Mesterhármas Sádáb Hántól, nagy összeomlás a Falcons részéről

2024. július 2. – Szerző: Krikettgalaxis

A tegnap győzelemmel bemutatkozó Kandy Falcons ma is jó úton járt, hogy ezúttal egy még nagyobb célt levadászva a Colombo Strikerst is legyőzze, de a végén pillanatok alatt összeomlottak, és végül messze-messze lemaradtak a céltól.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mivel az LPL-ben (sajnos) csak 5 csapat verseng, így aztán (nem emiatt sajnos, de) egy gárdának igen sűrűn kell fellépnie, időnként két egymás utáni napon is. Ez a sors most a Kandy Falconst érte el: tegnapi nyitómeccsük után ma este máris újra játszaniuk kellett, méghozzá a most utolsóként bemutatkozó fővárosiak ellen.

A tegnapi összeállításukon a kandiak hármat is változtattak: Mohammad Hasznain, Csaturanga da Szilvá és Csamat Gómasz helyett ma Ága Szalmán, Kaszun Radzsita és az LPL-újonc Pavan Ratnájaka került be – Hasznain talán éppen azért maradhatott ki, mert múltkor dobóként csapatrekordot jelentően sok, 53 futást hagyott az ellenfélnek. A Kolambánál, mivel még nem játszottak, nem tudunk ilyen változtatásokról írni, de azt érdemes megemlíteni, hogy idén új kapitányuk volt: az a Tiszara Perérá vezette őket, aki eddig az LPL kezdetétől fogva a Jaffna Kings (amúgy igen sikeres) kapitánya volt.

Eleinte úgy is tűnt, hogy a dobást választó Falcons részéről jó ötlet volt Hasznaint Radzsitára cserélni: a második játszmában ugyanis két olyan labdája is volt egymás után, amiből az egyik nyitó ütős, Sevón Denijal kieshetett volna: az elsőnél Dinés Csandimál még elrontott egy könnyű elkapást, de a másodiknál már nem hibázott a kapus. Aztán a következő játszmában a másik nyitó ütős, a nemrég befejeződött világbajnokság legtöbb pontot szerző játékosa, Rahmánulláh Gurbáz is kiesett, ezúttal 17 futás után, viszont Mohammad Vaszím és Szadhíra Szamaravikrama igen agresszívan folytatta a játékot, így az erőfölény végére 78/2 lett az állás. Ezen egy kicsit a 9. játszmában sikerült szépítenie a sólymoknak: akkor Vanindu Haszaranga szerzett két kaput 3 dobáson belül: az egyik Vaszímé volt, a másik pedig a kacsázó Glenn Phillipsé. Aztán megérkezett dobni a feltűnő jelenségnek számító Kamindu Mendisz is: ő azon ritka játékosok közé tartozik, akik mindkét kezükkel dobnak. Most is felváltva dobott egyet ballal, egyet jobbal: érdekes volt nézni, de kaput nem szerzett. A határesemények viszont megritkultak a következő időszakban, így a korábban kinéző 200 esélye egyre távolodott a Kolambától: Szamaravikrama is kiesett 48 ponttal, a csapat pontaránya pedig a 15. játszma végére az erőfölény utáni 13-ról majdnem 9-ig lecsökkent. A végére viszont ez újra megnőtt, köszönhetően többek között a 16–17. játszmabeli extra erőfölénynek és Radzsita gyengélkedésének: szegénynek volt olyan játszmája, amiben négyszer is széleset dobott, összességében pedig 22 futást gyűjtöttek ellene. Sőt, a félidő során meg 3 (!) játszmából 56-ot, így máris megdöntötte Hasznain tegnapi negatív csapatcsúcsát... A Strikers részéről a végén még Csámika Karunáratna szerzett egy igen gyors 25-öt is, így összességében mégis majdnem meglett nekik a 200: kérdés volt azonban, hogy ezen az ütősbarát pályán, a már megjelenni kezdő harmat mellett elég lesz-e ez.

A kergetés elején ez a kérdés még időszerűbbé vált, látván Andre Fletcher kezdését, aki például az első két játszmában 4 négyest és egy 6-ost is ütött. Dunit Vellálagé azonban rögtön helyretette a dolgokat a fővárosiaknak: előbb lehozott egy 1-futásos játszmát, majd hamarosan egy kétkapusat: ekkor a 24-en álló Fletcher és az új ember, Mohammad Hárisz búcsúzott. De aztán az 5. játszmában meg a Kandi másik nyitó ütőse, Csandimál indult be, és 5 (!) darab négyest ütött egymás után Karunáratna ellen. Bár az erőfölény csak 66/2-re végződött, ami elmaradt az első félidő azonos időszakától, de bőven nyitva volt még a kérdés, hogy mi lesz a vége. Most viszont bemutatkozott a pakisztáni Sádáb Hán is, aki előbb egy nagyon takarékos játszmát dobott le, majd (miután Phillips is kiejtett egy ütőst) kaput is szerzett: ez sem volt azonban elég az ellenfél jelentős visszafogásához, a félidő felénél így is 97/4-es állást láthattunk. A 13. játszma pedig már egészen elbillentette az esélyeket a Falcons irányába: ekkor ugyanis ebben az egy játszmában Vanindu Haszaranga és Anydzseló Mattijúsz szépen megosztozva a pontokon 23 futást gyűjtött be: most már csak 62 futás hiányzott nekik 42 dobásból, és 4 kapujuk megvolt. Csakhogy innentől jöttek a címben említett események: a mesterhármas és az összeomlás. Előbb a 14. játszma utolsó dobásából Binura Pranándu ejtette ki Mattijúszt, majd a következő játszmában jött Sádáb Hán, és három egymás utáni dobásból is lecsapott. Először Haszarangát kapták el egy odafutós-vetődéses elkapással, aztán Ága Szalmán kapujába talált be a dobó, végül pedig Ratnájaka ellen ítélt LKE-t a bíró. Az összeomlásnak azonban még itt nem volt vége: a 16. játszmában máris kiesett az utolsó két ütős, méghozzá Vellálagé jóvoltából: így tehát a Kandi 12 labdából 6 embert vesztett – ez nem is érhetett mást, mint súlyos vereséget.


Alapból nem látható kép
×