Minden, amit az idei BBL-játékosbörzéről tudni kell

2023. július 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Kisorsolták, hogy a férfi és a női BBL-ben milyen sorrendben választhatják ki a külföldi játékosokat a klubok a szeptemberi börzén. Jó, de pontosan milyen ez a játékosbörze? A szokásosnál picit (nem nagyon) hosszabb cikkünkben mindent részletesen elmagyarázunk!

Pénz, pénz, pénz (illusztráció)Pénz, pénz, pénz (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A világ egyik legszínvonalasabb krikettligája, az ausztrál Húsz20-as bajnokság 2011 óta fut. Korábban a külföldi játékosokat egyénileg szerződtették a klubok, de tavaly a férfi BBL-ben már bevezették a játékosbörzét, ahol az egyesületek képviselői összegyűltek és kiválogatták a különféle kategóriákba sorolt külföldi játékosokat, akikre szemet vetettek.

Idén újra lesz ilyen börze, ráadásul most már a női bajnokságban is. Mindkettőt szeptember 3-án tartják: délután a nőit, rögtön utána pedig a férfit. A nagy érdeklődésre való tekintettel Ausztráliában még az egyik tévé is közvetíti az eseményt.

Szerencsére az ausztrál krikett olyan magas színvonalú, hogy akár csupa ausztrál játékosokból is össze lehetne rakni bivalyerős csapatokat. De azért néhány külföldi játékos egyrészt különleges ízt is ad a csapatnak, másrészt növelheti az érdeklődést a világ más tájain is a BBL iránt. Idén legfeljebb 7 külföldi játékos lehet a csapatok keretében, de ebből csak 2 vagy 3 a rendes játékos, a többi csak olyan tartalék, aki akkor játszhat, ha a rendes játékos sérülés vagy nemzetközi kötelezettség miatt (azaz: behívják a válogatottba) nem elérhető.

A külföldi játékosok augusztus 20-ig nevezhetnek a börzén való részvételre, akár már most is. Saját magukat három kategóriába sorolhatják: arany, ezüst és bronz: ettől függ majd a fizetésük is. Igen ám, de létezik még a platina kategória is, ahova az Ausztrál Krikettszövetség döntése alapján kerülhetnek be azok, akik szerintük még az aranynál is jobbak.

A férfiaknál a bronz kategóriás játékosok 100 000 ausztrál dolláros fizetésért játszanak (mai árfolyamon kb. 22,7 millió Ft), az ezüstök 200 000-ért (kb. 45,4 millió Ft), az aranyok pedig 300 000-ért (kb. 68,1 millió). A platina kategória már olyan értékes, hogy itt még az is számít, hogy ki hány mérkőzés erejéig érhető el. Idén 10 csoportkörös meccs lesz plusz a rájátszás: ha a platinák közül valaki csak 1–8 csoportmeccsen érhető el, akkor a fizetése 360 000 ausztrál dollár (kb. 81,7 millió Ft), ha 9 mérkőzésen, akkor 380 000 dollár (kb. 86,2 millió Ft), ha a 10 csopotmeccsen, akkor 400 000 dollár (kb. 90,7 millió Ft), ha pedig még a rájátszásban is, akkor 420 000 dollár (kb. 95,3 millió Ft). A csapatok a tavalyi 1,9 millió helyett idén már 3 millió dollárt költhetnek összesen a fizetésekre (nem csak a külföldiekére).

A nőknél a bronz kategória fizetése 40, az ezüsté 65, az aranyé 90, a platináé pedig 110 ezer dollár (elérhetőségtől függetlenül), azaz sorban: 9,1, 14,7, 20,4 és 25,0 millió forint. A teljes bérsapka a nőknél csapatonként 732 000 ausztrál dollár.

