Németország a Kohler-Cadmore testvérekkel jutna ki a világbajnokságra

2024. július 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Egyelőre túl nagy álomnak tűnik a német krikettválogatott számára a kijutás, de talán a félig angol, félig német Tom Kohler-Cadmore még segítségükre lehet... Ha egyáltalán szeretne, mert itt még nem tartunk. Testvére, Ben Kohler-Cadmore azonban már be is mutatkozott a németeknél.

A Reichstag egy német zászlóval (illusztráció)A Reichstag egy német zászlóval (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Elkezdődött a 2026-os világbajnokság egyik európai selejtezőköre: a három előzetes kör közül az, amelyikben 9 másik válogatott mellett Németország is érintett. Ahogy a legtöbb európai országban, itt is eléggé gyerekcipőben jár a krikett, de a gyerek mindenhol nő, és nem egyforma sebességgel. Németországban viszonylag gyorsan, ezért a német szövetség (DCB) már most nagyot álmodik: a közeljövőben szeretnének kijutni egy világbajnokságra.

Az ország jelenleg 34. a világranglistán (a jelenleg rangsorolt 89 válogatott közül), Európából pedig (ma még) nagyon kevés hely kiadó egy vébére: a 2026-os tornára például Anglia és Írország már lefoglalt egyet-egyet, rajtuk kívül pedig csak ketten jutnak ki. A jelenlegi erőviszonyok alapján pedig Skócia és Hollandia jócskán az európai mezőny többi része fölé magasodik, így a németeknek nagy csodára lenne szüksége, hogy kijussanak – de feladni nem szabad, és álmodozni jó.

Ahogy az nem meglepő egy fejlődőben levő sportág esetén, először Németország is megpróbál bevándorlókat besorozni, illetve keresgélni a világban olyan játékosok után, akik legalább részben német származásúak, és egy régebbi krikettkultúrával rendelkező országban pallérozódtak. Így természetesen rá is találtak a Kohler-Cadmore testvérekre, akik anyjuk révén németek, de Angliában születtek és ottani kluboknál nevelkedtek. Kettejük közül az idősebbik, Ben már meg is szerezte a német állampolgárságot, sőt, a mai napon már pályára is lépett a német válogatottban: a csapat 44 futással verte Gibraltárt.

De valljuk be, Ben játéktudása azért messze elmarad öccséétől, Tométól, így az igazán nagy fogás az lenne, ha őt sikerülne meggyőzniük, hogy válassza a német válogatottat. Csak van egy kis gond: Tom meg túl jó ehhez. Annyira jó, hogy akár az angol válogatottba is lehetne esélye bekerülni, márpedig egy ilyen lehetőséget bolond lenne elszalasztani a (ma még) futottak még kategóriás Németország kedvéért. Sőt, az olyan nagy ligákat megjárt játékos, mint az IPL, a BBL, a PSL, az LPL, az ILT20 és a Hundred, már egy alkalommal kapott is meghívót szülőhazája nemzeti csapatába: tavaly ősszel, az Írország elleni ENN-sorozatban része volt a bő keretnek, de végül nem lépett pályára.

Erről a most zajló selejtezőről már nyilvánvalóan lekésett, de ha Németország ezt most megnyeri, akkor továbbjutnak a végső európai selejtezőkörbe, ami valószínűleg jövő nyáron lesz (de még nincs végleges dátuma): ott már sokat segíthetne nekik a fiatalabb Kohler-Cadmore. Ha viszont addig mégis játszana az angol válogatottban, akkor már nem menne olyan könnyen a váltás: a szabályok szerint akkor utána legalább 3 évnek el kellene telnie, mire egy másik (a német) válogatottban bemutatkozhat. Igaz, Tom jelenleg 29 éves (hamarosan 30 lesz), így akár ez a várakozás is beleférhet – ha úgy dönt. De még egyelőre az állampolgárságot sem kérvényezte, ráadásul az angol Somerset klubhoz jövő évig szerződés is köti.


Alapból nem látható kép
×