Elképesztően agresszív angol ütőjáték a 4. Hamvak-teszt 2. napján

2023. július 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Amint az várható volt, a nap elején Ausztrália utolsó két ütőse gyorsan kiesett, ezek után pedig ultraagresszív angol ütés következett. Crawley 189-cel esett ki, a csapat pontaránya pedig 72 játszma alatt 5,33. Természetesen a hazaiak a vezetést is átvették a nap végére, de ha sok lesz az eső, akkor ez is kevés lehet.

London látképe (illusztráció)London látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Azonnal kapuval kezdődött a Hamvak legújabb napja: a 10. rendű ausztrál ütős, Pat Cummins búcsúzott a 41. évéhez közelítő, helyi kötődésű, és pályafutását hamarosan befejező James Anderson dobásából. Az utolsó társulás még húzta egy kicsit, 18 futással gyarapítva az ausztrál összeget, bár ez lehetett volna akár 1 futás is, ha Woakes nem lépett volna túl a vonalon a mai 2. játszmában, amikor a dobásából elkapták Hazlewoodot.

Eddig még csak 4-szer fordult elő ezen a pályán, hogy egy teszt első játékrészében valaki 300-nál több pontot ért el és a végén mégis veszített. Nem sok, de az angoloknak kötelező lett volna most ezt a számot 5-re növelni, ha el akarják hódítani a trófeát. Ehhez képest Ben Duckett, az egyik nyitó ütős mindössze 1 pont megszerzése után kiesett...

Ami viszont ezek után következett, az mégis az angol álmok beteljesülése volt! Moeen Ali, Joe Root, de mindenekelőtt Zak Crawley szinte számolatlanul ütötte a határokat – na jó, ez a Húsz20-hoz szokott szurkolók számára enyhe túlzásnak tűnhet, de ez itt most teszt krikett, így hármójuk 40 határa borzasztó soknak számít! Crawley ráadásul úgy jutott el 189 futásig, hogy az ütési aránya 100 fölött volt! Csak úgy mellesleg Crawley a mai napon gyűjtötte be 2000. teszt-futását, Ali pedig most szerezte meg tesztpályafutása 3000. pontját, méghozzá éppen egy 4-esből.

Érdekes, hogy Ausztrália nem tett be a csapatába specialista pörgető dobót, így csak néha Travis Head és Marnus Labuschagne próbálkozott néhány lassú dobással, de úgy látszik, a gyors dobókra meg ezúttal jól felkészültek az angolok, mert borzasztó nehéz volt őket kiejteni. A nap végére mindössze 4 kaput vesztettek, miközben 384 pontig, azaz 67 pontos előnyig meneteltek.

Összességében elmondható, hogy igazi Baz-labda-bemutatót láttunk az angoloktól (így nevezik mostanában ezt az agresszív stílust, ami edzőjük, a Baz becenevű Brendon McCullum honosított meg náluk): volt olyan időszak a játékrészben, amikor tartósan 5,8 fölötti pontaránnyal álltak, csak a végén váltottak kicsit biztonságibb játékra, így az arány lement 5,33-ra, ami még persze így is nagyon magas. Kérdés, hogy vajon az ausztrálok miért nem tudtak több pontot begyűjteni, ha a pálya alkalmas erre.


Alapból nem látható kép
×