Moreeng: nincs megosztottság a dél-afrikai női válogatotton belül

2023. augusztus 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Nemrég a dél-afrikai női válogatott több tagja ímélben fordult az ország krikett-tanácsához, amelyben a 12 éve tevékenykedő Hilton Moreeng vezetőedző menesztését kérték. Az elmúlt napokban a játékosok és az edző sokat beszélgettek, tárgyaltak, és végül úgy tűnik: az ellentétek feloldódtak, Moreeng marad.

A dél-afrikai női válogatott egy része egy régebbi képen (2009) (illusztráció)A dél-afrikai női válogatott egy része egy régebbi képen (2009) (illusztráció)

A kép szerzője: Harrias (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Nem sok részlet került nyilvánosságra ebből az egész ügyből, de azért amit tudunk, megpróbálunk összefoglalni.

Az elvitathatatlan, hogy a 2012-ben kinevezett Moreeng nagy sikereket ért el a válogatottal: a 2022-es ENN-világbajnokságon elődöntőig, az idei Húsz20-as vébén pedig történetük során először egy felnőtt világeseményen döntőig meneteltek az irányítása alatt. Mindezek ellenére nagyjából két héttel ezelőtt a válogatott játékosainak egy csoportja (nem derült ki, hogy név szerint kik) azzal a kéréssel fordult a Dél-Afrikai Krikett-tanácshoz (CSA), hogy váltsák le az edzőt. Mint kiderült: emberileg nincs vele bajuk, de szakmai megújulásra véleményük szerint szükség lenne.

Az edző azonban december 31-ig még biztosan a helyén marad, és nincs kizárva, hogy akár tovább is. Az elmúlt két hétben ő és játékosai egy táborban vettek részt, ahol nyíltan beszéltek a problémáikról, és mint Moreeng most elmondta: tisztázódtak a dolgok, a légkör most már nem egészségtelen, nincs jelen a megosztottság.

Mint mondtuk, az nem derült ki, hogy pontosan kik voltak az elégedetlenkedők. De az biztos, hogy Suné Luus néhány nappal ezelőtt bejelentette: lemond a csapatkapitányi posztról. Hivatalos indokot nem adtak a döntésre, de később elhangzott: azért mondott le, hogy saját játékára jobban tudjon összpontosítani. Moreeng is kiemelte ezt az mondatot: szerinte nehéz volt ugyan, de el kellett fogadniuk a játékos döntését, ha ő így érez. Márpedig Luus úgy érezte, sima játékosként hatékonyabban tudja segíteni a csapatot, mint kapitányként.

Egyelőre Laura Wolvaardt lesz az ideiglenes kapitány, például a hamarosan kezdődő, Pakisztán elleni sorozatban is, aztán év végén születik döntés a végleges kapitányról. Ahogy arról is, hogy ki legyen az edző 2024-től. Moreeng elmondta: még nem döntötte el, hogy pályázik-e egyáltalán a folytatásra.


Alapból nem látható kép
×