ICC: a jövőben legfeljebb 4 külföldi játékos játszhat egy csapatban a Húsz20-as ligákban

2023. július 15. – Szerző: Krikettgalaxis

A válogatottak szempontjából hátrányos jelenség volt, hogy az egyre többféle Húsz20-as liga elszívta a játékosokat a válogatottakból. Ezen segít az új szabályozás, ami egyelőre még nem érvényes a most futó ligákra, de később azokban is be kell vezetni.

Különféle zászlók (illusztráció)Különféle zászlók (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) elfogadta azt a (már egy ideje szóbeszéd témáját képező) javaslatot, miszerint a jövőben induló új Húsz20-as ligákban 4 főben korlátozzák az egy csapatban pályára lépő külföldi játékosok számát, vagyis legalább 7 hazai játékosnak kell szerepelnie minden együttesben. Igaz, ez nem teljesen értendő szó szerint, ugyanis a hazaiak közé bele lehet számítani más társult országokból érkezőket is.

Jelenleg három olyan liga fut a világon, ahol ennél enyhébbek a szabályok: az Egyesült Arab Emírségekben rendezett ILT20-ban kiugróan sok, 9 külföldi lehet egyszerre egy csapatban, az amerikai MLC-ben hat, míg a kanadai GLT20-ban az a szabály, hogy 5 külföldi lehet a teljes jogú ICC-tagországokból, valamint legalább 3 helyi játékos mellett a fennmaradó helyeket társult országok és egyéb amerikai országok játékosaival lehet kitölteni.

Az ICC döntése ezekre a bajnokságokra egyelőre még nem vonatkozik, de ígéretet tettek rá, hogy egyesével megvizsgálják mindhárom liga helyzetét, és a vizsgálat eredményétől függően meghatároznak majd egy jövőbeli időpontot, amikortól kezdve majd itt is érvényesülnie kell az új rendelkezésnek.

Az iCC befolyásos emberei több napon át üléseztek a dél-afrikai Durbanben. Eredetileg kedden egy kicsit szigorúbb javaslatot (ami minimum 7 helyi játékos játszatását is elvárta volna) 8–6 arányban leszavazott a Vezérigazgatók Bizottsága (CEC), majd viták és egyeztetések után szerdán elfogadtak egy javított változatot: eszerint a 4-es határ valóban vonatkozni fog a külföldi játékosokra, de a helyi játékosok közé engedélyezték, hogy beleszámítsanak más társult országokból érkezőket is. Végül csütörtökön az ICC testülete ezt a javaslatot szavazta meg.

Egy másik fontos rendelkezés, amit még megszavaztak, az pedig az, hogy a ligák játékosonként az illető fizetésének 10%-át egyfajta szolidaritási díjként meg kell, hogy fizessék az adott játékos országában működő krikettszövetségnek. Ez a 10% csak egy javaslat, amiről egyébként alkudozhat majd a küldő és a fogadó szövetség. Az IPL egyébként 2008 óta, tehát amióta csak létezik, fizetett ilyen 10%-os díjat, szóval most ez lett kiterjesztve a többi bajnokságra is.


Alapból nem látható kép
×