És a századik is izgalmas lett

2024. július 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Eddig nagyon jó ez az LPL-idény, sok a szoros és izgalmas mérkőzés. Ilyen volt a mai második is (ami összesítésben a liga történetében a 100. volt), ahol a Galle Marvels úgy győzte le a Colombo Strikerst, hogy két dobással a vége előtt még volt esély a fordított eredményre is.

A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)

A kép szerzője: Rovin Shanila (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Lassan-lassan komoly történelmet építget magának a Lanka Premier League: ennek egy kisebb mérföldköve volt, hogy ma elértük a 100. LPL-mérkőzést. Nem sok, de egyre több. Már csak az kéne, hogy a klubok is állandósuljanak, ne változtassák állandóan az identitásukat, mert csak így tud világszerte sokmilliós igazi szurkolótábor kialakulni köréjük. Na de ez csak egy kis elmélkedés, rajtunk nem múlik semmi, mi próbáljuk népszerűsíteni ezt a bajnokságot is, amennyire lehet! Persze szerencsére mostanában önmagát is népszerűsíti azzal, hogy jók a meccsek. Mint ez a mai is. Ahol éppenséggel két olyan együttes csapott össze, amelyek megnyerték az első próbatételüket: a Gálla az utolsó dobásban győzte le a Jápanaját, viszont a Kolamba az idény legsimább meccsén verte a Kandit.

A fővárosiak a dobást választották, az összeállításokban semmi változás nem történt egyik oldalon sem. Nirósan Dikvellát például semmi ok nem is lett volna lecserélni, hiszen múltkor is kiválóan állta a sarat – és ma sem volt ez másként: mindjárt az első játszmában összeütött egymaga 16 pontot. Alex Hales egy kicsit lassabban indult, de két játszma után a Strikers máris úgy döntött, itt valami meglepőbb húzásra lenne szükség a dobásban: be is küldték az erőfölényben ritkán alkalmazott Matísa Patiranát – de hiába, mert egyszer dobott egy olyan széleset, hogy abból 5 extra lett, és ütöttek ellene egy hatost is. Még rosszabbul ment a dobás Csámika Karunáratnának, aki meg 21 futást hagyott a következő játszmában: így aztán Dikvella az 5.1-ben, 17 dobásból máris 50-est teljesített! De a jó kezdés után a folytatás borzasztóra sikerült a Marvels részéről: előbb Binura Pranándu ejtette ki Halest, majd a 7. játszmában jött előbb a múltkor mesterhármast szerző Sádáb Hán, akinek a dobását Dikvella a mélységi keresztlábra söpörte, ahol elkapták, majd jött Bhánuka Rádzsapaksa hibája: az ütős elindult egy szimplára, de csak félút táján vette észre, hogy társa nem kezdett futásba, így aztán Rádzsapaksát kifutották. Neki ez már a 3. kacsája volt a Gálla színeiben: új csapatrekord! De Sádáb Hán ekkor még nem állt le: a 9. játszmában még két ütőst kiejtett (a másodikat, Tim Seifertet ráadásul egy álomszerű csalóka labdával dobta ki) – sőt, a 11. játszmában már a mai 4. kapuját is begyűjtötte egy LKE által. Így aztán a játszma végén már 94/6 volt az állás, ami igencsak csúnyán nézett ki a zöldek részéről. Most jött viszont a rekordösszegért igazolt játékosuk, Iszuru Udána, aki társával, Szahan Áraccsigével egy igen jó párt tudott összehozni: olyan jót, hogy ketten együtt 79 újabb futást gyűjtöttek a hátralevő időben, amivel csapatuk valaha volt eddigi legjobb 7. kapus társulását is túlszárnyalták. Elsősorban Udána emelkedett ki kettejük közül, aki 50-essel végzett: az már nem sokat számított, hogy a félidő utolsó három dobásából három ütős is kiesett, a csapat így is elért 179 pontot. A mesterhármas meg csak azért nem lett meg Binura Pranándunak, mert az egyik kiesés itt a végén kifutásból volt.

Míg az első játékrészben láttunk több kimagasló egyéni teljesítményt, addig a másodikban nem igazán, bár egy-két átlag feletti azért itt is volt. Összességében viszont ez egy igazán kiegyenlített félidő volt, már ami az egyes játékosok által felmutatott eredményeket illeti. A dobók közül Mahís Tíksana dicsérhető leginkább, aki 5-ös gazdálkodás mellett 2 kaput gyűjtött, az ütősök közül pedig Dunit Vellálagé, aki 26 dobásból 45 futást szerzett. Még az elején Rahmánulláh Gurbáz is jól indult, volt két egymás utáni hatosa is, de 29-nél tovább ő sem jutott, ahogy az első hét rendű ütős közül senki. Ennek ellenére túl alacsony arány vagy túl alacsony pontszám is csak elvétve látszott a Kolambánál, így nem szállt el túlzottan a szükséges pontarány: az erőfölény például 57/3-ra végződött, és a félidő felénél a 85/4 is még azt éreztette, hogy mindkét együttesnek van esélye a győzelemre. Aztán a második fele már olyan különösebb érdekességek nélkül telt, időről időre kiesett egy-egy újabb ütős, végül az imént említett 8. rendű Vellálagé hozta a legagresszívabb játékot. Mindezek eredményeképpen az utolsó játszmában 16 futás elég lett volna a fővárosi győzelemhez. Aztán az ütősként kimagasló Udána most dobásban is hőssé vált: a 20. játszma első három labdáját nullásra tudta hozni Vellálagé ellen! A meccs viszont még nem dőlt el, mert a következőből már 6-os született: a nagy izgalmak végül az utolsó előtti labdával fogytak el, amiből csak egy dupla futás született, így már az is mindegy volt, hogy az utolsóból Udána még ki is ejtette az ütőst. A Gálla tehát szűken, 7 futással nyert, így ők az egyetlen 100%-os csapat azok után, hogy most már mindenki lejátszott két meccset.

Ez volt egyébként az utolsó LPL-mérkőzés idén a Kandi melletti pallékeléi stadionban: most egy nap pihenő jön, amíg a bajnokság áthelyezi a főhadiszállását Dambullába, ahol a következő szakasz lesz majd.


Alapból nem látható kép
×