Nőtt az NH20 népszerűsége, csökkent a teszté

2024. június 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Jelentős mértékben megemelkedett azon krikettezők aránya a világon, akik szerint a legfontosabb formátum a Húsz20: főként a fiatalok körében népszerű ez a vélemény – és érdekes módon a mostanában sokszor lesajnált ENN is népszerűbbé vált. Ez derül ki egy friss, nem reprezentatív felmérés előzetes eredményeiből.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A korábban Nemzetközi Krikettezők Szövetségeinek Föderációja (FICA) néven ismert, ma már Világ Krikettezőinek Szövetségének (WCA) hívott szervezet rendszeresen végez felméréseket a világ válogatott krikettezőinek körében: kérdőívüket általában egy alkalommal néhány száz játékos válaszolja meg.

Öt évvel ezelőtt és most is feltették azokat a kérdéseket, hogy melyik a legfontosabb világbajnokság és melyik a legfontosabb formátum. Az eredmények változásának iránya meglepőnek nem nevezhető, de a változás mértéke talán igen: nagyon nagy mértékben emelkedett ugyanis a Húsz20 (NH20) népszerűsége, míg a teszté jelentősen csökkent:

  • 2019-ben a válaszadók 82%-a szerint a teszt volt a legfontosabb formátum, 11% mondta a Húsz20-at és csak 7% az ENN-t.
  • 2024-ben tesztet választók aránya 48%-ra csökkent, miköben a Húsz20-é 30%-ra emelkedett, és érdekes módon azok is jóval többen lettek, akik szerint az ENN a legfontosabb: ők 22%-nyian vannak.

Hasonló tendencia figyelhető meg annál a kérdésnél is, hogy a világbajnokságok közül melyik a legfontosabb, hozzátéve, hogy öt éve tesztvébé még nem létezett (pontosabban épp akkor indult) – bár a tendencia ellenére ma még mindig az ENN-világbajnokság rajongói vannak többségben:

  • 2019-ben 85% állította, hogy szerinte az ENN-vébé a legnagyobb ICC-esemény, 15% pedig azt, hogy a Húsz20-as világbajnokság.
  • 2024-ben már csak 50% választotta az ENN-világbajnokságot, miközben a Húsz20-ast választók aránya 35%-ra nőtt, és 15%-kal megjelent a tesztvébé is.

Még feltűnőbb a változás, ha a legfeljebb 26 éves játékosok válaszait tekintjük: ebben a körben a Húsz20-as világbajnokság népszerűsége (41%) már majdnem utolérte az ENN-ét (49%)!

Fontos megjegyezni, hogy a WCA nem kérdezett meg indiai, pakisztáni és afgán játékosokat, viszont az a 330 ember, akik válaszoltak, a világ 13 országából származott – így ha nem is reprezentatív a felmérés, de azért a krikettvilág jelentős részét lefedi. További torzító tényező volt, hogy idén több női játékost kérdeztek meg, mint legutóbb, bár az eredmények (amelyeket részletesen még nem publikáltak) a WCA szerint akkor is hasonló irányba mutatnak, ha leszűkítik a férfiak válaszaira.


Alapból nem látható kép
×