A másodikként ütő Pakisztán máris majdnem vezet a Srí Lanka elleni teszt 1. napján

2023. július 24. – Szerző: Krikettgalaxis

A Srí Lankaiak elég gyatra ütőjátékot mutattak be, így mindössze 166-tal búcsúzott a teljes csapat, amit Pakisztán már majdnem utol is ért. Nem úgy néz ki ez a teszt, mint ami 5 napig fog tartani.

A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)

A kép szerzője: Muhammadhasnainnaeem (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az első teszt pakisztáni győzelmet hozott, és bár nem voltak nagy fölényben a vendégek, a szakértők azt emelték ki, hogy a mezőnyjátékuk viszont jócskán a Srí Lanka-iaké fölé magasodott, és ennek nagyon sokat köszönhettek. A hazaiak ezért a mai meccs előtt már bejelentették: azóta is sokat gyakorolták a mezőnyjátékot – kérdés, ez a néhány nap mennyit ér vajon.

A győztes Pakisztán nem változtatott a csapatán, Srí Lanka viszont ezúttal kihagyta Visva Pranándut és Kaszun Rádzsitát, helyettük a dengue-lázból felgyógyult gyors dobó, Aszita Pranándu és a tesztújonc, és fehér labdás krikettben az utóbbi időkben jeleskedő (szintén gyors dobó) Dilsán Madusanka került be a keretbe.

Az éjjeli nagy esők után, bár errefelé az a szokás, hogy a teljes pályát letakarják, most mégis késett egy kicsit a kezdés a vizes pálya miatt. Később, a 11. játszmában olyan eset is előfordult, hogy a labda a pálya mellett tárolt, felhalmozott ponyvákon meggyűlt tócsába jutott bele, és szárogatni kellett. Egy játszmával később, az ivószünet alatt a pakisztániak reklamáltak is emiatt a bírónál, de a játékvezető szerint minden rendben volt a labdával, nem kellett kicserélni.

De mire ide eljutottunk, már történt egy s más. Például a 3. játszmában egy kifutás: Dimut Karunáratna rosszul ítélte meg, hogy van esély egy szimplára, így az egyik legjobb pakisztáni mezőnyjátékos, Sán Maszúd egy közvetlen rádobásból kiejtette a másik ütőst, Nisán Maduskát.

Az egész játékrészről elmondható, hogy gyorsan fogytak a Srí Lanka-i kapuk, és a kifutásoktól eltekintve klasszikus tesztsorrendben: az első négy gyors, a következő négy pedig lassú dobók által. De miért mondtuk, hogy kifutások? Mert volt még egy, és ott is hasonló történt, mint az elsőnél: Sán Maszúd közvetlen rádobása kellett hozzá.

Az egyetlen veszélyes társulás az 5. és 6. rendű ütősé volt: Dinés Csandimál és Dhanandzsaja da Szilvá párja együtt 85 futást gyűjtött (külön-külön 34+57-et), ami több, mint a fele az egész csapat végül megszerzett 166-jának! Pedig a talajban semmi furcsaság nem volt, egyszerűen sokat hibáztak az ütősök. Talán az is a nagyobb hibáik közé tartozott, hogy észrevették: a pörgető Abrár Ahmed ellen agresszívan játszva viszonylag könnyen tudnak határokat szerezni: valóban lett is jópár 4-esük ellene, de időről időre mégis ráfizettek, és Ahmednek is lett egy 4-ese: egy 4-es zsákmánya.

Aztán a második játékrészben bebizonyosodott, hogy valóban nem rossz a talaj az ütősöknek. A pakisztániak újra elővették azt az agresszív játékot, ami már az előző teszt némely szakaszában is jellemezte őket, és ezúttal volt, hogy több játszmán át tartották az egész játékrészre vonatkoztatott 6 fölötti pontarányt, és a nap végére is 5 fölött maradtak! Sok szurkoló már most arról kezdett beszélni, hogy íme, megérkezett a Pak-labda: ezt a kifejezést az utóbbi egy év hasonló stílusú angol tesztválogatott módszerének nevéről, a Baz-labdáról mintázták. (A Baz pedig az angolok edzőjének, Brendon McCullumnak a beceneve).

Bár két kaput is elvesztettek ma, de még ott van a pályán az egyik nyitó ütős, Abdulláh Safík, 74 ponttal. Megjegyzendő, hogy az 5. játszmában eltalálta egy labda a lábszárvédőjét, de a bíró nem ítélt LKE-t, a Srí Lanka-iak pedig nem kérték ki a videóbírót – pedig akkor, mint kiderült, le kellett volna őt küldeni! Így végül Pakisztán 145/2-ig jutott el, amikor is a 29. játszma felénél a rossz fényviszonyok miatt a bírók mára lefújták a játékot.


Alapból nem látható kép
×