IPL: Subman Gil rekordjával döntőben a Gujarat Titans

2023. május 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Ma este eldőlt: a bajnoki címvédő Titans lesz a CSK ellenfele a vasárnapi döntőben, miután valósággal kiütötte a Mumbai Indianst a második elődöntőben. Subman Gil 129 futást gyűjtött: az IPL történetében rájátszásbeli meccsen ez rekordnak számít.

Subman Gil (2019-es kép)Subman Gil (2019-es kép)

A kép szerzője: SportsNext (YouTube), licenc: CC BY 3.0

A szezonban a legjobban dobó csapatnak tartott Gujarat Titans és a legjobban ütőnek mondott Mumbai Indians összecsapásával folytatódott péntek este az IPL. Ez már a második elődöntő volt: a vesztesnek meg kellett elégednie a bronzéremmel, míg a győztes a Chennai Super Kingsszel vívhatott meg a bajnoki címért.

A helyszín a tavalyi bajnoki címvédő, a Titans otthona, Ahmadábád volt. Csakhogy nem sokkal a pénzfeldobás tervezett ideje előtt csöpögni, majd rögvest zuhogni kezdett az eső, így a pénzfeldobást halasztani kellett. Szerencsére azonban hamar elvonult a csapadék, és játszmaveszteség nélkül le lehetett bonyolítani a meccset.

A pénzfeldobást a Mumbai nyerte, és Rohit Sarmá kapitány a dobást választotta, mert egyrészt ez mostanában jobban ment a csapatának, másrészt úgy érezte, később jobbá fog válni a talaj az ütéshez.

Csakhogy a titán Subman Gil számára már most is nagyon jó volt a talaj. Két játszma telt el, amikor elérte a 731. futását a szezonban, ezzel átvette a vezetést az összesítettben Faf du Plessistől.

Kis ijedtségre adott okot, amikor Riddhimán Száhá sisakját eltaláta egy labda, és még az orvosnak is be kellett jönnie, de végül kiderült: a játékosnak nincs semmi baja.

Gil aztán nem ált le, és 49 dobás után már meg is volt a százasa, méghozzá a harmadik az idényben! Aztán még többek között jött tőle egy 6–4–6-os minisorozat is, így nemsokára már 123-on állt, amivel megdöntötte Vírendra Szahvág 2014-es rekordját, amikor is Szahvág 122 futást gyűjtött egy IPL-rájátszásbeli meccsen. Végül Gil 129 ponttal búcsúzott.

A Titánok aztán még az utolsó játszmára visszavonultatták Szudarsant, hogy bejöhessen Rásid Hán: ő ugyanis a szezonban eddig 56 dobással nézett szembe, és ebből 13 hatost ütött, ami a legjobb arány azok közül, akik ellen legalább 25-öt dobtak. Hán végül ma nem ütött egy hatost sem, de a csapat így is 233 ponton zárt: ekkora célt még soha senki nem kergetett le az IPL-ben.

A Mumbai tulajdonképpen az 5. játszma után kezdhetett egy kicsit reménykedni, amikor Tilak Varmá egy játszmában 24 pontot ütött az eddig nagyon takarékos Mohammad Samí ellen, de a következő játszmákban lelassult a Mumbai haladása, a kapukat pedig lassan elkezdték elvesztegetni, főként a 16. játszmától. Közben egyébként Ísán Kisant, aki be sem jött ütni, sérülés miatt le kellett cserélni, miután korábban a mezőnyben saját csapattársának, Chris Jordannak a könyöke beletalált az arcába. Sőt, egyszer egy rövid időre az éppen ütő Cameron Green is lement a pályáról sérülés miatt, de ő később visszajött.

Az utolsó ütősökön aztán Mohit Sarmá gázolt végig, aki 5-ös zsákmánnyal zárt mindössze 2.2 játszma alatt, 4,28-as gazdálkodással.

A Titans így megérdemelten jutott be a döntőbe, ahol azzal a CSK-val találkozik, amit egyszer legyőzött már idén, de legutóbb ki is kapott tőlük.


Alapból nem látható kép
×