Igen rosszul sikerült Uganda bemutatkozása

2024. június 4. – Szerző: Krikettgalaxis

A története első világbajnokságán szereplő Uganda óriási vereségbe futott bele mindjárt az elején: bár Afganisztánt néhány játszmán át meg tudták szorongatni az első félidő végén, végül összességében 125 futással kikaptak.

A Bámiján-völgy, Afganisztán egyik különleges helyszíne (illusztráció)A Bámiján-völgy, Afganisztán egyik különleges helyszíne (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Uganda válogatottja eddig egyetlen egy alkalommal találkozott teljes jogú ICC-tagország csapatával: a tavalyi selejtezőn Zimbabwével csaptak össze, és kisebb-nagyobb meglepetésre le is tudták őket győzni. Most érkezett el a második alkalom: ezúttal a jóval erősebb Afganisztán volt az ellenfél, immáron a világbajnokság C csoportjában. Bár NH20-ban ez volt Uganda és Afganisztán első meccse, de 2009-ben, amikor még mindketten jóval gyengébbek voltak, már találkoztak egyszer: akkor Uganda nyert 14 futással – ma egy ilyen eredmény azért nagy szenzáció lett volna. Azon a meccsen egyébként játszott az azóta helyi legendává nemesedett Frank Nsubuga is, aki ma, 43 évesen is itt van a világbajnoki keretben, mint az egész torna legidősebb játékosa – a mai mérkőzésre viszont nem nevezték be.

Ezt a találkozót ugyanazon a guyanai pályán, sőt, ugyanazon a dobósávon játszották, mint a csoport előző meccsét, a Pápua–Karib mérkőzést. Akkor is látszott, hogy pörgetőbarát a talaj – ami mindkét csapatnak jót jelentett, hiszen Afganisztán világsztár pörgetőkkel rendelkezik, de azért Uganda is inkább a lassú dobók terén erős.

Uganda játékosai életük nagy pillanatait élhették át, amikor először sétáltak ki a pályára egy világbajnokságon. A világ számos pontjáról rengeteg jókívánságot kaptak a szurkolóktól, nagyon sokan fejezték ki reményüket, hogy egy újabb krikettnagy-, de legalább -középhatalom van születőben Afrikában. Ám Afganisztánt mindez most nem tudta meghatni, még akkor sem, ha mindössze néhány évvel ezelőtt még ők is abban a helyzetben voltak, mint ma Uganda: ma azonban ők is szerettek volna végre valami nagyot alkotni, amire az elmúlt évek gyors fejlődése adott is némi alapot nekik.

Uganda a dobást választotta, az afgánok két nyitó ütőse pedig Rahmánulláh Gurbáz és Ibráhim Zadrán volt. Az első hatos máris a második dobásból megszületett, hamarosan pedig egy túldobás miatti, ritkán látható ötös is következett. Azt, hogy az ugandai mezőnyjátékon még van mit fejleszteni, azonban nem csak ez az eset mutatta, hanem egy elejtett elkapás is az 5. játszmában Zadrán ellen – meg egyébként ugyanő ellen még egy, a 14. játszmában. Ebből persze következik, hogy tehát Zadrán még a 14. játszmában is bent volt a pályán – és eláruljuk, hogy Gurbáz is! Az erőfölényt 66/0-val, a félidő felét 102/0-val zárták, végül a 15. játszma közepén, 154 futás megszerzése után tudta megbontani a kettőst Brian Masaba, aki így, ezzel a kidobásával hazája történetének első világbajnoki kapuját szerezte meg. Ami az afgán társulást illeti: nekik ez lett a vébék történetében az első (akárhányadik kapus) társulása, amely eljutott 100 futásig, a második legeredményesebb nyitó társulás bármelyik csapat részéről a világbajnokságokon, és összességében bármilyen NH20-at tekintve a második afgán nyitó pár, akik 100-at gyűjtöttek. Miután azonban Zadrán kiesett, egészen megváltozott a játék képe. Innentől kezdve Afganisztán a féldiő végéig egyetlen egy határt sem tudott már szerezni, viszont elvesztettek további 4 kaput, így, bár bőven 200 fölötti eredmény is kinézett nekik korábban, csak 183-mal tudtak végezni. Uganda dobói tehát, ha kicsit későn is, de talán rátaláltak arra, hogy mit kellett volna játszaniuk.

Lehet, hogy az afrikai ütősök is rátaláltak volna a helyes útra, ha tovább kísérleteznek, de az afgán dobók túl hamar elsöpörték őket ahhoz, hogy idáig eljussunk. Bár Ronak Patel a második félidő első dobásából egy négyessel megszerezte a csapat első vébéfutásait, utána Fazalhak Fárúkí előbb kidobta őt, majd a következő labdából LKE-vel Roger Mukasát is kiejtette. Még az erőfölényben Mudzsíb ur-Rahmán egy, Navín ul-Hak pedig két kapuval feliratkozott a listára, így amikor 6 játszma után 21/5 volt az állás, már régen eldőlt minden. Utána ugyan Riazat Ali Shah és Robinson Obuya bent tudott maradni 6 játszmán keresztül, de Fárúkí ekkor ismét két kaput szerzett két egymás utáni dobásból, majd ugyanennek a játszmának a végén még egyet: itt a vébé első ötös zsákmánya! Az utolsó két megmaradt ütőst pedig a 16. játszmában Rásid Hán búcsúztatta, így Uganda 58 pontnál elfogyott.

Meggyőző sikerével Afganisztán a C csoport élére állt, NFA alapján megelőzve a Karib-térséget.


Alapból nem látható kép
×