Fontos pénzügyekről döntött a Nemzetközi Krikett-tanács

2023. július 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Elfogadták a májusban bemutatott, sokak által igazságtalannak tartott, tagországok közötti pénzelosztási rendszert, valamint kimondták, hogy a világbajnokságokon a női és férfi tornák pénzdíjazása között nem lehet különbség.

Pénz, pénz, pénz (illusztráció)Pénz, pénz, pénz (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amint arról korábban beszámoltunk, a 2024–2027-es ciklusra olyan pénzelosztási rendszert javasolt a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC), amelyben az évi nagyjából 600 millió dollár (kb. 200 milliárd Ft) bevétel közel 40%-a egyedül Indiának jutna, a többi teljes jogú ország között egyetlen sem lenne, amelyik legalább 10%-ot kap, a 94 társult ország (köztük Magyarország) pedig összesen kapna 11%-ot. Ezt a javaslatot fogadták most el a dél-afrikai Durbanben tartott éves közgyűlésük tegnapi, utolsó napján. Annyi apró változás volt csak a korábbi javaslathoz képest, hogy az öt közepes teljes jogú tag (Srí Lanka, Új-Zéland, Dél-Afrika, Banglades és a Karib-térség) nagyjából évi 1 millió dollárral többet kap – bár ez nem túl sokat számít nekik, de azért nem is lebecsülendő.

A másik jelentős döntés a női krikett díjazásával kapcsolatos: mind a felnőtt, mind a 19A-s világbajnokságokon, beleértve az ENN és az NH20 formátumot is, ezentúl ugyanannyi pénzdíjat fognak kapni a nők, mint a férfiak. Nem csak a vébék győztesei, hanem a második és további helyezettek is, valamint az egyes mérkőzések megnyeréséért is ugyanannyi jutalom jár majd a tornákon. A legutóbbi férfi Húsz20-as vb győztese, Anglia, 1,6 millió dollárt kapott, míg az utolsó női Húsz20-as vb-t megnyerő Ausztrália például csak 1 milliót.

Kisebb változást jelentettek be a teszt-világbajnokság mérkőzésein előforduló lassú játékütemért járó büntetések terén is. Először is: eddig úgy volt, hogy ha 60 játszma alatt kiesett az összes ütős, akkor a dobó csapat nem kapott büntetést lassú játékért, most ez a küszöb 80 játszmára emelkedik. Másodszor: minden egyes játszmáért, amivel túllépik az időkeretet, a játékosok elvesztik a meccsdíjuk 5%-át, de legfeljebb 50%-ot: korábban akár a teljes díjat is elveszthették.


Alapból nem látható kép
×