Hamvak: Duckett és Stokes még tartja a hajszálon függő angol reményeket a 4. napon

2023. július 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Ausztrália csak 149 futást tudott hozzáadni tegnapi teljesítményéhez, pedig még 8 kapujuk volt. Az utolsó negyedben így is rekordmagas célt kellene lekergetniük az angoloknak, akik már 4 kaput elvesztettek (és még egyet majdnem). Még 257 futás kellene nekik.

A Háromoroszlánosok jelképe (illusztráció)A Háromoroszlánosok jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A második Hamvak-teszt negyedik napja kényelmes ausztrál előnyből indult, és viszonylag kényelmes ausztrál előnyben is fejeződött be, de azért, ismerve, hogy az utóbbi időkben az angolok a negyedik játékrészekben milyen jól kergettek, még nem mondható teljesen lefutottnak a meccs.

A kezdés előtt a pálya harangját ezúttal az egykori ausztrál kapitány, Mark Taylor kongatta meg, majd 11:05-kor (5 perc késéssel) elkezdődött a mai játék – egy tegnap az időjárás miatt félbeszakadt játszma utolsó két dobásával.

Bár egy ideig az ausztrálok jól tartották magukat, aztán a 62. játszma végén és a 63. elején gyors egymásutánban elvesztették két nagyszerű ütősüket, Khawaját és Smitht, utánuk pedig már senki nem tudott sokat hozzátenni a pontszámhoz. Ahogy tegnap és tegnapelőtt, úgy most is a nap elején gyorsan kiesett az összes ütős az éppen ütő csapatból. Érdekesség, hogy Nathan Lyon, akiről tegnap derült ki, hogy csúnya húzódása van a lábikrájában, vállalta a játékot és bejött 11. rendű ütősnek Mitchell Starc mellé: de hogy jól tette-e, azt nem tudjuk, hiszen bár így 15-tel több pontot értek el, mint hogyha a sérülés miatt úgy döntött volna, hogy nem jön be, de lehet, hogy nem tett neki jót, hogy egy kicsit megerőltette azt a sérült lábát... Egy biztos: csapattársaitól és a közönség egy részétől hangos ünneplést kapott hősiességéért.

Az utolsó negyedre az angolok előtt 371 futásos cél tornyosult: a Lord’s pályán eddig ennyit tesztmérkőzés negyedik játékrészében még soha senki nem kergetett le... A legnagyobb lekergetett cél 342 volt, amit még 39 évvel ezelőtt a többek között Gordon Greenidge-dzsel felálló Karib-térség tudott elérni...

Főleg azok után tűnt reménytelennek a hazaiak helyzete, hogy 45 futás után már a 4. kapujukat is elvesztették (Pat Cummins egy játszmában szerzett két kaput). Ezek után azonban a két Ben, Duckett és Stokes már nem hibázott a nap végéig, és 114-re feltornászták a csapat pontszámát, 257-re pedig letornászták a hátrányt. Ami azért még mindig nagyon sok.

Ez a stabil páros azonban majdnem felbomlott a 28.5-beli Green-dobáskor: egy rövid labdát (amivel korábban is többször meggyűlt az angolok baja) Duckett a ferde láb Starc felé ütött, aki elkapta azt – ám a videóbíró úgy ítélte meg, hogy az elkapott labdát ezután a lendülettől a földre kerülő Starc még leérintette a talajra, így tehát az elkapás nem szabályos! Az biztos, hogy a labda leért a földre, de azt még utólag is sokan vitatták, hogy vajon ez a leérés már nem azután történt-e, hogy a játékos ura volt a saját mozgásának. Mert ha igen, akkor azok után már leérhetett volna a labda.


Alapból nem látható kép
×