Az eddigi legtöbb pontot hozó LPL-meccsen az egyéni 119 sem volt elég

2024. július 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Elképesztően sok, 454 futást hozott a mai első LPL-mérkőzés, ahol Petum Nisszanka hiába ért el 119 pontot, csapata, a Jaffna Kings így is alulmaradt a Kandy Falconsszal szemben.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Nem csak a tabellán elfoglalt helyezésük (első és utolsó) volt igen ellentétes a mai két versengő felünknek, hanem az is, ami ezt a helyezést eredményezte: a forma. A Kandi ugyan győzelemmel kezdett, de utána három vereség követte egymást sorozatban, a Jápanaja pedig ennek pont a fordítottját mondhatta el magáról: ők kikaptak ugyan első mérkőzésükön, de azóta háromszor is győzedelmeskedtek egymás után. Bár az ötből csak egy csapat fog lemaradni a végén a továbbjutásról, de mivel ez már a csoportkör második fele, a Falcons egyre nagyobb veszélyben érezhetné magát, ha ma sem sikerül nyerniük.

Nem is csoda, hogy ők kettőt is változtattak a legutóbbi összeállításukon, míg a listavezetők csak egyet. A sólymoknál kikerült a csapatból Pavan Ratnájaka és Laksán Szandaken, helyettük pedig Ramés Mendisz és Kavindu Patiratna játszott, míg a királyoknál Ahan Vikramaszinhát Vanudzsa Szahan váltotta. Érdemes megjegyezni, hogy mind Patiratna, mind Szahan LPL-újonc volt, és még a válogatottban sem szerepeltek soha.

De az ütést a jól kipróbált társulás: Petum Nisszanka és Kuszal Mendisz kezdte, miután Vanindu Haszaranga, a Kandi kapitánya a dobást választotta – talán máig kísérti az a döntése, amikor a világbajnokságon egy ismeretlen pályán az ütéssel való kezdés mellett döntött? Pedig ma ezen a friss, sima pályán érdemesnek tűnt volna először ütni, amint ezt Nisszankáék bizonyították is. Nekik köszönhetően a csapat 50-ese már a 4. játszma vége előtt megvolt, de amúgy elég érdekes megoszlásban: míg Mendisz még csak 7, addig Nisszanka már 42 futásnál tartott ekkor. Utóbbi egyéni 50-ese pár dobás múlva, mindössze 21 labdából lett meg, és bár a társulásnak volt néhány lassabb időszaka is, de a félidő felére már 110/0-nál tartottak. Talán az LPL-ben megirigyelték az IPL-beli hipermagas pontszámokat, és ezért ők is készítettek egypár olyan pályát, ahol ez elérhető? Akár így van, akár nem, a Jápanaja most nagyon jól kihasználta a körülményeket és ütőseik tudását. Mendisz aztán hamarosan kiesett, de a helyére jövő Rilee Rossouw még eredményesebb volt: ő 18 labdából 41 pontot gyűjtött be – miközben Nisszanka már egyébként 92-nél járt. És nem csak hogy a százas lett meg neki a következő (16.) játszmában, hanem egy 6–6–4–4-es sorozattal 114-ig is följött, sőt, amikor egy elrontott fejszés söprést eredményeképpen sikerült őt elkapni, már 119-e volt: ez lett az LPL teljes történetének eddigi legmagasabb egyéni pontszáma! A Kings ekkor már 202 futásnál járt, és már akár egy 240 is benne volt a levegőben, hiszen még 16 labda hátravolt – de azért a kandi dobók megmentettek valamennyit a becsületükből, és innentől kezdve már egész szépen visszafogták az ütősöket, sőt, Dusmanta Csamíra és Daszun Sánaka ez alatt a rövid idő alatt is 2–2 kaput bezsebelt még. De a kitűzött 225-ös cél így is rendkívül fenyegető volt...

Ehhez képest a második játékrész máris egy 23-futásos játszmával indult: Dinés Csandimál és Andre Fletcher szépen megosztozott a pontokon benne. Azonban a 3. játszma, amit Pramód Madusán dobott, igen szépre sikerült a Jápanaja részéről: ha egy széles dobás nem lett volna benne, akkor szűz lett volna kapuval! A kapu Fletcheré volt, így Csandimál még folytathatta: és egészen hihetetlen módon folytatta is! Amikor a 13. játszma végén 35 dobásból 89 futáson ált, már jó úton volt az LPL-történelem leggyorsabb százasa felé – ám örömét Tabraiz Shamsi elrontotta azzal, hogy egy kicsit rövidebben pattanó labdája trükkös módon nem pattant elég magasra, így átment Csandimál ütője alatt, rá a kapura. De ekkor a csapatnak már csak 61 futás hiányzott a győzelemhez, és ott volt még a Kamindu Mendisz és Anydzseló Mattijúsz alkotta társulás: ők pedig majdnem ugyanolyan gyorsan tudták folytatni a pontszerzést, mint Csandimál: előbbi 180 fölötti aránnyal gyűjtött 65 pontot, utóbbi pedig 223-assal 29-et – és csak azért nem többet, mert 10 megmaradó dobással beértek a célba, rekordnagy kergetést végrehajtva!

Érdekesség, hogy az eddigi legtöbb futást hozó LPL-találkozó éppen a legelső volt, még 2020-ban, amikor indult a liga: akkor 438 pont gyűlt össze – most pedig ez dőlt meg ezzel a 454-gyel.

A Falcons el is lépett az utolsó helyről (a negyedikre), a Kings pedig lecsúszott a másodikra, átadva az első helyet a Galle Marvelsnek.


Alapból nem látható kép
×