Öt helyi rangadót rendeztek a Csatorna-szigeteken

2023. július 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Jersey és Guernsey válogatottja három női és két férfi NH20-as mérkőzésen csapott össze: kivétel nélkül mindet Jersey nyerte meg.

Az Orgueil-hegyi vár Jersey szigetén (illusztráció)Az Orgueil-hegyi vár Jersey szigetén (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A legtöbb országnál egyértelmű: egy ország – egy krikettválogatott. Az Egyesült Királyságban azonban más a helyzet: ott már fociban is megszoktuk, hogy van például külön skót meg velszi válogatott. Krikettben meg aztán szinte minden kis különálló szigetüknek is külön hivatalos csapata van a Kajmán-szigetektől Szent Ilonáig... Ezek közé a válogatottak közé tartozik a francia partok mentén fekvő, az úgynevezett Csatorna-szigetekhez tartozó két sziget, Jersey és Guernsey.

Mivel a krikett a legmélyebben a brit kultúrában gyökerezik, ezért nem meglepő, hogy ma még ezek az apró szigetek is világszinten jelentős játékerőt képviselnek, több nagy ország válogatottját legyőzték már az elmúlt években, sőt, Jersey egy idén tavaszi vb-selejtezőtornán még ENN-meccseket is játszott (bár állandó ENN-státuszuk nincs). De egészen biztos lehet benne mindenki, hogy pár éven belül Jersey és Guernsey válogatottja is el fog tűnni valahol a ranglisták alján – és nem azért, mert ők romlanának, hanem azért, mert egyre több ország egyre komolyabban veszi a krikettet, és sokan le fogják őket előzni.

De akárhol is állnak a ranglistákon, azért a két sziget összecsapása mindig is helyi rangadónak fog minősülni. Akkor is, ha nagy izgalmak nincsenek is az eredményt illetően, hiszen Jersey sokkal erősebb, mint Guernsey.

Az elmúlt napok öt mérkőzésének eredménylapja itt érhető el:

Ma egyébként rendeztek volna még egy hatodik találkozót is, de az eső miatt elmaradt.

A két csapat közti örökmérleg egyébként úgy áll, hogy a férfiaknál 9-ből 8-at nyert Jersey, egy holtverseny, a nőknél pedig 6-ból 5-öt nyert Jersey, 1-et Guernsey.


Alapból nem látható kép
×