Eközben a nők Afrikában...

2024. június 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Amíg a világ legnagyobb része a férfiak világbajnokságára figyel, addig Ruandában 8 női válogatott versengett egymással a hagyományos Kwibuka-kupa 2024-es kiadásán. A tornát Uganda nyerte, akik a döntőben Zimbabwe A-válogatottját múlták felül.

Afrika egy földgömbön (illusztráció)Afrika egy földgömbön (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A mérkőzések formátuma alapvetően NH20 volt, ám mivel Zimbabwe csak egy legyengített, második számú (úgynevezett A) válogatottat küldött, így az ő meccseik mégsem voltak NH20-ak: bár a szabályok ugyanazok voltak, de a statisztikákba és a világranglistába nem számítódtak bele.

A csoportkörben mindenki mindenkivel egyszer játszott. Sok eredményt előre meg lehetett sejteni, mert a csapatok közötti erőviszony gyakran kiderült az elmúlt néhány év eredményeiből, de azért voltak meccsek, amikor nem volt ilyen egyértelmű a helyzet.

Kamerun esetén viszont az volt: ők mindenkitől kikaptak, és Malawi is csak Kamerunt tudta legyőzni. A legnagyobb kérdés Zimbabwe volt: ha ők a rendes válogatottjukat küldték volna a tornára, mindenki szinte biztos lehetett volna benne, hogy vagy mindenkit végigvernek, vagy esetleg Ugandát nem. Végül kiderült: ez a második számú válogatottjuk is majdnem ugyanolyan erős, hiszen csak Ugandától, illetve a végén Ruandától szenvedtek vereséget. De mivel Ruanda is botlott Nigéria ellen, így mind Zimbabwének, mind Ruandának 10 pontja lett a végére, az NFA alapján pedig Zimbabwe végzett a második helyen. Ugyancsak egyenlő pontja lett Nigériának és Kenyának, mert míg Nigéria, mint írtuk, felül tudta múlni Ruandát, de Kenyától éppen kikaptak. Nettó futási arány alapján viszont Nigéria volt jobb, így ők végeztek a 4. helyen. Nem esett még szó eddig a 8. résztvevőről, Botswanáról: a becsuánaföldiek csak a két utolsó helyezettet tudták legyőzni, így a 6. helyen zártak a csoportban.

A csoportkör után 4 mérkőzést játszottak még: az első kettő egy döntőt, utána ketten a 3., ketten az 5. és ketten a 7. helyért vívtak meg. Ezeken a találkozókon pontosan ugyanaz az eredmény született, mint ami a csoportkör végeredménye is volt, tehát mindig az nyert, aki a tabellán is előrébb végzett. Vagyis: a győztes Uganda lett, még ha a döntőben nem is nagy magabiztossággal ütöttek. Ott ugyanis csak 80 futást szedtek össze, de végül Janet Mbabazi ötös zsákmányának köszönhetően Zimbabwét sikerült 78-ra korlátozniuk.

A tornán a legtöbb futást, 295-öt a zimbabwei Kelis Ndhlovu szerezte, de ha csak az NH20-as futásokat nézzük, akkor a botswanai Laura Mophakedi végzett az élen 178-cal. A dobóranglistán a 17 éves nigériai Lillian Udeh lett az első 18 kapuval, ebből 17-et NH20-on szerzett, így ott is első lett, bár ott holtversenyben a szintén 17 ütőst kiejtő ruandai Henriette Ishimwével.


Alapból nem látható kép
×