Jugoszláv rangadókon születtek meg Szlovénia első győzelmei

2024. június 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Lejátszották az első hivatalos nemzetközi krikettmérkőzéseket Szlovénia területén: a hazaiak háromszor látták vendégül Szerbiát, és mindjárt két győzelemmel kezdtek: ezek lettek Szlovénia történetének első győzelmei. A vendégek végül 2–1-re szépítettek.

A Bledi-tó, Szlovénia egyik legismertebb nevezetessége (illusztráció)A Bledi-tó, Szlovénia egyik legismertebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Közismert, hogy a szláv nemzetek (néptörzsek) valami titokzatos vonzalmat éreznek egy sportág iránt, amelyben a talajról felpattanó labdákat egy ütővel kell megütni. Ám ez a sportág a tenisz. Ebből kiindulva azonban remélhető, hogy a picikét hasonló krikettet is hamar megkedvelik, ha majd jobban megismerik: kétség sem fér hozzá, hogy jelenleg azért vannak a szláv országok rendkívüli módon lemaradva a krikettben, mert egész egyszerűen náluk sem ismeri szinte senki ezt a játékot. Na de majd mostantól! Nyilván nem pont ez a sorozat hozza meg a fordulópontot, de ha sok ilyen lesz a jövőben?

Szerbia már egy fokkal rutinosabb: ők 2019 óta több mint 20 hivatalos meccset játszottak le, és már megismerhettük a női válogatottjukat is, ám a mostani vendéglátó Szlovénia mindössze 4 mérkőzésen volt túl: azokat mind a 2022-ben rendezett világbajnokiselejtező-tornán játszották, és mindannyiszor kikaptak. Most rögtön három újabb meccsel gyarapították történelmüket, amelyeket a Ljubljana közelében található smledniki (Valburga határán található) pályán rendeztek: ezek voltak az ország történetének első hazai NH20-as mérkőzései.

A két évvel ezelőtti csapathoz képest a szlovén válogatott jelentősen átalakult: a külföldiekkel megerősített társaság pedig jobban is játszott, mint a vendégek. Az első két mérkőzést simán nyerték, igaz, a harmadikon a szerben szépítettek. Az eredménylapok itt érhetők el:

A legtöbb futást a szlovén sorozatgyőzelem ellenére a szerbeknél játszó 19 éves Luka Woods gyűjtötte, aki 104-ig jutott. A dobóranglista élén 5 kapuval a szlovéniai Merwais Shinwari végzett mai négyes zsákmányának köszönhetően.

Ez a kis sorozat valószínűleg kiválóan szolgálta a felkészülést az egy hét múlva kezdődő világbajnoki selejtezőkre: ott Szlovénia ellenfelei Gibraltár, Németország, Norvégia és Svédország lesznek, míg Szerbiának Belgium, Horvátország, Jersey és Svájc áll majd az útjába.


Alapból nem látható kép
×