Új-Zéland megnyerte a sorozatot, de az Emírségek is történelmet írt

2023. augusztus 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Történetük során először játszott férfi NH20-at Új-Zéland és az Arab Emírségek válogatottja, és mindjárt hármat is. Bár Új-Zéland kettőt megnyert közülük, de egyet nem, amivel egy igen hosszú sorozatuk szakadt meg.

Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)Egy barna kivi, Új-Zéland különlegessége (illusztráció)

A kép szerzője: Glen Fergus (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 2.5

Egy kissé tartalékos új-zélandi csapat érkezett a sorozatra Dubajba, de azért azt nem mondhatjuk, hogy teljesen a második számú válogatottjukat küldték volna, hiszen jónéhány tapasztalt és kiváló játékosuk is ott volt a keretben a ritkábban lehetőséget kapók, esetleg újoncok között. Az Egyesült Arab Emírségek viszont amennyire tudta, a legerősebb csapatát állította ki, viszont új kapitánnyal az élen: ezúttal Mohammad Vaszím vezette őket, akit nemrég ENN-ben is megtettek kapitánnyá.

Az első mérkőzés így is az új-zélandiakról szólt, elsősorban Tim Seifertről, aki a Srí Lanka-i bajnokságból utazott ide a válogatott kedvéért és most 50-est szerzett, illetve egy másik Timről, Tim Southee-ról, aki ötös zsákmányt szerzett, így mindössze egyetlen kapura került az élen álló Sákib ál-Hászántól az NH20-as kapuszerzés világranglistáján. Az Emírségek újdonsült kapitánya, csakúgy, mint a szintén az LPL-t otthagyó Chad Bowes az első félidőben, a játékrész első dobásából kiesett, viszont a 18 éves Árjans Sarmá 43 dobásból elért 60 pontja még tartotta a reményt a kergető araboknál. De társai ezúttal nem tudtak felnőni a feladathoz, és 19 futással alulmaradtak.

Aztán a második meccsen történt a történelemírás, amit a címben említettünk: az Emírségek ugyanis (nem is kevéssel) legyőzte a nagy Új-Zélandot! A délieknek ez volt az első veresége 39 olyan mérkőzés alatt, amikor tesztre nem jogosult válogatott ellen játszottak – minden formátumot figyelembe véve. Az első félidő hőse a 17 éves dobó, Ájan Áfzal Hán volt, aki három magas rendű ütőst is kiejtett, és bár az egykor a hongkongi válogatottat is erősítő Mark Chapman 63 pontig jutott, végül Új-Zéland összesen 142-vel fejezte be a félidőt. Ezt pedig Vaszím kapitány igen gyors 50-esével és Ászif Hán szintén nem lassú 48 pontjával kevesebb mint 16 játszma alatt sikerült lekergetniük a házigazdáknak. De volt ma egy másik, kisebb történelemírás is, méghozzá a vesztes csapat részéről: mivel Southee ismét dobott egy kaput, így összesítésben fölért 140-re, és holtversenyben most már vezeti a világranglistát!

A harmadik találkozón már ismét a papírforma érvényesült, és a vendégek nyertek. Ehhez leginkább az egy-egy 50-est szerző Will Young és Chapman segítette hozzá őket, illetve az, hogy az Emírségek részéről most nem volt kiemelkedő ütősteljesítmény. Áfzal Hán, aki 42-ig jutott, azt is csak 36 dobásból, tehát viszonylag lassan tudta megtenni. Ezen a mérkőzésen debütált egyébként NH20-ban két új-zélandi játékos: Dean Foxcroft és az indiai származású Adithya Ashok.

Az Arab Emírségek most jó ideig nem játszik válogatottmeccseket, Új-Zélandra viszont egy nagyobb kihívás vár augusztus 30-tól: Angliával játszanak 4–4 NH20-at és ENN-t, aztán jön a világbajnokság.


Alapból nem látható kép
×