Meglepetés: vagy Skócia, vagy Hollandia ott lesz a világbajnokságon!

2023. július 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Zimbabwe vágott neki jobb esélyekkel a selejtező Szuperhatosának, de mai, Skócia elleni vereségével biztossá vált, hogy az afrikaiak már nem juthatnak ki a vébére. Skócia csütörtökön vív élet-halál harcot Hollandiával.

A 15. századi Kilchurn-vár romjai Skóciában (Earra-Ghàidheal agus Bhòid tanácsi terület) (illusztráció)A 15. századi Kilchurn-vár romjai Skóciában (Earra-Ghàidheal agus Bhòid tanácsi terület) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Zimbabwének nincs szerencséje az utóbbi időkben a világbajnoki selejtezőkkel. 2018-ban is úgy álltak a Szuperhatos végén, hogy az utolsó két mérkőzésükből elég lett volna egyet megnyerniük, de akkor először a Karib-térségtől, majd az Egyesült Arab Emírségektől is kikaptak, és nem jutottak ki a világbajnokságra. Ugyanez történt meg idén is: egy győzelem elég lett volna a végén, de tegnapelőtt Srí Lankától, ma pedig Skócia ellen is vereséget szenvedtek, így elúsztak az esélyeik.

Pedig az első félidő alapján, amelyben a skótok ütöttek, még bőven reménykedhettek volna: bár a legtöbb skót ütős kétszámjegyű eredményt ért el, de 50-ig senki sem jutott, és voltak, akik 10 alatt is maradtak. Érdekesség, hogy a 8-ból három kaput az a Sean Williams szerzett, aki amúgy toronymagasan vezeti a torna ranglistáját – csak éppen nem kapuszerzésben, hanem futásban!

Skócia végül csak 234 pontig jutott, igaz, ebből 82-t az utolsó 10 játszmában gyűjtött be, így arra lehetett gondolni, hogy esetleg a talaj feljavult, mert bizony eleinte lehetett érezni, hogy a labdák nem jönnek igazán az ütőre. Ráadásul tapasztaltuk az eddigi meccseken, hogy a zimbabwei alacsony rend is képes tucatszámra gyűjteni a futásokat, így a szünetben az ember úgy érezhette: az afrikaiaknak jóval nagyobb esélyük van a győzelemre.

De a valóság mást hozott. És bár korábban a skót pörgetők voltak leginkább elemükben, most a legnagyobb hős az extra gyors dobásokra is képes Chris Sole lett, aki az első három kaput szerezte a játékrész során, ráadásul úgy, hogy a két nyitó ütős például összesen csak 2 pontot gyűjtött be. A legnagyobb fenyegetést jelentő Williams kapuját egyébként egy 149 km/h-s expresszel rombolta szét.

Hiába jött azonban ezek után Ryan Burl, aki egymaga 83 futásig jutott, és viszonylag jó társulásokat tartott Sikandar Razával és Wesley Madheverével is, végül a végig jobb pontaránnyal játszó Zimbabwe kapui idő előtt elfogytak, és a csapat 31 futással alulmaradt.

Zimbabwe már nem játszik több meccset, viszont Skócia és Hollandia még igen, méghozzá holnapután éppen egymás ellen. Ha ott Skócia nyer, akkor ők lesznek a világbajnokság 10. résztvevői, ha Hollandia, akkor pedig a győzelmük nagyságától függően vagy ők, vagy a skótok.


Alapból nem látható kép
×