Nagy pofonnal ért véget az afgán diadalmenet

2024. június 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Senki sem számított arra, amit ma láttunk: Dél-Afrika úgy mosta le Afganisztánt a világbajnokság elődöntőjében, ahogy azt mondjuk 20 évvel ezelőtt tette volna, amikor az afgán krikett még csak a szárnyait bontogatta. Története során először így Dél-Afrika a döntőben!

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Története során először bejutott egy Húsz20-as világbajnokság döntőjébe. Akármelyik csapat is nyerte volna meg ezt az elődöntőt, elmondhattuk volna róla ezt a mondatot. Afganisztánról már többször megírtuk az elmúlt napokban, hogy ők még csak elődöntőben sem jártak soha, de ha megnézzük Dél-Afrika történelmét, kiderül, hogy ők is, ahányszor bejutottak az elődöntőbe (kétszer), annyiszor el is bukták azt.

Afganisztántól már az is csoda volt, hogy idáig eljutottak, de mégsem volt várható tőlük, hogy felszabadultan játsszanak: aki eddig elmenetelt, most már nem mondhatja azt, hogy jó, már eddig is túlteljesítettük az elvárást, innentől már mindegy, mi lesz az eredmény... De Dél-Afrikában is ott lehetett a feszültség, tekintve, hogy ugyan eddig veretlenek voltak a tornán, de akár kis, akár nagy csapattal kerültek szembe, a győzelmük mindig valahogy szenvedősre sikerült, és könnyen alakulhatott volna fordítva is az eredmény.

A helyszín a trinidadi Brian Lara stadion volt, ahol sem eső, sem a fújdogáló szél miatt harmatosodás nem volt várható – bár amúgy ha eső jött volna, az sem lett volna akkora baj, mert erre az elődöntőre (ellentétben a másikkal) kijelöltek egy tartalék napot is. A sáv füves foltokat és néhol repedéseket is tartalmazott: nem tűnt nagyon könnyűnek. A pénzfeldobást Afganisztán nyerte, és az ütést választották: ez eddig mindig jobban ment nekik a világbajnokságon – de a dél-afrikai kapitány, Aiden Markram is azt mondta, ők is ütéssel szerettek volna kezdeni. Mindkét csapat változatlan összeállításban lépett pályára legutóbbi meccséhez képest, vagyis megválaszolódott a nagy kérdés: a múltkor térdsérülése miatt a pályát elhagyó Rahmánulláh Gurbáz játékra alkalmas állapotba került azóta.

Márpedig Gurbáz kulcsember volt az afgán ütősrendben. Ő és Ibráhim Zadrán gyűjtötték ugyanis eddig a csapat pontjainak oroszlánrészét: amikor ők nem teljesítettek jól, akkor az egész csapat nagy bajban volt. Ééés... most pedig Gurbáz az első játszmában kiesett, miután Marco Jansen labdájába csak beleélezni tudott! Jansen aztán a 3. játszmában is lecsapott, akkor Gulbadín Naib kapuját találta el, majd a 4. játszma még ennél is nagyobb horrort jelentett az afgánok számára: ekkor Kagiso Rabada egy egyébként szűz játszma során két újabb ütőst is kidobott: Zadrán és Mohammad Nabí is búcsúzni kényszerült. A megtépázott ázsiaiak pedig még tovább süllyedtek még az első 5 játszmán belül: megint jött Jansen, és a porba hullt Nángiálái Kharoti is. Még csak most fordult elő másodszor Dél-Afrikával, hogy NH20-ban 5 kaput szerezzenek egy félidő elején 5 játszma alatt: érdekesség, hogy az első alkalom is egy vébén volt, és éppen Afganisztán ellen, még 2010-ben! A 28/5-ös erőfölény után már szinte azt mondhattuk, el is dőlt az elődöntő – és aki ezt mondta, igaza lett. Már nem is részletezzük, hogy ezek után hányadik játszmában ki ejtett ki kit (az eredménylapon úgyis látszik), a lényeg, hogy a játékrész második fele pontosan ugyanúgy zajlott, mint az első. Fele? Igen, a fele, mert körülbelül 12 játszma alatt véget ért az egész! Egyetlen afgán ütős volt, aki 10 pontot tudott elérni (Azmatulláh Omarzí), a többiek még ennyit sem, a csapat pedig 56 futás után elfogyott! Ez az eredmény Afganisztán valaha volt legrosszabb eredménye ebben a formátumban, és egyúttal a férfi NH20 történetében a legalacsonyabb pontszám, ami egy torna egyenes kieséses szakaszában született...

Igazából a kergetés során semmi nem volt már kérdés. Az is bőven belefért Dél-Afrikának, hogy még Afganisztánnál is lassabban kezdjenek: 3 játszma után még nekik is csak 6 pontjuk volt, és közben Fazalhak Fárúkí egy újabb kapuval erősítette meg vezető helyét a világbajnokság dobóranglistáján: már 17 van neki, és gyakorlatilag csak a 15 kapuval rendelkező Arsdíp Szinh az, aki még komolyan fenyegeti a megelőzéssel. (Hiszen Szinhnek még legalább egy, de lehet, hogy két meccse is hátravan.) Fárúkí áldozata most egyébként Quinton de Kock volt, akinek a kéz-karóját találta el a dobó. De aztán több kapu nem jött: Reeza Hendricks és Aiden Markram szép kényelmesen besétáltak a célba, 8.5 játszma alatt, vagyis a teljes mérkőzés alig lett hosszabb 20 játszmánál.

Dél-Afrika tehát első vébédöntőjét játszhatja szombaton, és hogy ki ellen, az majd ma este kiderül! India vagy Anglia áll majd velük szemben. Afganisztán pedig a mai csúfos eredmény ellenére is nagy dicséretet érdemel, hiszen ahogy eljutottak eddig, az már önmagában is egy csodával ér fel! A jövőben biztosan még komolyabban fogja őket venni minden ellenfél.


Alapból nem látható kép
×