Női teszt, második nap: Dél-Afrika is jól küzd, de ez is kevés lehet

2024. június 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Miután reggel India világrekord nagyságú pontszámot hozott össze a teszt második napján, lezárta a játékrészét, majd Dél-Afrika következett: ők lassan, de elég biztosan haladnak, viszont a nap végén pedig 4 kaput vesztve így is 367 futásnyi hátrányban vannak.

Krikettező lányok (illusztráció)Krikettező lányok (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első nap sok rekordot megdöntött, de egyet még nem: a legmagasabb pontszámot egy női teszt egyetlen játékrészében – ez ugyanis 575 volt: és amúgy éppen az előző meccsen született az ausztrálok jóvoltából, idén februárban, szintén Dél-Afrika ellen. Most India 525-ről kezdte a napot, de mivel még két jó ütősük, Harmanprít Kaur és Ricsá Ghos volt bent a pályán, jó esély volt rá, hogy megdől az 575 is – hacsak le nem zárják a játékrészt. De nem zárták le, így tényleg megdőlt a rekord: tegnaphoz képest lassú haladással ugyan, de a két ütős először megszerezte a maga 50-esét, majd a 109. játszma végére (kapuvesztés nélkül) elérték azt a bizonyos 575-öt, a következő dobásból pedig meg is döntötték. Ezek után egy picit felpörögtek az események: 593-nél Kaur ellen nem adott meg a bíró egy LKE-t, amit Tumi Sekhukhune dobott, de a videóbíró úgy döntött, mégis érvényes a kapu. Pillanatok múlva meglett a 600 is a csapatnak, de rögtön a következő játszma elején Nonkululeko Mlabának is összejött egy LKE, mégpedig Ghos ellen, így India rögtön a játékrész lezárása mellett döntött. Most már azt a csúcsot is megdöntötték, ami nem csak a női tesztre, de az egész első osztályú női krikettre vonatkozott: az eddigi legmagasabb pontszám egy játékrészben 596 volt, amit 1998-ban az ausztrál válogatott ért el az angolok A-válogatottja ellen.

Ebéd előtt még volt egy pici idő belekezdeni a második játékrészbe, egészen pontosan 6 játszma. Mivel a talaj már elkezdett egy kicsit rendszeresebben téríteni, így a 6. játszmára meg is érkezett az első lassú dobó, Szneh Ráná, de egyelőre sem ő, sem a többiek nem tudtak kifogni a Laura Wolvaardt és Anneke Bosch alkotta nyitó páron: a szünetben 29/0 volt az állás.

A szünet után azonban máris változott a helyzet: a 8. játszmában Ráná először majdnem, aztán pedig valóban kiejtette Wolvaardtot: először gyanús volt az eset, hogy LKE történt, de ott kiderült, hogy a labda nem találta volna el a kaput, másodszor viszont egyértelmű volt, és videózásra sem kerítettek sort. A következő időszak klasszikus tesztstílusban zajlott: Bosch és Suné Luus kevés pontot gyűjtött, sok nullással, bár néha azért egy-egy határ is becsúszott tőlük. Ez egészen a 31. játszmáig háborítatlanul folytatódott, ám akkor megint Ráná volt a főszereplő: egyik dobása pont úgy nézett ki, mint az előző, csak éppen nem térült ki a pattanás után, ami megtévesztette Boscht, így az ütős a katonához élezte a labdát, aki persze elkapta. Ekkor viszont összeállt a mai nap leghosszabb ideig bent levő társulása: Luus és Marizanne Kapp, akiktől továbbra is hagyományos stílusú játékot láthattunk. A 35. játszma végén elérkező tea idejére 106/2-es állásnál tartottunk.

Tea után az első igazán izgalmas játszma a 43. volt: itt is volt egy videóbírózás LKE érdekében, de kiderült, hogy a labda a kéz-karó vonalán kívül találta el Luust, így maradt a bíró neski ítélete – és pár labdával később Luus egy elkapástól is megmenekült: ezt meg Ráná, az első katona ejtette el, aki a dobás pillanatában egy kicsit jobbra mozdult el, de a labda balra érkezett, így már hiába vetődött érte. A 48. játszmában Luus elérte az 50 futást (131 dobásból – ez az igazi teszt!), majd az 54. játszmában megérkezett dobni Szmriti Mandháná: az a Mandháná, aki nemzetközi meccsen életében először éppen pár napja dobott, és akkor rögtön ki is ejtette Luust – most azonban első tesztbeli próbálkozásán, próbálkozásain nem járt sikerrel. Az 59. játszma meghozta Kapp 50-esét is (neki csak 86 labda kellett hozzá), ám a 60-adikban végre felbomlott a pár: Dípti Sarmá búcsúztatta Luust, ismét csak LKE-vel. A helyére bejövő Delmi Tucker azonban hiába nézett szembe 8 labdával, pontot nem szerzett, és ő is kiesett: a napot így Kapp és az előzőeknél jóval gyorsabban, majdnem 100-as aránnyal haladó Nadine de Klerk társulása zárta. Így Dél-Afrika 236/4-gyel végzett, vagyis az indiai dobóknak jó lesz megemberelniük magukat, ha mondjuk továbbjátszást akarnak kiharcolni: igaz, 4-napos meccsen ehhez elég a 150-es különbség is.


Alapból nem látható kép
×