Elhunyt Frank Duckworth

2024. június 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Valószínűleg felindult lelkiállapotban sokan szidták őt, ismeretlenül is – miközben zsenialitása nélkül ma nem az lenne a krikett, mint ami. 84 éves korában elhunyt Frank Duckworth angol statisztikus, a híres Duckworth–Lewis-eljárás egyik kieszelője.

Frank Duckworth (1939–2024)Frank Duckworth (1939–2024)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

1939-ben született a lancashire-i Lytham St Annesben, majd kohászatot tanult, sőt, 1965-ben PhD-fokozatot is szerzett belőle, de végül a statisztika tudománya felé fordult.

A laikusok (az emberek 99%-a) úgy képzelik, a statisztika az valami olyasmi, hogy sok számot kell nézni, átlagot kell belőlük vonni meg ilyesmi, krikett esetén pedig össze kell hasonlítani, hogy mondjuk egy ütős hány futást szerez balkezes és hányat jobbkezes dobók ellen, vagy hogy ki kell számolni, hogy egy torna végéhez közeledve melyik csapat milyen eredmények esetén juthat tovább – meg ilyenek. Szó sincs róla, a statisztika igazából a matematika egy komoly ága, amit még csak megérteni is nehéz, hogy miről szól, nem hogy még művelni.

Persze ha valaki egyszerre szereti a krikettet és a (valódi, tudományos) statisztikát (nem csak a táblázatok böngészését), abból igazán szép dolgok sülhetnek ki: ahogy ez Duwckworth és társa, Tony Lewis esetén meg is történt. Duckworth 1992-ben, a Királyi Statisztikai Társaság sheffieldi konferenciáján ismertette rövid, Igazságos eredmény rossz időjárás esetén című írását, amelyben felvázolta a ma is ismert eljárás alapjait. Hogy ez a munka megszületett, annak közvetlen oka az 1992-es világbajnokság egyik elődöntője volt, ahol az akkor érvényben levő, logikátlan eljárással a végén egy lehetetlen követelmény merült fel Dél-Afrika válogatottja előtt: egy dobásból 22 futást kellett volna elérniük, holott érzésre addig teljesen kiegyenlített volt a meccs.

Duckworth és Lewis végül közösen tökéletesítették az új ötletet, amelyet aztán 1997-ben alkalmaztak először, majd 1999-ben a Nemzetközi Krikett-tanács is hivatalosan elfogadta. Legkifinomultabb változata, a Duckworth–Lewis–Stern eljárás ma is mindennapos használatban van. Feltalálásáért mind Duckwortht, mind Lewist 2010-ben a Brit Birodalom Rendjének tagságával tüntették ki.

Duckworth 2024. június 21-én hunyt el, de halálhíre csak ma került nyilvánosságra.


Alapból nem látható kép
×