Gautam Gambhír az indiai válogatott új vezetőedzője

2024. július 9. – Szerző: Krikettgalaxis

A várakozásoknak megfelelően az egykori kiváló ütőjátékos, Gautam Gambhír lett a világ legnépszerűbb krikettválogatottjának, Indiának a vezetőedzője. Megbízatása 3 és fél évre, minden formátumra szól.

Gautam Gambhír 2009-ben (illusztráció)Gautam Gambhír 2009-ben (illusztráció)

A kép szerzője: Az indiai elnökség titkársága, azonosító: 24226, CNR: 27335, licenc: GODL India

Ráhul Dravir, a korábbi edző a 2021-es Húsz20-as világbajnokság után vette át a válogatott irányítását, majd a nemrég befejeződött újabb vébé megnyerése után távozott – bár eredetileg csak 2023-ig szólt a szerződése. Szó volt róla, hogy utódja V. V. Sz. Laksman lehetne, ő azonban nem vállalta el az állást – igaz, most ideiglenesen, amíg zajlik a Zimbabwe elleni NH20-as sorozat, éppen ő van ott a válogatottal.

Gautam Gambhírral már a tavaszi IPL idején is folytak egyeztetések az Indiai Krikett-tanács (BCCI) részéről: Gambhír akkor a végül bajnoki címet nyerő Kolkata Knight Ridersnél dolgozott mentorként. Akkor még azt mondta: időt kér, de nem sokkal a bajnokság befejeződése után, június 1-én, egy abu-dzabi eseményen már elmondta, hogy igen, szeretne edző lenni a válogatottnál.

Előtte egyébként két évig ugyanezt a mentori tisztséget töltötte be a Lucknow Super Giantsnál is, de más edzői tapasztalata még nincs. Játékosként viszont annál több sikerben volt része: nem csak hogy a Knight Riderst két alkalommal is kapitányként vezette IPL-győzelemig, de a válogatottal is nyert két világbajnokságot: 2007-ben Húsz20-ban és 2011-ben ENN-ben. Edzővé való kinevezését most Dzsaj Sáh, a BCCI titkára jelentette be hivatalosan az X-en.

Mint Gambhír ezek után fogalmazott: India az identitásom, és az országom szolgálata életem legnagyobb kiváltsága volt. Megtiszteltetés, hogy visszatérek, bár egy másik sapkát viselve. De a célom ugyanaz, mint mindig is volt: hogy minden indiait büszkévé tegyek. A kékmezesek 1,4 milliárd indiai álmát hordozzák a vállukon, és mindent meg fogok tenni, ami hatalmamban áll, hogy ezek az álmok valóra váljanak!

Első éles feladta hamarosan már el is érkezik: még ebben a hónapban Srí Lanka szigetén turnéznak majd, három-három meccset játszva mindkét korlátozott játszmaszámú formátumban.

A három eddigi segédedző sorsa még nem biztos. Vikram Ráthod, az ütőedző és Párasz Mhámbre, a dobóedző valószínűleg távozik, és úgy néz ki, előbbi helyére Abhisek Nájar, utóbbiéra pedig Vinaj Kumár érkezhet. Viszont T. Dilíp, a mezőnyedző a hírek szerint marad.


Alapból nem látható kép
×