Elkezdődött a selejtezőfolyamat az idei Afrika-kupára

2023. május 27. – Szerző: Krikettgalaxis

A selejtező három kisebb tornából fog állni, most a déli régióban kezdődött el a harc. A 2023-as Afrika-kupára összesen 8 válogatott jut majd ki, de nem lesz ott a földrész három legjobbja, Dél-Afrika, Namíbia és ZImbabwe.

Afrika egy földgömbön (illusztráció)Afrika egy földgömbön (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ha most rendeznének egy krikett-Európa-bajnokságot, azt szinte 100%, hogy Anglia nyerné meg. Egy igazi afrikai kontinensbajnokságnak sem lenne túl sok értelme, mert ott meg Dél-Afrika győzelme lenne biztosra vehető.

Ma még.

Bár a krikett az utóbbi néhány évben világszerte robbanásszerű növekedésnek indult, és számos feltörekvő válogatott jelent meg, de egyelőre minden földrészről csak egy-kettő kimagasló csapat van: azok, amelyeknek sok évtizedes kriketthagyománya van már. Egészen biztos, hogy ez hamarosan meg fog változni, és világszerte nagyobb lesz a verseny, de addig is mit lehet tenni?

Például azt, hogy olyan Afrika-kupát rendeznek meg, ahonnan hiányzik a két nagy: Dél-Afrika, Zimbabwe és a közel nagy Namíbia.

2023-ban is ilyen Afrika-kupát rendeznek majd. A selejtezők a mai napon kezdődtek el: pontosabban csak az egyik, mert a kelet-afrikai zónában majd július végén, a nyugat-afrikaiban (amit valamiért észak-afrikainak neveznek) pedig június végén tartják meg a selejtezőt.

Most tehát a dél-afrikai térségben indult el a küzdelem. A selejtezőtorna külön nevet kapott: Dél-Afrika-kupának nevezik, és öt válogatott vesz rajta részt: Botswana, Malawi, Mauritius, Mozambik és Szváziföld. Közülük a tabella első három helyezettje jut majd tovább a selejtezőből.

Fontos megjegyezni, hogy Mauritius nem társult tagországa a Nemzetközi Krikett-tanácsnak, így nem jogosult olyan NH20-as mérkőzéseket játszani, amik beleszámítanak a hivatalos statisztikákba és ranglistákba. Ezért a kupának csak azok a meccsei lesznek hivatalos NH20-ak, ahol Mauritius nem szerepel.

A legutóbbi Afrika-kupát tavaly rendezték, ott Uganda győzedelmeskedett.


Alapból nem látható kép
×