Megkezdte a felzárkózást a Dambulla

2024. július 7. – Szerző: Krikettgalaxis

Az eddig még nyeretlen Dambulla Sixers is megszerezte első két pontját a ma esti LPL-találkozón: talán kicsit meglepő volt, hogy milyen könnyen kergették le a Colombo Strikers célját. Ezzel ráadásul az utolsó helyről is elmozdultak.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Talán kicsit nehéz elhinni, de a most (ezen a héten) kezdődött Lanka-liga-szezon csoportkörének máris letelt a fele. De hát ez van, ha csak 5 csapat van: ekkor 20 meccs a csoportkör. A legbosszantóbb helyzete a Dambulla Sixersnek lehetett volna, ha ma sem nyernek, mert akkor ők lettek volna az egyetlen nullapontos együttes, viszont ebben az esetben az első három hely mindegyikén 6 ponttal álltak volna a csapatok, így ott pedig nagyon izgalmas állás alakulhatott volna ki.

A hazai pályától azonban nem kellett még búcsúznia a Dambullának, mert ez a második szakasz, amit itt játszanak, kicsit hosszabb, mint az első. Ez jó hír lehet a helyi szurkolóknak – és az ütőjátékosoknak, de kevésbé örvendetes a pörgető dobók számára, ugyanis nekik az itteni sima, kemény pálya nem sok lehetőséget kínál.

A mai találkozón a Sixers a dobást választotta, de az ellenfél kapitánya, Tiszara Perérá is elmondta, hogy nekik az teljesen jó, hogy először üthetnek. És hamar látszott, igaza is van neki: a nyitók, Rahmánulláh Gurbáz és Endzsaló Perérá az első játszma kivételével az erőfölényben mindig ütöttek egy-két határt, így 6 játszma után már 56/0-n állt a csapat, ami ugyan nem kiemelkedő, de rendkívül jó alap a további gyorsításhoz. Ez az időszak azonban hozott egy sérülést is: a hazai kapus, Kuszal Perérá jobb keze sérült meg egy vetődés közben az 5. játszmában: le is ment a pályáról, és a helyét Lahiru Udára vette át. Az első kapu csak a 9. játszmában esett, de ez mindjárt vitákat is szült. A két ütős majdnem lefutott egy szimplát, a labda viszont közben Dusán Hémantához került, aki olyan közel volt a kapuhoz, hogy a legbiztosabbnak azt érezte, hogy nem is rádobja, hanem a labdával a kezében ő maga dönti le a kaput (hiszen ez is szabályos kifutás lehet). Csakhogy amikor a háromfejű karizma elérte a kaput, abban a pillanatban a labda már ki volt pattanva a kezéből! A videóbíró ennek ellenére úgy látta, szabályos kifutás történt, pedig még magának Hémantának a reakciójából is látni lehetett, hogy ő is tudta, hogy nem szabályos! Hát, érdekes volt, de a bíróké a döntés: Endzsaló Perérá 41 ponttal távozni kényszerült. A 11. játszmában Gurbáz is kiesett (ott nem volt vita az elkapáson), de a 3. rendű Glenn Phillips még a két nyitónál is eredményesebben gyűjtötte a pontokat, és végül 36 dobásból 52-ig jutott el. Közben a 15. játszma is hozott egy bírói tévedést (de ezt most a Kolamba javára): egy dobást úgy ítéltek meg, hogy a dobó túllépett a vonalon, pedig tisztán látszott, hogy nem is. De a videóbíró nem avatkozhatott közbe, így maradt a rossz extra és a szabadütés, amiből egyébként Phillips hatost ütött... Aztán, bár több ütős is nagyon kevés ponttal kiesett, a végén Csámika Karunáratna indított egy mini villámháborút, és 12 dobásból 27 pontot szerezve egészen 185-ig följuttatta a Strikerst.

Ám ha az első félidő nyitó párja jónak volt mondható, akkor a másodiké kivételesen szupernek. Ezt a párt pedig Reeza Hendricks és Kuszal Perérá alkotta: szerencsére a sérülése annyira nem volt komoly, hogy ütni már ne tudott volna bejönni. De nem csak ők ketten járultak hozzá a Dambulla gyors kezdéséhez, hanem szegény Tászkin Áhmed is, aki például a 2. játszmában 4 széleset dobott, amiből kettő még a pályáról is kiment: vagyis ez önmagában 12 extra volt a Sixersnek... Viszont nem csak Áhmednek nem ment a dobás, hanem sokáig senki sem tudott túljárni Hendricks és Perérá eszén. A 11. játszmában már a 7. különböző dobó próbálkozott ellenük, de ő is hiába: a társulás egészen 14 játszmát és még 3 dobást lehozott együtt, eddig pedig 154 futást gyűjtöttek! Tászkin Áhmed azonban újra bizalmat kapott a csapatától, és meg is hálálta: a 15. játszmában mindkét ütőst az ő dobásából kapták el! De már hiába: a hátralevő hiányzó futások száma már olyan alacsony volt, hogy szinte semmi esélye sem maradt a Kolambának – úgy meg aztán főleg nem, hogy a 18. játszmában Mark Chapman három 6-ost is zúdított. A harmadik pedig már a célba is bevezette a Sixerst, akik így tehát megszerezték első 2 pontjukat, és a Kandy Falconst már meg is előzték, így jelenleg továbbjutó helyen állnak.

Most egy nap pihenés következik az LPL-ben, de addig is zajlik az amerikai liga néhány nemzetközi sorozattal és tornával együtt, érdemes azokra is figyelni.


Alapból nem látható kép
×