Mostantól Pakisztán a világelső a férfi ENN-ranglistán

2023. augusztus 26. – Szerző: Krikettgalaxis

A sorozat harmadik meccsén is győzelmet aratott a pakisztáni válogatott az afgánok fölött: az első nagyon sima és a második nagyon szoros összecsapás után ezúttal közepesen sima módon. Ezzel pedig átvették a vezetést a világranglistán is, megelőzve az eddigi éllovas Ausztráliát.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Látszólag tét nélküli volt a mai meccs, hiszen a sorozatot Pakisztán már 2–0-ra vezette, így az afgánok már legfeljebb csak szépíthettek volna. De azért a címben is említett világranglista miatt a pakisztániaknak mégis volt legalább ennyi tétje: tudták, hogy ha ma is győznek, följönnek az első helyre.

Erre a meccsre egy másik pályán került sor: a fővárosi Prémadásza stadionban, ahol igazi forró idő fogadta a csapatokat és esőt nem ígérő előrejelzés. Valamint nem elhanyagolható számú szurkoló: ez azért említendő, mert semleges pályán, Srí Lankában vagyunk. Az első két meccsen nem sokan voltak kint.

Az afgánoknál két változtatás történt a múltkori összeállításhoz képest: kimaradt Abdul Rahmán és Ikrám Alíhil, míg bejött Gulbadin Naib és Faríd Ahmad. Pakisztán négyet cserélt (valószínűleg pihentetés céljából): Hárisz Rouf, Naszím Sáh, Iftihár Ahmed és Uszama Mír helyett ezúttal Szaúd Sakíl, Mohammad Naváz, Mohammad Vaszím és Fahím Ásraf érkezett – az a Fahím Ásraf, aki utoljára 2021-ben szerepelt az ENN-válogatottban.

Az elsőként ütő Pakisztán amolyan ENN-es, óvatos kezdést mutatott be, de Fáhar Zamánt és Imám ul-Hakot, a két nyitó ütőst így is viszonylag alacsony pontszámmal elvesztették. De ekkor jött a sokak által rettegett pár: Bábar Ázam és Mohammad Rizván, akiknél az utóbbi években több borsot talán senki nem tört a világon az ellenfél dobói orra alá. És ezt most is megtették: a 12.6 volt az első dobás, amikor ők ketten voltak bent, és a 36.5 az utolsó, tehát bőven több mint egy Húsz20-as félidőnyit játszottak együtt. Párosuk 110 futással növelte a csapat vagyonát, és bár igaz, hogy nagyjából a 30. játszmáig elég lassan haladtak, de utána egy csapásra begyorsítottak. A 24. és a 25. játszma végén például a csapat futási aránya mindössze 3,2 volt, de a 37. játszma végére, amikor Ázam kiesett, már 4,48. Érdekesség, hogy a 31–40. játszmákban 85 futást gyűjtött a csapat: ennél többet az elmúlt nagyjából 20 év során mindössze két alkalommal teljesítettek a meccs ezen időszakában (amikor persze először ütöttek). Amúgy mind Ázam, mind Rizván a 60-as ponttartományban esett ki, utánuk pedig Ága Szalmán és Mohammad Naváz is a 30-as tartományba jutott el, így a válogatott összesen 268 futást kaszált be, ami ezen a kemény, de száraz, kissé pörgetőbarát (vagy lassan azzá váló) talajon nem rossz eredmény.

Mivel Ibráhim Zadrán, a szokásos afgán nyitó ütős az első félidő végén körülbelül 10 percre elhagyta a mezőnyt (helyettesítő jött be), most nem kezdhetett, így a múltkor 150-est elérő Rahmánulláh Gurbáz nyitó párja Riáz Haszan volt. Gurbáz azonban közel sem tudta megismételni a múltkori teljesítményét, és 5 ponttal búcsúzott, az ezek után beengedett Zadrán pedig 11 dobással nézett szembe, mire kiesett, de ezalatt egyetlen futást sem tudott begyűjteni. Az egész kergetés kukacgrafikonja egyébként szinte pont ugyanúgy nézett ki, mint az első félidőé, csak lassabban emelkedett. De pont ugyanúgy a 30. játszmáig lassult, utána gyorsult, a 38-adik játszma táján ugyanúgy megtorpant, és a legvégén ugyanúgy begyorsult – de mindvégig laposabb volt, és a kapuk is máshogy oszlottak el: az elején több fogyott belőlük. Amikor már a 9. rendű ütős, Mudzsíb ur-Rahmán érkezett be a pálya közepére, teljesen reménytelennek tűnt Afganisztán helyzete, de ő azért még mutatott egy különlegeset: 37 dobás alatt öt-öt négyest és hatost püfölt és 64 futásig menetelt, megszerezve ezzel egyébként élete első ENN-ötvenesét is. Ami egy ilyen specialista dobótól, mint ő, nem kis teljesítmény! Ráadásul eddigi legmagasabb pontszáma, minden formátumot összesítve mindössze 27 volt (ezt 2018-ban érte el egy BBL-meccsen). És még egy ráadás: az 50 pontot 26 dobásból érte el, ezzel ő lett a leggyorsabb afgán ütős, aki ENN-ben 50-est szerzett – dobóként! De mindez csak az eredménylap szépítésére volt elég, Pakisztán 59 futással győzött.

A két csapat közti ENN-örökmérleg ezek után a következőképpen alakul: 7 mérkőzésből 7 pakisztáni győzelem és semmi más.


Alapból nem látható kép
×