Tovább tartott a teszt, mint vártuk, de az eredmény a várt

2024. július 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Befejeződött az India és Dél-Afrika közötti női teszt, méghozzá úgy, ahogy mindenki várta: indiai győzelemmel. Csakhogy nem lett az annyira sima, mert Dél-Afrika ütősei ma is folytatták a hősies küzdést, így bele kellett vágni a negyedik játékrészbe is.

Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)

A kép szerzője: Julian Nyča (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

A tegnapi, két ellentétes játékrészt hozó nap után ugyan még mindig India állt sokkal jobban, de Dél-Afrika előtt már felcsillant a remény, hogy esetleg kihúzhatják döntetlenig. Már csak ezt az egy napot kellett kibírniuk, és még 8 kapujuk megvolt: ha úgy játszanak, ahogy tegnap a nap második részében, akkor meglett volna az esélyük.

A pályán a tegnapi 85 játszma után Laura Wolvaardt volt bent 93 ponttal, illetve Marizanne Kapp 15-tel. Rövidesen meg is lett a 100-as Wolvaardtnak (pályafutása első százasa ebben a formátumban), majd ugyanúgy folytatódott a biztonsági játék, mint tegnap a nap nagy részében. Megint jópár szűz és majdnem szűz játszmát láthattunk, és egyre inkább úgy tűnt, Dél-Afrika sínen van – ám szerelvényük két kocsija is kisiklott a 99. és a 100. játszmában: előbb Dípti Sarmá csapdázta LKE-be Kappot, majd Szneh Ráná szerezte meg 9. kapuját a mérkőzésen – míg Delmi Tucker a második kacsáját. Bár ez most nem sokon múlt: a videóbírónak is nézegetnie kellett, hogy nem ért-e le a földre a labda az elkapáskor, de úgy látta, hogy nem. Aztán a 106. játszma, és azon belül megint egy LKE elhozta Wolvaardt végét is: most Rádzsesvarí Gájkvár volt eredményes. Dél-Afrika tehát már 5 kaput vesztett, és még mindig 56 futásos hátrányban volt: ez már megint Indiának tűnt sokkal kedvezőbb helyzetnek. Ekkor azonban már a pályán volt Nadine de Klerk, aki a következő időszak legstabilabb ütőse lett, igaz, a szokásos árért cserébe: nagyon kevés futást szerzett. Ebédkor 54 dobásból volt 15 pontja, a csapatnak pedig összesen 302-je.

Ebéd előtt néhány játszmával a másik ütős, Sinalo Jafta lába már láthatóan fájt, egyszer az orvos is kijött a pályára hozzá. A szünetben vissza is vonult, és helyére Annerie Dercksen érkezett. Az ütőjáték még tovább lassult, de Dercksen így is elég hamar kiesett, a 135. játszma pedig újabb bajt hozott Dél-Afrika fejére, de ezúttal a saját hibájukból: De Klerk elütött egy labdát, majd futni indult, de társa, Tumi Sekhukhune nem igazán akart elindulni: mire mégis nekiiramodott, De Klerk már majdnem át is ért hozzá, így a mezőnyjátékosoknak nem volt nehéz dolga kifutni Sekhukhunét. Közben Jafta lábfájása enyhülhetett, ugyanis ez után a kapuvesztés után mégis visszajött ütni – ám túl sokáig most sem maradt: ezúttal azért, mert elkapták: megint Ráná volt eredményes, és megint videózni kellett, hogy szabályos-e az elkapás, de mivel az volt, így Ráná már 10-es zsákmánynál tartott összesítve a két negyedben. Ekkor De Klerk egyébként 26 ponton állt, nem kevesebb mint 137 labdából! Képzelhetjük, hogy mennyire India idegeire mehetett már szegény, de hát ez a játék ez ilyen! Újabb társával, Masabata Klaasszal aztán már eljutottak teáig: ekkor 336/8 volt az állás, vagyis most már csak egyetlen futás volt a hátrányuk.

Ezt a hátrányt 7 dobással tea után De Klerk dolgozta le egy négyessel, majd lassacskán egyre pozitívabb tartományba fordult a mérlegük. Klaas közben még De Klerknél is kitartóbban gyűjtögette a pöttyös labdákat, De Klerk viszont kisvártatva gyorsítani kezdett, és egyre több négyest ütött. Klaast végül Saifálí Varmának, a specialista ütősnek (!) sikerült kiejtenie: Varmá most szerezte meg első tesztkapuját, de természetesen más formátumokban sincs neki túl sok. De Klerk pedig még tovább és tovább fokozta a sebességet: a 154. játszmában már két határt is ütött, ráadásul az egyik hatos volt – ám aztán, ahogy lenni szokott, ez a stílus lett a veszte: a következő játszmában ismét egy nagy ütéssel kísérletezett, ám luftot ütött, és Gájkvár betalált a kapujába: Dél-Afrika 36-os előnnyel elfogyott. Lehet, hogy ezt kár volt csinálnia, nem tudjuk.

A 37-es cél elérésére még bőven volt ideje Indiának: természetesen sikerült is elérniük, méghozzá kapuvesztés nélkül. Subhá Szatís és Saifálí Varmá 10 játszmán belül teljesítette a kitűzött célt, így India 10 kapuval nyert. Erről a játékrészről azt érdemes még megemlíteni, hogy a dél-afrikai Jafta, aki kapus lett volna, lábfájása miatt nem jött ki kapuskodni: Meike De Ridder helyettesítette.

Összességében mindkét csapat nagy dicsértet érdemel, a meccs pedig jó reklám volt a női tesztkrikett számára!


Alapból nem látható kép
×