Hollandia közel volt az újabb nagy meglepetéshez

2023. június 30. – Szerző: Krikettgalaxis

A világbajnoki selejtezőn a hollandok legutóbb a jóval esélyesebb Karib-térséget verték meg, most pedig Srí Lanka ellen is majdnem összejött a bravúr – de csak majdnem, és a szigetországiak nyertek 21 futással. Ezzel az is eldőlt, hogy Omán most már nem juthat ki a vébére.

Amszterdami látkép (illusztráció)Amszterdami látkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A mai meccsen Srí Lanka két, eddig állandó dolgot is megváltoztatott. Az egyik volt a kezdőcsapat: azt annyiban, hogy a gyors dobók közül Kaszun Rádzsita helyett ezúttal Dilsán Madusanka játszott. A másik, amit most felrúgtak, az pedig a szokás, hogy ezen a tornán a pénzfeldobást megnyerő csapat a dobást választja. Eddig ugyanis mind a 21 lezajlott selejtezőn ez történt, de Srí Lanka most meglepő módon az ütést választotta. Talán azért, mert úgy érezték, a pálya ezúttal eleinte sima, és később romlani fog a felülete annyira, hogy a pörgető dobóiknak még kedvezőbb legyen.

De amint elkezdődött a mérkőzés, lehet, hogy már meg is bánták ezt a döntésüket. A legelső dobásból, amit egyébként Logan van Beek hajtott végre, máris elkapták Nisszankát! Viccelődve azt is mondhatnánk: Van Beek ezzel mesterhármast szerzett, ugyanis emlékezetes, hogy legutóbbi meccsén a szuperjátszmát is ő dobta, és ott az utolsó két dobásból is kaput szerzett, így sorozatban ez lett a harmadik :)

A Srí Lanka-iak viszont biztos nem érezték ezt viccesnek. Azt meg főleg nem, hogy borzasztó rosszul ment nekik az ütés. Sorra vesztették a kapukat, sok volt a pöttyös labda, sőt, például a 5–11. játszmákban egyetlen határt sem sikerült ütniük!

Az egyetlen ütősük, aki hosszabban meg tudott maradni, a 6. rendű Dhanandzsaja da Szilvá volt: ő talán pont a legjobbkor, vagyis most érte el élete legmagasabb ENN-pontszámát, de a százas így sem lett meg neki: 93 futással esett ki. Érdekes módon legjobb partnere a 9. rendben bejövő dobó, Mahís Tíksana volt... Srí Lanka végül csalódást keltően alacsony, 213 ponttal zárta a félidőt.

A szünetben azonban rengeteget beszéltek arról az emberek, hogy nyilván megvolt az oka annak, hogy ilyen rosszul ütöttek, valószínűleg a talaj is egyenetlen, Srí Lanka csapatában pedig több nagyon jó pörgető is van, így Hollandia az alacsony cél ellenére sem dőlhet hátra. És valóban: rögtön a 2. félidő elején ez részben be is igazolódott! Igaz, hogy nem pörgetésből, de mindjárt a második dobásból kiesett egy holland ütős, név szerint Vikramjit Singh, aztán kacsával távozott a másik nyitó, Max O’Dowd is!

A pörgetők pedig csak ezek után lendültek támadásba, és pontosan úgy, ahogy várható is volt. Bár a hollandok jól tartották a pontarányt, de a kapuikat gyorsan vesztették el: Tíksana például hármat, Vanindu Haszaranga pedig kettőt pörgetett ki. A meglepetés így végül elmaradt, a holland ütősök előbb fogytak el, mint hogy sikerült volna elérniük a célt, annak ellenére, hogy időarányosan végig jobban álltak a pontszerzésben, mint ellenfelük.

Ezzel a győzelemmel Srí Lanka följött a tabella első helyére, és ugyanúgy 6 pontja van, mint Zimbabwének. A nulla pontos Omán pedig biztosan búcsúzott, így most már csak 5 csapat verseng a két kiadó helyért.


Alapból nem látható kép
×