Pakisztán a 4. napon megnyerte a tesztet és egyúttal a sorozatot is

2023. július 27. – Szerző: Krikettgalaxis

8 év után ismét pakisztáni győzelemmel végződött egy Srí Lankában játszott tesztsorozat. A mai napon egy gyors játékrészlezárás után a kezdetben jól küzdő Srí Lanka Naumán Alí pörgetéseinek köszönhetően összeomlott.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap már sokan találgatták, hogy vajon miért nem nyilvánította lezártnak a 2. játékrészt Pakisztán, hiszen nagyon nagy előnyben voltak már, és az előrejelzések esőket is jósoltak az utolsó két napra. Ma viszont érdekes módon szinte azonnal lezárással kezdtek: két játszmát vártak meg mindössze reggel, amiből az egyik szűz lett, a másikban pedig Mohammad Rizván megszerezte az 50-esét. Vajon erre az 50-esre vártak vagy arra, hogy a csapat előnye elérje a 400 futást? Mert mindkettő éppen most történt meg.

Srí Lankának tehát igen nehéz dolga volt: 410 pontos hátrányban találták magukat két játékrész után, így lényegében már csak abban bízhattak, hogy kihúzzák valahogy a hátralevő két napot döntetlenre, esetleg az időjárás segítésével... Na meg például nyitó ütőseik, Nisán Maduska és Dimut Karunáratna segítségével, akik ezúttal nagyon jól kezdtek! 18 játszma alatt bezsebeltek 69 futást, és csak ezek után esett ki egyikük: most éppen Maduska.

Ebédidőre 81/1 volt az állás, de a talaj ekkorra már érezhetően elkezdte kitéríteni a lassú labdákat: nem véletlen, hogy az imént említett kaput is egy pörgető, Naumán Alí szerezte. Sőt, szinte rögtön ebéd után Karunáratnát is az ő dobásából kapták el. Ekkor jött be ütni Anydzseló Mattijúsz, akivel viszont sem Alí, sem bármelyik másik dobó nem bírt: ő egészen a legvégéig nem esett ki (pedig többször ápolni is kellett, mert valami baja volt a lábával). Kiestek viszont a társai, méghozzá innentől kezdve igen gyors egymásutánban: a későbbi ütősök közül még csak a 20 futást sem érte el senki.

És ki szerezte a kapukat? Naná, hogy a harmadikat is Alí, majd a negyediket, az ötödiket, a hatodikat és még a hetediket is ő! Ekkor már egyre többen kezdtek el beszélni például Jim Lakerről és Anil Kumbléről (szegény Ajaz Patel nincs bent annyira a köztudatban), ugyanis akár azt is elképzelhetőnek tartották, hogy Alí hozzájuk hasonlóan mind a 10 kaput megszerzi a játékrészben. Mégsem történt így, mert a végén Naszím Sáh belerondított, és az utolsó három ütőst az ő gyors dobásai ejtették ki – egyébként mindhármat kacsával.

Néhány érdekes jelenet történt egyébként a 62. játszmában: három egymás utáni dobásban is videóbírózást kértek a csapatok! Mindháromszor LKE miatt, de mindháromszor az lett a vége, hogy az ütős nem esett ki, mert a labda nem találta volna el a kaput. Csak éppen az elsőnél a bíró is így gondolta, a második kettőnél viszont nem, tehát a háromból kettő ítéletét vissza kellett vonnia.

Végül Srí Lanka 188 ponttal zárt, ami messze-messze elmaradt még attól is, hogy egyáltalán Pakisztánt negyedik játékrészre kényszerítsék, így tehát a vendégek 222 futással és egy játékrésszel győzedelmeskedtek. Ez volt Pakisztán valaha volt legnagyobb győzelme Srí Lanka ellen és a 4. legnagyobb bárki ellen. És nem mellesleg: Pakisztán továbbra is az élen áll a 2023–2025-ös teszt-világbajnokság tabelláján (igaz, még nagyon az elején vagyunk).


Alapból nem látható kép
×