Bas de Leede kirepítette Hollandiát a világbajnokságra

2023. július 6. – Szerző: Krikettgalaxis

A hollandok 12 év után újra ott vannak a vébén, de ez most még nagyobb dicsőség, mint korábban, mert csak 10 csapat lesz kint összesen. A skót szívek összetörtek. Bas de Leede ötös zsákmánnyal és százassal járult hozzá a holland győzelemhez.

Holland tulipánok (illusztráció)Holland tulipánok (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mind Skócia, mind Hollandia története során eddig kétszer jutott ki férfi ENN-világbajnokságra, és most úgy alakult a selejtező, hogy egy egymás elleni mérkőzésen dőlhetett el, hogy idén a kettő közül melyik jut ki harmadszor. Igen ám, de míg korábban 14- illetve 16-csapatos vébékre jutottak ki, most csak 10 résztvevője lesz az idei világbajnokságnak, ezért jóval nagyobb dicsőség a kijutás!

A tabella azonban nem volt szimmetrikus: míg a skótoknak elég lett volna ma egy bármilyen arányú győzelem, addig a hollandoknak legalább 32 futással kellett volna ma nyerniük, vagy ha dobással kezdenek, akkor körülbelül 44 játszma alatt kellett volna lekergetniük a célt (egy kb. 250-es célt feltételezve). Lehet vitatkozni, hogy melyik a könnyebb, de egy biztos: a hollandok megnyerték a pénzfeldobást és a dobást választották.

És jól is kezdtek, ugyanis mindjárt az első játszmában eltávolították Matthew Crosst. Ezek után azonban az a 23 éves Brandon McMullen érkezett a pályára, aki a korábbi meccseken már bizonyította, hogy nagy tehetség, és bizony most sem állt meg 106 futásig! A bíró még akkor sem állította volna meg, hiszen egy, az ütőjén megcsúszó labdát nem vett észre, és hiába landolt a labda a kapus kezében, nem ítélt elkapást, csak miután a hollandok kikérték a DFR-t, akkor derült ki, hogy a külső élhez hozzáért a labda, így McMullennek le kellett vonulnia. De ekkor ott volt még Richie Berrington, aki néhány dobással később érte el az 50 futást, így szépen alakulgatott a skótok 300 pontja – amiből azonban nem lett semmi, pontosabban csak 277 lett, mert a holland dobók az utolsó 10 játszmára nagyon megemberelték magukat és elég takarékosan dobtak, így a skótok alig-alig tudtak javítani a pontarányukon a haláljátszmák során.

A kergetés során a hollandok tudták: ha 44 játszma alatt sikerrel járnak, akkor kint vannak a vébén, ellenkező esetben elbuknak. De nagyon nem siettek az elején, okosan, biztonságra törekedve játszottak, de úgy, hogy nem hagyták nagyon felmenni a szükséges pontarányt – így mire elérkeztünk a 30-as játszmák végére, még úgy álltak, hogy ha néhány játszmán keresztük tudják tartani a nagyjából 10-es pontarányt, akkor nyert ügyük van. És főként Bas de Leedének köszönhetően tudták! Ő ugyanis a 41. és a 42. játszmában 4 db 6-ost ütött, és még éppen pályán levő társa, Saqib Zulfiqar is kizúdított egyet a pályáról, így a végén még az is belefért, hogy De Leedét kifussák: a németalföldiek megcsinálták, és 12 év után újra ott lesznek a vébén!

De Leede lett egyébként a világon mindössze a negyedik játékos, aki egy férfi ENN-meccsen ötös zsákmányig és százasig jutott.


Alapból nem látható kép
×