Hazai győzelemmel kezdődött el az MLC Texasban

2023. július 14. (utolsó módosítás: 2023. július 15. 22:16) – Szerző: Krikettgalaxis

Minden bizonnyal világtörténelmi jelentőségű pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor tegnap este (magyar idő szerint ma éjjel-hajnalban) elkezdődött a nagy amerikai Húsz20-as krikettliga, a Major League Cricket. Az első mérkőzésen a Texas Super Kings elég nagy arányú győzelmet aratott a Los Angeles Knight Riders ellen.

Dallas látképe (illusztráció)Dallas látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Huhh, nagyon jól kell most megírnunk ezt a cikket: valószínűleg még évszázadok múlva is vissza fognak rá mutogatni, hogy így írta meg 100 (200, ...) évvel ezelőtt a Krikettgalaxis, hogy elkezdődött az MLC – vagy valami hasonló.

Valószínűleg nem kell bizonygatnunk, hogy ha Amerika és sport, akkor világelsőség. Igen, igen, a krikett még nem éppen a legnépszerűbb, sőt, még csak nem is a legismertebb sportág ebben az országban, de pont ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy elindult az MLC: hogy néhány éven belül a krikett is az amerikaiak (egyik) kedvence legyen! A mai nyitómeccs szakmai színvonalát és mindenféle körítését tekintve erre jó esély is mutatkozik – bár az igaz, hogy azért az amerikai sajtó nem hozta címoldalon a mai eseményt.

Az MLC legnagyobb részének a Dallas mellett található Grand Prairie-i krikettstadion fog majd otthont adni, legalábbis ebben az idényben, mert később minden csapatnak felépül majd a saját hazai stadionja. Addig is ez a nyitómeccs is itt volt: a 7200 férőhelyes létesítményben lényegében az összes, több mint 6000 jegy elkelt ma estére. A beléptetéssel azonban akadt egy kis gond: a kezdéskor még szinte félig üres volt a stadion, kint pedig még ezrek várakoztak a nagyjából 40 fokos melegben... így hamarosan a rendezők úgy döntöttek: engedjenek be mindenkit anélkül, hogy ellenőriznék a jegyükön látható vonalkódot.

A belépéskor mindenki kis sárga zászlócskát kapott (ez a Super Kings színe), így a nézőtér látványa is igazán különleges volt – de nem csak a sárga zászlók miatt, hanem azért is, mert sok kilátogató szurkoló valamelyik IPL-csapat mezében jelent meg, míg mások (talán azok, akik nem akkora krikettrajongók, csak kíváncsiak voltak, mi is zajlik itt) egyéb sportágak helyi csapatainak mezét viselték. A meccs közben a hangulatot pedig az dobta fel, hogy minden 6-pontos határütéskor egy kisebb tűzijátékot indítottak be és füst tört elő a készülékekből dobszó kíséretében.

Azt már előre tudni lehetett, hogy minden csapat keretében számos nemzetközi sztár szerepel, így például a most (nem saját jószántából) ütéssel kezdő Super Kingsnél is az egyik nyitó ütős Faf du Plessis volt – aki a második játszmában került először sorra és Locike Ferguson dobásából mindjárt aranykacsával ki is esett! A torna első futásait, és egyben első 4-esét Devon Conway szerezte, az első 6-ost pedig az 5. játszmában a Srí Lanka-i (de papíron amerikainak számító) Lahiru Milanta.

A Texas Super Kings pontgyűjtése ezek után egyenletesen, jó tempóban haladt, Conway megszerezte a torna történetének első 50-esét is, majd hamarosan a 4. rendű ütős, David Miller is eljutott eddig a számig. Ő végül 61-nél esett ki, amivel csapata legeredményesebb ütőse lett, az együttes pedig 182-es célt állított fel.

Rémálomszerűen kezdődött viszont a második félidő a vendég LA Knight Riders számára: Rusty Theron mindjárt az első játszmában kiejtette Martin Guptillt, az egyik nyitó ütőst, majd a helyére bejövő Rilee Rossouwot is, sőt, a 2. játszma végére már 7/3 állt az eredményjelzőn. Végül csak a 6. rendű ütős, Andre Russell volt az, aki igazán elkezdte gyártani a határokat: ő hét 4-esig és három 6-osig jutott, szintén 50-est szerezve, de mivel jelentősebb segítséget nem kapott a társaitól, így, bár a szükséges pontarány nem szállt el, de a csapat szépen elfogyott, és igen messze, 70 futásnyira voltak még a céltól, mire az utolsó ütősük is kiesett.

Annyiból tehát mégsem volt jó reklám a krikettnek ez a nyitómeccs, hogy túl nagy izgalmakat nem hozott a vége. Sőt, kicsiket sem. De van még hátra 18 másik összecsapás, 18 másik esély az izgalomra! Ma este két újabb meccset rendeznek, ahol bemutatkozik a maradék négy csapat is, és az is már biztos, hogy a szombati és a hétfői találkozókra is eladták az összes jegyet.


Alapból nem látható kép
×