Dél-Afrika visszavágott a hollandoknak a tavalyiért

2024. június 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Tavaly az ENN-világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését az okozta, hogy Hollandia le tudta győzni Dél-Afrikát. Most, NH20-ban megtörtént a visszavágás: bár a hollandok most is megrengették az afrikaiakat a kergetés elején, de mivel túl alacsony volt a cél, így Dél-Afrika végül gond nélkül győzött.

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Többször említettük, hogy milyen kiegyenlített ez a D csoport itt a világbajnokságon: talán csak Dél-Afrika emelkedik ki belőle. Ez viszont, hogy kiemelkedik, azt is jelenti: ha valaki tőlük kikap, az még nem jelenti a világvégét, mert várható, hogy az afrikaiak mindenki mást is le fognak győzni, és akkor a többiek ráérnek majd a többiek ellen igazán küzdeni. Na de azért ki ne szeretett volna mégis egy kis plusz biztosítékot szerezni a továbbjutás érdekében azzal, hogy legyőzik az esélyes Dél-Afrikát? Ráadásul az NFA miatt az sem mindegy, hogy ha már mégis kikapnak tőlük, akkor mennyire – szóval egyáltalán nem lehetett fél vállról venni ezt a találkozót sem. Arról nem is beszélve, hogy milyen sportember lenne az, aki nem teljes odaadással küzdene bárki ellen?

Márpedig kinek lenne igazán esélye megverni Dél-Afrikát, ha nem pont Hollandiának? Mint a bevezetőben írtuk, tavaly ezt meg is csinálták az ENN-vébén – de megcsinálták 2022-ben, a Húsz20-as világbajnokságon is!

A pálya ma is a pillanatok alatt hírhedtté vált Nassau megyei stadion volt New York mellett: az, ahol Dél-Afrika pár napja 77-re korlátozta Srí Lankát – igaz, a sok kritika miatt azóta gyorsan javítottak egy kicsit a pálya minőségén, és a tegnapi Kanada–Írországon már sokkal elfogadhatóbbak voltak a körülmények.

Dél-Afrika mindenesetre úgy gondolta, most is a dobással való kezdéssel járnak jobban. És így is lett: Marco Jansen rögtön az első játszmában kiejtette Michael Levittet, aki tehát a múltkori 1 pontjánál ma még kevesebbet, nullát szerzett. Sőt, a nyitó játszmában senki más sem szerzett pontot, csak egy széles extra volt. A harmadik játszmában Jansen csaknem duplázott: Vikramjit Singhet elkapták ugyanis a dobásából, de az ünneplést félbeszakította a bíró, aki jelezte, hogy a dobó túllépett a vonalon. Cserébe viszont Ottniel Baartman dobásából Max O’Dowdot sikerült szabályosan elkapni a következő játszmában, utána pedig Jansen már szabályosan is kiejtette Singhet – ezúttal kidobásból. Az erőfölény így 20/3-ra végződött: megint felsejlett egy olyan forgatókönyv, mint a Srí Lanka elleni meccsen. Sőt, mivel a félidő felénél is még csak 35/4 volt az állás, a játékrész második (!) határeseménye pedig csak a 12. játszmában esett, két kapuval együtt, így egyre valószínűbbé vált egy újabb borzasztó alacsony eredmény. Ebből a 48/6-os gödörből azonban a hollandok még Logan van Beek és az egyébként dél-afrikai születésű Sybrand Engelbrecht társulásának jóvoltából ki tudtak kecmeregni: az utolsó játszma előtt már 102/6 volt az állás. De ahelyett, hogy a 120-at ostromolták volna a végén, Baartman gyorsan három újabb kaput szerzett az utolsó játszmában, így a narancsoknak be kellett érniük 103-mal.

A cél tehát nem volt magas, azonban...! Azonban a második félidő első dobásából Quinton de Kock gyémánt- és platinakacsával esett ki egyszerre: ez a ritkán látható esemény azt jelenti, hogy a játékrész első dobásából esik valaki úgy, hogy még egy érvényes dobás sem történt ellene – itt ez egy kifutás révén történhetett meg, miután az aktív ütős, Reeza Hendricks pár lépés után tétovázott, miközben De Kock már a sáv háromnegyedénél járt... Aztán folytatódtak az azonbanok: a 2. játszmában Hendricks is megbűnhődött az előbbiért, amikor Logan van Beek eltalálta a kapujának a tetejét. Aztán 0 ponttal elkapták Aiden Markramot is, az 5. játszmában pedig Heinrich Klaasen is kiesett – az erőfölény 16/4-gyel zárult! Ez így a Húsz20-as vébék történetének eddigi negyedik leggyengébb erőfölénye lett... Az első határ, egy négyes, végül a 9. játszmában született meg David Miller jóvoltából, aki ekkor Tristan Stubbsszal párban volt bent a pályán. A vébék történetében csak egyszer történt meg, hogy ennél többet kellett várni az első határra: még 2021-ben... Miller és Stubbs azonban már végre szépen lassan elkezdte szállítani a pontokat: a 17. játszma elejére már 75-ön állt a csapat. Stubbs kiesése után Miller még tudta folytatni, amit elkezdett, és végül 50-est elérve 7 labdával az idő lejárta előtt be tudta vinni Dél-Afrikát a célba.

Dél-Afrika így egyelőre 100%-os teljesítménnyel áll a csoport élén, míg Hollandia a harmadik Banglades mögött.


Alapból nem látható kép
×