A játékosbörze megtartásához szükség van a 8 csapat sorrendjének meghatározására: majd ebben a sorrendben válogathatnak a benevezett játékosok közül (részletek lejjebb). Ezt a sorrendet múlt hét pénteken sorsolták ki, de különös súlyozással, hogy egy kicsit kedvezzenek a gyengébb csapatoknak. Ennek a működését a férfiak példáján keresztül magyarázzuk el, a nőknél lényegében ugyanígy történt. Két sorsolási kör volt, és az elsőben a tavalyi három leggyengébb klub szerepelt (akik be sem jutottak a rájátszásba), méghozzá úgy, hogy az utolsó helyezett Melbourne Stars háromszoros esélyt kapott, az utolsó előtti Adelaide Strikers kétszereset, a hatodik Hobart Hurricanes pedig egyszereset. Ezt körülbelül úgy lehet elképzelni, mintha 6 golyót húztak volna ki, és a Starsé lett volna három, a Strikersé kettő, a Hurricanesé pedig egy. Utána a második körben az öt rájátszásbeli csapatot sorsolták, itt is súlyozottan: közülük a tavaly leghátrébb végző 5-szörös esélyt kapott, az eggyel jobb 4-szereset és így tovább. Ezek alapján a következő sorrendet sorsolták ki:

A nőknél ugyanígy zajlott minden, csak ott nem 3+5, hanem 4+4 felosztásban, hiszen ott 4 csapat jutott be a rájátszásba tavaly. Az eredmény a következő lett:

A börzén 32 választásra kerül majd sor, 4 körben. Az első két körben az előbb kisorsolt sorrendben választhatnak a csapatok a nevezett külföldi játékosok közül, a harmadik körben fordított sorrendben, végül a negyedik körben ismét az eredeti sorrend szerint.

Az első körben csak platina kategóriás játékosok választhatók, a másodikban csak platina vagy arany, a harmadikban csak arany vagy ezüst, míg az utolsó körben csak ezüst vagy bronz kategóriások. Passzolni is lehet, de a börze végére kötelező legalább 2 (és legfeljebb 3) játékost kiválasztani. Tudni kell, hogy ha valaki két platinát választ, akkor nem választhat aranyat, illetve ha két aranyat választ, akkor nem választhat ezüstöt. Végül pedig: van még egy olyan szabály is, hogy ha valaki egyáltalán nem választ platina játékost, akkor egy aranyat kötelező nekik.

Ha a csapatok elégedetlenek a 32 választás kialakult sorrendjével, akkor augusztus 20-ig még alkudozhatnak egymással a cseréről. Ha két klub megállapodik egy cserében, akkor azt még az Ausztrál Krikettszövetségnek is jóvá kell hagynia.

Bonyolítja a helyzetet, hogy minden csapat egyszer választhat úgy, hogy megtartja az egyik, tavaly is nála játszó játékost akkor is, ha valaki más már előtte lefoglalta őt. Tehát ha az első választáson az A csapat kiválaszt egy X játékost, aki eddig a B csapat játékosa volt, akkor a később sorra kerülő B egy alkalommal mondhatja azt, hogy márpedig neki kell az X játékos. Ebben az esetben az A csapat kénytelen újra választani valaki mást.

A 4 vagy 5 pótjátékos (számuk attól függ, hogy 3 vagy 2 rendes külföldi játékost igazoltak-e) személyéről külön dönthetnek a klubok, de itt feltétel, hogy csak olyanok jöhetnek szóba, akik szerepeltek a börzén, csak nem vette meg őket senki. Ezzel a szabályozással az olyan eseteket zárják ki, hogy egy csapat (titokban) megbeszélné egy játékossal, hogy ne nevezzen be a börzére, és majd ők megveszik tartaléknak.

Ennyi tehát a tudnivaló, reméljük, érdekes volt azok számára, akik még nem hallottak ilyesmiről. Szeptember elején, amikor lezajlik a játékosbörze, jelentkezünk az eredményekkel!


Alapból nem látható kép
×