Hamvak, 4. teszt, 3. nap: már csak az eső mentheti meg az ausztrálokat

2023. július 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Anglia folytatta a tegnap látott agresszív Baz-labdát, és 592 futásig jutott. Ausztrália jelenleg 162 pontos hátrányban van, 4 kaput elvesztve, és az angoloknak még van egy játékrésze. Már ha van, mert a hátralevő két napra sok-sok esőt jósolnak...

A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ha az előrejelzett eső nagy része valóban lehullik, és alig lesz idő játszani a hátralevő két napon, akkor a mérkőzés döntetlen lesz, így ha az ötödiket meg is nyernék az angolok, az egész sorozat akkor is számukra legjobb esetben is csak döntetlen lehetne, ami azt jelentené, hogy a trófea maradna az ausztráloknál. Mivel azt jelenleg nehéz elképzelni, hogy ezt a meccset a vendégek megnyerhetik, ezért hát bátran kijelenthetjük: az idei Hamvak sorsa nagy részben a manchesteri időjáráson múlik. (Nem tartozik szorosan ide, de a közeli Skóciában pedig most zajlik a 2024-es Húsz20-as világbajnokság selejtezőtornája, így az is veszélybe került a sok eső miatt...)

A mai nap is úgy kezdődött, hogy esett egy kis eső – igaz, ez még a játék kijelölt kezdési időpontja előtt volt. Az ausztrálok kaptak egy jó hírt is: a tegnap kisebb vállsérülést összeszedett Mitchell Starcot megvizsgálták az orvosok és semmi komolyat nem találtak, így már ma is játszhatott tovább.

De miért mondjuk, hogy nehéz elképzelni az ausztrál győzelmet? Azért, mert az angolok borzasztóan rákapcsoltak ma az ütésben, és a tegnapi eredmény mellett többek között Jonny Bairstow mai 99-neskijének is köszönhetően 592 pontig masíroztak. Szegény Bairstow egyébként a Hamvak közel 150 éves történetének mindössze második ütőse, aki 99-neskivel ragadt bent: az első Steve Waugh volt 1995 februárjában.

De nem volt szerencséje Chris Woakesnak sem, aki most a 8. rendben bejőve kacsázott, ezzel ő lett az idei sorozat első angolja, aki nulla ponttal távozott. Ez ahhoz képest nagy meglepetés, hogy az elmúlt években számolatlanul röpködtek az angol kacsák a tesztmérkőzéseken!

Az ebédszünetben is volt még egy kis eső, meg utána a játékot is rövid időre meg kellett szakítani miatta, így egyre többet beszéltek az emberek arról, vajon nem lenne-e érdemes Angliának lezárnia a játékrészét – ez végül nem történt meg, hanem inkább Bairstow ekkor kezdett begyorsítani, de a sorvégi társai mind kiestek, mire esélye lett volna elérni a 100-at. Az angol előny így is óriásai, 275 futás volt a második játékrész végére. És még egy apró érdekesség: bár Stuart Broad csak 7 pontot gyűjtött, mégis most érkezett el az a pillanat, amikor megszerezte ezredik tesztfutását Ausztrália ellen.

A harmadik játékrészben Ausztráliának kézenfekvő volt, hogy lassan és biztosan próbál meg játszani, elvégre nekik most az a fontos, hogy ne kapjanak ki, nem az, hogy nyerjenek. Próbálkoztak is, de az extragyors Mark Wood háromszor is kifogott rajtuk (Woakes pedig még egyszer), így a nap végére bőven 3 alatti pontaránnyal haladva 113/4-ig jutottak el.


Alapból nem látható kép
×