Harmanprít Kaur kétmeccses eltiltást kapott dühöngésért és a bírók kritizálásáért

2023. július 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Az indiai játékos a múlt szombati, Banglades elleni, holtversenyre végződő ENN-en szétcsapta az ütőjével a karókat, amikor kiesést ítéltek ellene, később pedig nyilvánosan kritizálta a játékvezetést. Most ő lett az első női játékos, akit 2. szintű fegyelmi vétség miatt büntettek meg.

Ítélkezés (illusztráció)Ítélkezés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A szóban forgó mérkőzés 2. játékrészében már az 5. játszmában is történt egy eset, amikor Jásztiká Bhátiját LKE miatt a bíró kiküldte: a játékos nem akart lemenni, csak a bírót nézte folyamatosan. Aztán a 34. játszmában került sor Harmanprít Kaur, a csapatkapitány kiesésére: egy söpréssel próbálkozott, de nem sikerült, és a katona (Fáhimá Khátun) elkapta a labdát, amibe beleért. Elképzelhető, hogy Kaur azt hitte, a bíró LKE-t ítélt, mert egy kicsit úgy nézett ki, hogy a lábát találta el a labda, és mivel valójában nem volt szó LKE-ről, ezért gurulhatott hirtelen dühbe. Mérgében az ütőjével rá is csapott a karókra, miközben elindult lefelé a pályáról, és még a bírónak is odaszólt valamit. A félidő utolsó dobásából pedig, amikor a pontszámok már egyenlők voltak, Meghná Szinh ellen is elkapást ítéltek, és az indiaiak szerint ezt sem jogosan. (Úgy volt ez utolsó dobás, hogy még lett volna 3 másik ez után, ha nem esett volna ki ő is 10. ütősként.)

Az első esetnél a dobó végén álló játékvezető Muhámmad Kámruddzsámán volt, a másodiknál és a harmadiknál Tanbhír Áhmed – mindketten bangladesiek, hiszen a krikettben ősidők óta szokás, hogy nem feltétlenül alkalmaznak semleges országból jövő bírókat.

A mérkőzés (és a hárommeccses sorozat) végén, amikor a csapatokról elkészültek a fényképek, Kaur így kiáltott fel: Hozzátok még a bírókat is! – sugallva ezzel azt, hogy őket is rá kellene fényképezni a bangladesi csapat képére, mert olyan volt, mintha ők is az ellenfél együttesének tagjai lennének. Később pedig nyilvánosan szánalmasnak nevezte a bíráskodás színvonalát.

Szmriti Mandháná, a válogatott kapitányhelyettese nem sokkal az összecsapás után megpróbálta megvédeni Kaurt: szerinte amit tett, az előfordul a játék hevében. De azért hozzátette: reméli, hogy amikor legközelebb India Bangladesben lép fel, akkor semleges bírókat fognak küldeni.

A történtek miatt két különböző ügyet vizsgáltak Harmanprít Kaurnál: az első, amikor mérgében szétcsapta a karókat, második szintű kihágásnak minősül, ezért pedig három személyes büntetőpontot adtak neki. A második eset, a nyilvános kritizálás csak első szintű kihágás volt, ezért egy személyes büntetőpont járt. Igen ám, de ha valaki 24 hónap alatt legalább 4 ilyen pontot begyűjt, akkor eltiltásra számíthat, márpedig Kaur most egy csapásra begyűjtött ennyit: ezért India következő két mérkőzésén nem játszhat. Ez a két mérkőzés a szeptemberi-októberi Ázsia-játékokon lesz egyébként. Az eltiltás mellett a két szabálysértés miatt meccsdíjának 50, illetve 25 százalékát is levonták Kaurtól.

És egy kis érdekesség a végére: ilyen, hogy egy játékos a bíró döntése miatt szétrúgja vagy szétveri a karókat, elég ritkán fordul elő a profi és magas szintű krikettben. Az utolsó ilyen eset 2021-ben volt, és véletlenül szintén Bangladesben: akkor Sákib ál-Hászán tett ilyet egy Húsz20-as meccsen a Dhaka Premier League bajnokságban. Őt három mérkőzésről tiltották el és körülbelül 5800 dollárra bírságolták.


Alapból nem látható kép
×