Győzelemmel mutatkozott be a 20. együttes, Banglades

2024. június 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Csak most érkezett el a pillanat, hogy a világbajnokság összes csapata pályára lépjen: utolsóként Banglades mutatkozott be, akik ugyan Srí Lanka ellen majdnem kiengedték a kezükből a győzelmet a végén, de csak majdnem.

A Lálbág-erőd, Dakka egyik nevezetessége (illusztráció)A Lálbág-erőd, Dakka egyik nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A kis létszámú csoportok miatt egy világbajnokságon majdnem minden mérkőzésre rá lehet mondani, hogy kötelező a győzelem, meg hogy a vesztes esélyei nagyon leromlanak – de itt, a D csoportban ezek a megállapítások különösen igazak, mert itt a legkiegyenlítettebb a mezőny: talán csak Dél-Afrika magaslik ki belőle, a másik négy, ha nem is egyenlő eséllyel, de mérhető, pozitív eséllyel küzd a továbbjutásért. Srí Lanka ugyan vereséggel kezdett Dél-Afrika ellen, de ha feltételezzük, hogy Dél-Afrika mondjuk mindenkit megver, akkor az a vereség kevésbé számít: a többieknek egymás között kell eldönteniük a másik továbbjutó kilétét. És mivel a maradék négy csapat közül csak Srí Lanka és Banglades a teljes jogú ICC-tagország, így kettejük összecsapására irányulhatott a legtöbb figyelem – már csak azért is, mert valamilyen furcsa, senki által nem ismert okból az utóbbi években ez a párosítás egy egész jelentős rangadóvá nőtte ki magát, gyakran feszült jelenetekkel. Ki ne emlékezne például Anydzseló Mattijúsz időtúllépéses esetére a tavalyi ENN-vébéről?

Ma estére Srí Lanka egyet változtatott a múltkori csapatán: Szadhíra Szamaravikrama helyét Dhanandzsaja da Szilvá vette át, míg Banglades, mint említettük, még most játszott először.

A bengáliak a dobást választották, Srí Lanka pedig a szokásos nyitó párjával, Petum Nisszankával és Kuszal Mendisszel kezdett. Előbbit már a második játszmában szerencse érte: bár ütéséből csak egy szimplát tudtak futni, de a középpályás túldobta a labdát, ami így kiment a határon – 5 pont! Amikor viszont Mendisz is megpróbált pontszámban társa után eredni, és két egymás utáni négyest ütött, a harmadik próbálkozása már nem sikerült, és Tászkin Áhmed labdáját ráütötte a saját kapujára. Az új ember, Kamindu Mendisz rögtön egy négyessel kezdett, de ma ennyi volt tőle: még az erőfölényben újabb pont megszerzése nélkül elkapták. Szerezte viszont a pontokat helyette Nisszanka, aki például az 5. játszmában 4 négyest ütött, így az erőfölény 53/2-re végződött. Ám mielőtt az ütős elérhette volna az 50-est, Musztáfidzsur Rahmán dobásából kiesett, ami pedig fordulópontot jelentett az egész meccs képében. Az összes többi szigetországi ütős ugyanis innentől kezdve nagyon lassú volt, senki nem érte el átlagban a dobásonkénti 1 futást, és összmennyiségben sem volt jó senki: legfeljebb 20 pont körül, de inkább az alatt végeztek, sőt, ketten nullával estek ki – köztük a kapitány, Vanindu Haszaranga is. Őt is, mint két másik közepes rendű társát, Risád Hoszen búcsúztatta, aki ráadásul elég takarékos is volt, így a legjobbak közé tartozott ma. Srí Lankának mindössze 124 futást sikerült összeszednie, így a tigrisek a szünetet már valószínűleg jókedvűen töltötték.

De ne feledjük, Srí Lanka erőssége inkább a dobójátékában rejlik, és például ott volt náluk az a Nuvan Tusára is, aki körülbelül három hónappal ezelőtt éppen Banglades ellen szerzett egy ötös zsákmányt, benne egy mesterhármassal. És Tusára mindjárt a második játszmában lecsapott most is, Tándzsid Hászánt kiejtve – de csak azok után, hogy az első játszmában Da Szilvá már kikacsázta Szaumja Szarkárt! És mivel az erőfölényben Tusára még egyszer eredményes volt, Banglades pedig mindössze két négyest tudott összehozni, 6 játszma után 34/3 volt az állás, ami azért ilyen alacsony cél esetén sem túl biztató. Banglades szerencséjére azonban Litan Dász és Táohíd Hridaj végre megvetette a lábát a pályán, és egy szép társulást alkottak: egyszer pedig volt egy olyan kis időszak, amikor 5 dobásból 4 hatost ütöttek! Ez volt az a pillanat, amikor időarányosan átvették a vezetést a bengáliak, és amikortól kezdve úgy tűnt: most már sima lesz nekik a győzelem. Annyira sima azonban mégsem lett. Egyrészt Haszaranga rögtön megbosszulta azt, hogy a 4 hatosból 3 ellene született, és ki-LKE-zte Hridajt, majd pár játszmával később ugyanezt megtette Dásszal is. És igaz, hogy a szükséges pontarányt a továbbiakban is elég alacsonyan tudták tartani az ütősök, de azért csak-csak fogyatkoztak tovább: Tusára a 18. játszmában még kettőt kiejtett közülük, így Bangladesnek már csak 2 kapuja maradt a végén. Hogy mégse legyen túl izgalmas a befejezés, arról Máhmudulláh gondoskodott egy hatossal a 19. játszmában: főként ennek köszönhetően 6 megmaradó dobással végül a zöldek meg tudták nyerni a meccset.


Alapból nem látható kép
×