Nem sikerült a rekordmagas kergetés az ausztráloknak a Hamvak utolsó napján

2023. július 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Tegnap este még úgy tűnt, Ausztrália akár meg is nyerheti a mérkőzést, de végül 49 futással lemaradtak, így Anglia döntetlenre hozta a sorozatot. Mára is jutott egy nagy vitákat kiváltó eset: az ausztrálok szerint egész másmilyen pótlabdát hoztak be a régi tönkrement labda helyett.

A Háromoroszlánosok jelképe (illusztráció)A Háromoroszlánosok jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Egy kis szokásos angol eső miatt a mai játék nagyjából 10 perccel később kezdődött, viszont a sok elmaradt tegnapi idő miatt mára 98 játszmát terveztek be – már ha eljutunk odáig.

De a mai nap alaphangját megadó esemény valójában nem is ma történt, hanem még tegnap a játék befejezése előtt nem sokkal: a labda ugyanis egy alkalommal Usman Khawaja sisakjába csapódott, amitől szerencsére a játékosnak nem lett baja, de a labdának annál inkább, ezért ki kellett cserélni. A szabály ilyenkor az, hogy amennyire csak lehetséges, azonos kopottsági állapotú pótlabdát kell behozni, mint amilyen az eredeti volt a tönkremenetel előtti pillanatban. Ezúttal ez nem igazán sikerült: a kopott, megviselt játékszer helyett egy olyat hoztak be, ami eléggé újnak tűnt: még a gyártó logója sem volt róla lekopva, a varrat pedig szépen kidudorodott a felületéből. Amint használatba vették, az is látszott rajta, hogy jobban is kitérül, mint az eredeti, így a gyors dobók ellen az ütősöknek nehezebb volt ellene játszaniuk.

Lehet vitázni azon, hogy emiatt vagy nem emiatt, de a nap három viszonylag gyors ausztrál kapuval kezdődött. Elsőként az a David Warner esett ki, akiről már tudjuk, hogy hamarosan visszavonul, így biztosan ez volt az utolsó angliai fellépése: őt az angol közönség nagy része sportszerűen megünnepelte, amikor lesétált a pályáról (bár nem mindenki). A harmadik kapu elvesztése után egy elég stabilnak tűnő társulás alakult ki, amelyet Steven Smith és Travis Head alkotott: ők ketten külön-külön 54+43 futásig jutottak, együtt pedig 95-ig. Amikor végül Head kiesett, az ausztrál csapat már 264 ponton (mindössze 119 pontos hátrányban) állt, de ezek után a válogatott szinte összeomlott. Headdel együtt 4 egymás utáni játszmában 4 ütős esett ki, így a többiek óvatosabb játékra váltottak, de hiába: 49 futással végül lemaradtak, így Anglia megnyerte a mérkőzést és kiegyenlítette a teljes sorozatot. Igaz, a trófea így is az ausztráloknál marad, hiszen elhódítani csak a sorozat megnyerésével lehetett volna.

Az időjárás amúgy most sem volt nagyon kegyes: ebédszünet után (amikor még a Smith–Head páros volt bent) kijöttek a játékosok a pályára, de azonnal le is kellett menniük, még mielőtt egyetlen dobás is megtörtént volna, mert eleredt az eső. Ez nagyjából 14:05-kor volt, és egészen mintegy 16:20-ig állt a játék. Azt nem mondjuk, hogy ez a szünet zavarta meg őket, és ezért estek ki, mert azért még ezek után jónéhány játszmáig bent voltak.

A negyed utolsó két kapuját egyébként éppen az a Stuart Broad szerezte, aki tegnapelőtt jelentette be, hogy e mérkőzés után visszavonul az aktív játéktól – így tehát ő 604 tesztkapuval fejezte be pályafutását, ami a 2. legtöbb angol színekben és az 5. legtöbb a világon.

A most véget ért Hamvak sorozattal kapcsolatban van még egy apró érdekesség: egyetlen kifutás sem történt az 5 mérkőzés 19 játékrésze alatt. Ilyenre utoljára 1998-ban volt példa.


Alapból nem látható kép
×