Vb-selejtező: Hollandia még nem szállt ki a versenyből

2023. július 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Továbbra is három csapat küzdhet a már csak egyetlen kiadó világbajnoki helyért: Zimbabwe, Skócia és Hollandia, köszönhetően annak, hogy utóbbi ma elsősorban jó ütőjátékának köszönhetően legyőzte Ománt.

Holland táj szélmalommal (illusztráció)Holland táj szélmalommal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Omán már korábban kiesett, de Hollandia úgy léphetett ma pályára, hogy tudták: egy vereséggel ők is búcsúzni kényszerülnének.

Ennek megfelelő agresszív ütőjátékot mutattak be annak ellenére, hogy borult, komor, ütéshez nem éppen kiváló időjárás fogadta reggel a csapatokat. A pénzfeldobás során is mindkét kapitány dobással szeretett volna kezdeni, de mivel a pénzfeldobást Omán nyerte, így ők kezdhettek azzal.

A két holland nyitó ütős, Vikramjit Singh és Max O’Dowd azonban pompásan tartotta magát, és utóbbi csak a 22. játszmában esett ki, amikor már 117 futást beszedtek. Volt azonban közben egy kis megszakítás: a 4. játszma folyamán az eső miatt lementek a játékosok, bejöttek a ponyvák, és közel egy óra idő elveszett. Bár ennyi veszteség általában még beleférne úgy egy ENN-meccsbe, hogy ne vesszenek el játszmák, de itt, Hararében, jelenleg nincs működő világítás (korábban volt), ezért nem lehetett a meccs végét kitolni az estébe. Ezért a mérkőzést már most 48–48 játszmásra rövidítették.

Bár mint mondtuk, O’Dowd kiesett, de az utána bejövő Wesley Barresi szintén jó napot fogott ki. Singh végül élete első ENN-százasát megszerezve 110-ig jutott, míg Barresi kénytelen volt búcsúzni 97-nél. A csapat pontszámát rövid ideig, de gyorsan gyarapította még Bas de Leede és Saqib Zulfiqar is: mindketten 30 fölötti futást szereztek 20 alatti dobásból.

Végül a hollandok egy jó magas célt, 363-at húztak fel Omán elé: ebben azonban nem kis szerepe volt annak is, hogy az ománi dobók feltűnően sok széleset dobtak: összesen 15 széles dobásukból 23 extra pontot kaptak a hollandok.

De az arab-félszigetiek nem adták fel a küzdelmet a második félidőben! Egészen körülbelül a 36-odik játszmáig fej-fej mellett haladtak az ellenfelükkel, már ami az időarányosan megszerzett pontokat illeti (érdemes egy pillantást vetni a meccs eredménylapjáról elérhető kukac grafikonra), viszont utána hirtelen kettévált a vonal: Hollandiáé felfelé ívelt, míg Ománé lejjebbkonyult. A legnagyobb dicséret Ájan Khánt illeti, aki 105 pontig jutott el, és a végére sem esett ki.

A 44. játszma végeztével a játékvezetők megbeszélést kezdtek a holland kapitánnyal és a pályán levő ománi ütősökkel, és úgy döntöttek: az elégtelen fénymennyiség miatt lefújják a meccset. DL-eljárással kiszámolták Omán célját, ami 321 futás lett volna, de mivel csak 246-on álltak, így kihirdették: Hollandia nyert 74 futással.

Hollandia így még versenyben maradt a világbajnoki kijutásért vívott harcban, de nincs könnyű helyzetben. Először is le kellene győzniük még Skóciát, de Skóciának meg le kellene győznie Zimbabwét, és akkor még a nettó futási arányokra is figyelni kell, hogy kinek jobb – és jelenleg a három közül Hollandiának a legrosszabb, tehát jó nagy arányú győzelmet kellene aratniuk a skótok ellen.


Alapból nem látható kép
×