Rásid Hán büntetést kapott, amiért mérgében eldobta az ütőjét

2024. június 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Az eset a magyar idő szerint tegnapi Afganisztán–Banglades meccsen történt. Bár senkit sem talált el, de tettéért a Nemzetközi Krikett-tanács egy személyes büntetőpontot osztott ki neki.

Rásid Hán 2018 körül (illusztráció)Rásid Hán 2018 körül (illusztráció)

A kép szerzője: Afghanistan Cricket Board (YouTube), licenc: CC BY 3.0

A legnagyobb világsztárokkal is megtörténik néha, hogy felforr bennük az indulat, és hirtelen valami meggondolatlanságot cselekszenek. Ez történt tegnap (karibi helyi idő szerint már tegnapelőtt), amikor az afgán–bengáli mérkőzés első félidejének 20. játszmájában Rásid Hán társa felé hajította az ütőjét.

19.2 játszma után Afganisztán 107 futással állt, és éppen Rásid Hán volt soron az ütésben. Inaktív társa Karím Dzsanat volt, aki ugyan papíron mindenes, Hán pedig papíron dobó, de mostanában gyakran láttuk, hogy a haláljátszmákban rendkívül hasznos határokat tud ütni: így érdemes lett volna őt tartani aktív pozícióban. A játszma 3. dobásából el is ütötte a labdát valahova, lefutottak egy szimplát, de amikor Hán elindult a duplára, hogy újra aktív legyen, Dzsanat csak egy helyben állt, és visszaküldte a nagyjából már a sáv felénél járó Hánt. Ő azonnal felkapta a vizet, és még mielőtt megfordult volna, Dzsanat felé hajította a kezében levő ütőt, majd visszaiszkolt a vonala mögé, hogy nehogy kifutás legyen. Az ütő Dzsanat előtt a földre esett, nem találta el.

Bár a tévés kommentátorok (Ian Smith és Tom Moody) akkor nehezen tudták visszafogni a nevetésüket, a Nemzetközi Krikett-tanács kevésbé találta viccesnek, és úgy ítélték meg, ezzel Hán kimerítette a viselkedési szabályok első szintű megsértését. Büntetést minimálisat kapott érte: csak megrovásban részesítették (meccsdíjának nem vonták el egy kis részét sem, pedig akár 50%-át is elvonhatták volna), és kiosztottak neki egy személyes büntetőpontot. Mivel az elmúlt 24 hónapban nem volt neki ilyen büntetőpontja, ezért eltiltásra nem számíthat.

A következő dobásból egyébként megint megcsináltak egy szimplát, így a végére Hán mégiscsak visszakerült aktív ütősnek, és egy pöttyös labda után egy hatossal fejezte be a játékrészt. A meccset végül Afganisztán nyerte 8 futással, és történetük során először bejutottak egy világbajnokság elődöntőjébe.


Alapból nem látható kép
×