Karibi–indiai teszt: India szépen haladgat az első napon

2023. július 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Az első teszt hatalmas indiai győzelme után a Karib-térségre nagyon ráfért volna egy jobb nap, de ez ma sem sikerült: csak 4 ütőst tudtak kiejteni, miközben ellenfelük 288 futásig lépdelt fel.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Elkezdődött a világtörténelem 100. olyat tesztje, amikor India és a Karib-térség csap össze. Az eddigi összesítés alapján a karibiak voltak fölényben az elmúlt nagyjából háromnegyed évszázadban, de a két válogatott mostani formája alapján óriási meglepetés lenne, ha ezúttal tovább tudnák javítani az örökmérleget.

Az időjárás napos, kellemes, de a karibi kapitány, amikor megnyerte a pénzfeldobást, a dobást választotta, mert úgy vélte, az elején még kis nedvesség lehet a talajon/talajban, és ezt talán a dobók ki tudják használni. Mindkét csapatban megjelent egy-egy újonc: ők nem csak hogy tesztet nem játszottak még soha, de semmilyen más formátumú válogatottmeccset sem. Az indiai bemutatkozó a gyors dobó Mukes Kumár, a hazaiaké pedig egy 22 éves ütős, Kirk McKenzie volt.

Elszomorító látványt nyújtott azonban a stadion: a lelátók lényegében teljesen üresek voltak. Bár a Karib-térségben sosem szokott nagy seregeket vonzani egy-egy tesztmérkőzés, de most, hogy a csapat rendkívül rosszul is teljesít, így aztán tényleg nagyjából senki nem szánta rá magát, hogy eljöjjön.

Miután elkezdődött a játék, nagyon hamar feltűnt, hogy valószínűleg rossz döntés volt a karibiaktól, hogy nem ütéssel kezdtek: semmi nem volt ugyanis a pályában, ami a dobóknak kedvezett volna. Ebédszünetre India már 121 futásnál tartott, és még mindig a két nyitó ütősük, Rohit Sarmá és Jasaszví Dzsájszvál volt bent. Igaz, Dzsájszvál hamarosan mintha kezdte volna elveszteni a türelmét vagy túltengett volna benne az önbizalom, és elég hanyagul kezdett játszani – ennek a 32. játszmában meg is lett az eredménye, amikor egy hajtás helyett csak beleélezett a labdába és elkapták. Az utána bejövő Gil hamar kiesett, majd bejött Virát Kohlí: az a Virát Kohlí, akinek ez a mai az 500. nemzetközi mérkőzése minden formátumot beleszámítva. És a rutinos Kohlí, bár lassabban, mint Dzsájszvál, de nagyon magabiztosan haladt, és a nap végén 87-neskivel zárt. Amúgy a teaszünetig összesen 4 kaput tudtak szerezni a dobók, ami azért figyelemre méltó, de mivel sem ebéd előtt, sem tea után nem voltak eredményesek, így a nap összességében egyértelműen India fölényét hozta.


Alapból nem látható kép
×