Hamvak 2. meccs, 2. nap: javítottak az angolok

2023. június 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Steven Smith százasával néhány rekordot is megdöntött, de az ausztrálok végül csak 77 pontot tudtak hozzáadni tegnapi eredményükhöz, míg Anglia mindössze 4 ütőst elvesztve jött föl 138 futásos hátrányra.

Az angolok büszkesége, a Big Ben (illusztráció)Az angolok büszkesége, a Big Ben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ma reggel meg délelőtt még sok eső áztatta Londont és környékét, de mire elérkezett a délelőtt 11 óra, elállt, később pedig a Nap is kisütött, így az ausztrálok késlekedés nélkül belevághattak előnyük növelésébe.

A pálya harangját, amivel a kezdés közeledtét jelzik, ezúttal Andrew Strauss kongatta meg két fiával. Róla tudni kell, hogy felesége, Ruth 2018-ban mindössze 48 éves korában hunyt el a tüdőrák egy ritka fajtájában, ezért később a férj létrehozott egy rákkal foglalkozó alapítványt is, amely mellett ezen a meccsen is kampányolnak a játékosok: az ausztrál csapat is hagyományos buggyos zöld sapkája helyett ezúttal buggyos pirosban játszik, hiszen ez az alapítvány színe – az asszony kedvenc színe alapján.

Mindössze 18 játszmára volt szüksége az angoloknak, hogy kivégezzék az ausztrálok alacsony rendjét és Steven Smitht. Azt a Steven Smitht, aki ma élete 32. teszt-százasát érte el, és ezzel megdöntötte Ricky Ponting eddigi rekordját abban a tekintetben, hogy 32 százast hány játékrész alatt hozott össze: Ponting volt ugyanis az eddigi leggyorsabb 176 játékrésszel, de most az ausztrálok Kovács Istvánja 174 alatt jutott el eddig a számig. És megdöntött még egy másik rekordot is: ez volt ugyanis a 22. olyan százasa, amit az első negyedben ért el, és ilyen sokat még soha senkinek nem sikerült. Az eddigi legtöbb 21 volt, és ez szintén Ponting nevéhez fűződik.

A második játékrészt már igen kedvező időjárásban kezdhették az angolok, de nem csak az időn múlt, hogy jól haladtak, hanem úgy tűnt, amúgy is ráéreztek a játékra. Nem csoda, hogy az ausztrálok szinte kétségbeesetten próbálkoztak: míg az első negyedben csak a 47. játszmában jött be pörgető dobó, addig most az ausztrálok a 12. játszmára behívták dobni Nathan Lyont – és láss csodát, hamarosan ő lett az, aki a mai első angol kaput elvette. Aztán viszont nagy csapás érte őt és a csapatot: a 37. játszmában fájó alsó lábszárral kellett elhagynia a pályát (és még ezt is nehezen tudta megtenni, az orvos segítette le) – úgy tűnik, ezen a teszten ő már nem fog játszani. Az ausztrálok bajban lehetnek, mert nem nagyon van más pörgetőjük: ezek után is Travis Headdel és Steven Smithszel próbálkoztak, akik ketten együtt ma már 6 játszmát is ledobtak!

És ha már megint szóba került Smith: volt neki ma még egy érdekes jelenete. A 45.3-ban Joe Root egy rövid labdát rosszul talált el, amit így a hátsó keresztlábon álló Smith vetődve elkapott. Nem volt azonban egyértelmű, hogy sikerült-e az ujjait a labda alá tenni, amikor leért a földre, ezért a videóbírónak is meg kellett néznie – ő végül úgy ítélt, az elkapás szabályos, és Rootnak le kellett mennie.

Érdekes egyébként, hogy Rooton kívül a másik három kiesett angol ütős közül ketten is rövid labdák áldozatai lettek – ez lenne az átka az agresszív Baz-labdának?

Összességében viszont elmondható, hogy Anglia javított a tegnapi álláson, hiszen 278/4-ig jutott, tehát már csak 138 futásos hátrányban van. Izgalmas folytatás várható holnap.


Alapból nem látható kép
×