében az angol nyitó pár eldöntötte: Phil Salt és az immáron háromgyermekes apa, Buttler már az erőfölényben 78 pontot szerzett, és csak 82 után bomlottak fel, 10 játszma után pedig már 100 fölött járt a csapat. Kaput pakisztáni részről kizárólag Hárisz Rouf tudott szerezni, és bár ő hármat is, de ez is kevés volt: Anglia 27 megmaradó labdával megnyerte a találkozót.

Így a két válogatott közti eddigi 31 meccsből már 20-nál tart az angolok győzelemszámlálója, míg Pakisztán csak 9-et tudott megnyerni egy-egy eredmény nélküli és holtversenyes összecsapás mellett.

Ami a világbajnokságot illeti: Anglia, bár a csoportjában van még Ausztrália is, nem kell, hogy nagyon izguljon a továbbjutás miatt, mert ezzel a játékkal a másik három ellenfelüket (Namíbiát, Skóciát és Ománt) simán verhetik. Pakisztán utóbbi időkben nyújtott teljesítményét látva viszont nem jelenthetjük ki, hogy India mellett ők a biztos másik továbbjutók: akár az USA, akár Írország, de talán még Kanada is okozhat nekik gondot.


Alapból nem látható kép
×