Svédország nyerte a furcsa rendezésű női Északi-kupát

2023. augusztus 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Finnországban mérkőzött meg egymással 5 észak-európai válogatott, de érdekes módon nem azonos számú meccset játszott mindenki – és nem az időjárás miatt, hanem mert már eredetileg is így tervezték. Bemutatkozott a világnak Észtország is, de a tornát a 100%-os Svédország nyerte.

Stockholm óvárosa a városháza tornyából nézve (illusztráció)Stockholm óvárosa a városháza tornyából nézve (illusztráció)

A kép szerzője: Suicasmo (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Már az is furcsa volt, hogy a házigazda Finnország valamiért nem hivatalos válogatottat indított. Ennek okát nem tudjuk, de az biztos, hogy emiatt az általuk játszott meccsek nem számítottak hivatalos NH20-as mérkőzésnek. De a torna tabellájába természetesen beleszámítottak azok is.

De az igazán szokatlan dolog az volt, hogy míg Svédország, Finnország és Dánia öt meccset játszott, addig Norvégia hatot, Észtország pedig csak hármat – és abból a háromból is kettőt a finnek ellen. Dánia például nem játszott Észtországgal, de Norvégiával és Svédországgal kétszer is. Legalábbis a tervek szerint minden így lett volna, ahogy írtuk, de még az időjárás is közbeszólt, ezért még ezt az egyenlőtlen kiindulást is még egyenlőtlenebbé tette, hogy két mérkőzés (egy Finnország–Észtország és egy Dánia–Norvégia) teljesen elmaradt.

Mindegy, ami megtörtént, megtörtént: a torna így zajlott le, ahogy a rendezők megálmodták és ahogy az idő engedte. A svédek (vagyis Svédország csapata, mert nem sok svéd származású játékosuk volt nekik sem, ahogy a többi csapat is jórészt külföldiekből vagy külföldiek leszármazottaiból állt) minden mérkőzésüket megnyerték, így 10 ponttal az élen végeztek, míg Finnországnak 6, Dániának 4, Norvégiának 3 pontja lett, Észtországnak pedig csak az elmaradt meccse miatt volt 1 árva pontja, a többit elvesztette.

Érdekesség, hogy az észt női válogatott most játszotta története első NH20-as meccsét. Kapitányuk az érdekes nevű, 43 éves Janika Horn volt, de még nála is idősebb volt a szintén pályára lépő Sirli Pattenden: ő 1977 tavaszán született, tehát most 46 éves! Ezzel együtt egy 17 éves lányt is szerepeltettek a csapatban Viktoria Frey személyében.

Szintén megemlítést érdemel, hogy a dán válogatott csak most, ezen a tornán aratta története első NH20-as győzelmét – annak ellenére, hogy az 1980-as évek végén és az 1990-es évtizedben a dán nők számos ENN-meccset is lejátszottak már, és többek között egyszer még Pakisztánt is legyőzték.


Alapból nem látható kép
×